Mitt biblioteksminne med Dilsa Demirbag-Sten
Dilsa Demirbag-Sten är författare, journalist och generalsekreterare på Berättarministeriet. Hennes första minne av biblioteket är en älskad biblioteksbuss i Flogsta i Uppsala.
Vilket är ditt första minne av biblioteket?
- Mitt första minne är biblioteksbussen som kom till mitt område Flogsta i Uppsala. Jag kunde alfabetet när jag började skolan och var snabb med läsningen, så biblioteksbussen var älskad! Den gav mig samma reaktion som glassbilen och jag minns biblioteksbussen som gigantisk. Jag sprang till den för att låna mina böcker. Jag minns också att bibliotekarierna var så överseende. Exempelvis fick jag aldrig någon straffavgift om jag var sen med att lämna tillbaka böcker. De såg mellan fingrarna med sådant för att främja läsningen och det var väldigt fint.
Vad har du för relation till biblioteket i dag?
- För mig är det nästan på gränsen till en andlig hemvist och då är jag inte religiös. Det är en själslig skatt och resa. Böckerna är ju egentligen bara papper och bläck, men det handlar om det skrivna ordet. Jag har en stark emotionell relation till biblioteket idag.
Vilket är ditt bästa boktips?
- Men nej, man kan inte säga så, det är som att välja sitt favoritbarn! Men jag skulle vilja lyfta fram sagoberättandet. När jag var barn fick jag höra sagan från Tusen och en natt om sultanen som varje dag tar sig en ny kvinna och sedan dödar henne dagen därpå. När det är Scheherazades tur bestämmer hon sig för att börja berätta en historia och varje kväll avslutar hon med en cliffhanger. Genom berättandet håller hon sig vid liv eftersom sultanen vill veta hur det går i historien. Jag skulle vilja att vi lär oss att berätta och läsa sagor för barnen, det är en berättartradition som har en teknik. De innehåller cliffhangers som gör att man vill veta vad som händer och höra mer om det i morgon. Så Tusen och en natt är kanske ändå mitt bästa boktips.
Läs Mitt biblioteksminne med Daniel Norberg här
Läs om vad som händer på de fem resursbiblioteken här
Läs om det internationella projektet Läsning utan gränser här