”Om tio år kommer spel på biblioteket vara en självklarhet”

Pontus Kjellberg har långt brunt hår och skägg. Bakom honom finns en bokhylla fylld med böcker.
Pontus Kjellberg, bibliotekarie på Herrljunga bibliotek.
Fotograf: Anna Kjellberg

Svensk biblioteksförening har många nätverk och ett av dem är expertnätverket för bibliotekens arbete med spel och spelkultur. Nätverket främsta fokus är höja kunskapen om kulturformen spel och kollegialt lärande. "Vi kan lära oss mycket av varandra" säger bibliotekarien Pontus Kjellberg.

Till vardags är Pontus Kjellberg bibliotekarie på Herrljunga bibliotek, men han är även en av medlemmarna i expertnätverket för bibliotekens arbete med spel och spelkultur. Nätverket består av ett tjugotal medlemmar och hittills har de träffats när det har anordnats gästföreläsningar. Att utbyta kunskap och att hjälpas åt är nätverkets främsta uppdrag berättar Pontus.  

- I stället för att utbyta erfarenheter på en informell väg, ville vi med expertnätverket skapa en formell väg att lära oss av varandra. Det är viktigt att de bra lösningarna inte sitter fast på ett bibliotek, i en kommun. 

Både socialt och kreativt med spel 

Pontus har varit intresserad av spel så länge han kan minnas. I tonåren gick han med i en lokal spelförening och intresset tog fart på allvar. När han sedan gick på bibliotekshögskolan hade många studiekamrater samma intresse, men den allmänna kunskapsnivån om spel i biblioteksvärlden tycker Pontus är väldigt ojämn.  

- Jag upplever att det är generationen 80- och 90-talister som vågar göra saker på biblioteken med spel. De har förstått att det är något som går att koppla till biblioteksplanen. 

Själv använder han regelbundet spel i sitt arbete på biblioteket. I Herrljunga har han anordnat en välbesökt brädspelsdag och arrangerat rollspel för nybörjare. Ur ett biblioteksperspektiv ser han att de olika aktiviteterna fyller olika funktioner. 

- Brädspel är väldigt socialt, det innebär att man fokuserar på bibblan som mötesplats. Det gör också att du kan mötas över gränserna och träffa nya människor. Rollspel handlar mycket om kreativt skrivande, i stora delar hittar du på en historia tillsammans med andra. Även om du inte fysiskt skriver övar du samma kreativa muskler.  

Spel engagerar på andra sätt 

Det är inte säkert att biblioteken kan nå nya målgrupper via spel, däremot kan man engagera målgrupper på ett annat sätt, menar Pontus. Många hittar exempelvis ett bra kompisgäng i spelen. De som gillar böcker och fantasi får lov att fortsätta med det intresset via rollspel, något som annars ofta faller bort när man börjar spela mer avancerade spel. 

- Det är ofta den typen av ungdomar som kommer och hänger på biblioteket ändå, men då sitter de och läser en bok eller hänger var och en för sig. Kan man få dem att samlas kring en aktivitet på biblioteket brukar det bli bra, i teorin räcker det med bara ett bord i bibliotekslokalen.   

Om spel hör hemma på bibliotek eller ej tror Pontus är en generationsfråga. Äldre generationer har ofta en mer strikt syn på vad som hör hemma på ett bibliotek, säger han.  

- Ett tag var det en fråga om bibliotek skulle ha film, i dag är det en självklarhet. Jag tror att det kommer att vara likadant med spel framöver.  

Tror på fler föreningar på biblioteken 

I framtiden tror Pontus att spelföreningar som finns på orter kommer att söka sig till på bibliotek, eftersom många föreningar saknar egna lokaler. Det kommer att bli naturligt att de söker sig till bibliotekens grupprum för att spela utan bibliotekets inblandning.  

- Jag tror att mängden spel och spelare på bibliotek kommer att öka. Tittar man på hur det var för tio år sedan har det ökat jättemycket, om tio år till kommer det vara självklart med spel på biblioteket. 

 Text: Annsofie Andersson

Läs mer om den svenska spelskatten på Kungliga biblioteket här

Läs mer om figurspel på Tidaholms bibliotek här

Pontus tips till den som vill jobba med spel på biblioteket: 

 

Testa rollspelet Drakar och demoner

Det har kommit en nyutgåva och i höst kom ännu mer material. Bland annat mycket prova-på-material och det materialet är lätt att använda på bibliotek. Det enkel fantasy, lätt att arbeta med och det finns massor med bra gratismaterial på nätet. 

Kolla upp Årets brädspel

Om man inte vet vad man ska köpa in finns det genvägar. I Tyskland utses årets brädspel, Spiel des Jahres, och i Sverige utses Årets spel i tävlingen Guldtärningen. Här premieras lättillgängliga spel som inte tar så lång tid att spela och som blandar strategi och slump. Spel som passar både nybörjare och de mer avancerade. 

Våga fråga!

Fråga kollegor och andra om hjälp. Jag har koll på spel, men får däremot fråga mina kollegor om nutida svensk deckarutgivning. Jag tror mycket på att vi kan lära av varandra.