Tyst bokklubb ger kravlös läsning

En närbild på en läsplatta. På plattan finns en svartbit bild och text. Någon håller i plattan.
Fotograf: Fredrik Svedemyr

En bokcirkel där man ska läsa och diskutera en utvald bok passar inte alla. På Grubbebiblioteket i Umeå har man sedan några år tillbaka ett alternativ - Silent Book Club. "Vi brukar säga att det är en bokklubb för introverta", säger Kurt Levlin, bibliotekarie.

Den tysta bokklubben Silent Book Club har funnits på Grubbebiblioteket sedan 2018. Kurt tog över efter en kollega som startade den, nu håller han i den för sjätte året i rad. En av skillnaderna mellan en vanlig bokcirkel och Silent Book Club är att här man får läsa vad man vill.

- På en vanlig bokklubb har man bestämt vad man ska läsa och bokcirkelledaren har ofta planerat frågor utefter det man har läst. Med Silent Book club blir det mer att man exempelvis berättar varför man tycker om att läsa eller varför man gillar just den här boken. Ibland kommer man in på mer personliga frågor, att prata om sin läsning öppnar ofta andra dörrar, säger Kurt.

Kurt Levlin är i 60-årsåldern. Han bär glasögon och har vitt kortklippt hår. Han står mot en grå vägg.
Fotograf: Privat

Bokklubben fyller ett behov

På Grubbebiblioteket träffas Silent Book Club tre gånger under hösten. Varje träff tar två timmar och under den inledande halvtimmen fikar man medan Kurt presenterar böcker utifrån ett visst tema. Sedan är det dags för läsning och då har man antingen med sig vad man vill läsa eller så botaniserar man i hyllorna på plats.

- Då får man sätta sig var man vill i biblioteket och läsa en timme. Sedan återsamlas vi och då får man, om man vill, berätta om sin läsning.  Folk vill faktiskt oftast berätta om sin läsupplevelse och det brukar bli jätteintressanta diskussioner.

Man behöver inte föranmäla sig till bokklubben, det ska vara så kravlöst som möjligt. Mellan tre och tio personer brukar dyka upp till varje träff och flera av dem har kommit till Silent Book Club länge berättar Kurt. Han ser att bokklubben fyller ett stort behov.

- Absolut. Charmen är att man får läsa vad man vill och man inte är styrd av någon annans åsikter om vad man ska läsa. Alla vill kanske inte heller tänka ut fiffiga frågor om en viss bok.

Lockar deltagare i alla åldrar

Idén till Silent Book Club startade i San Fransisco för tolv år sedan och i dag är det ett världsomspännande koncept. I Umeå lockar den introverta bokklubben människor i olika åldrar, även yngre, något som Kurt tror beror på att man själv får välja vad man läser. Att yngre personer deltar ger också nya perspektiv.

- De läser på mobilen, de läser på engelska och de läser genrer som jag sällan läser. Jag har fått många värdefulla tips och det har öppnat upp ögonen för att man kan läsa på olika sätt. Det kan komma en tjej på 20 år som kanske läser fantasy och som gärna delar med sig av sin läsning till oss i pensionsåldern. Och vice versa, det är jätteroligt.

Text: Annsofie Andersson

Läs om hur projektet Garanterat bra böcker gjorde skillnad i Varberg här

Läs Mitt biblioteksminne med Daniel Norberg här

Läs om den samiska biblioteksbussen Julla Májja här

 

Fakta

Silent Book Club startade 2012 i San Fransisco. Det två vännerna Guinevere de la Mare och Laura Gluhanich gillade att ses på sin lokala bar och läsa tillsammans. De hade provat att vara med i bokcirklar, men det hade alltid runnit ut i sanden. De ville njuta av läsning, sällskap och fika, men slippa pressen att hinna läsa ut den utvalda boken som man helst ska ha något smart att säga om. Konceptet Silent Book Club föddes och i dag finns det tysta bokklubbar i 50 länder.

Källa: www.silentbook.club