Meröppet ger mervärde i Åmål
I Åmål har man haft meröppet på biblioteket i snart två år. Det har inneburit mindre ensamtid i biblioteket för personalen och en del avstängningar av besökare, men fördelarna överväger. "Det är inne låntagare även på julafton och nyårsafton. Biblioteket blir en plats att gå till, det andra vardagsrummet", säger Madeleine Eriksson tf bibliotekschef.
På Åmåls bibliotek började vägen mot meröppet redan 2015 då en kollega läst om det. En lång väntan på en ombyggnad försenade resan, men från och med september 2022 har biblioteket haft meröppet. Till skillnad från andra ställen där politiker har drivit på frågan om meröppet, är det bibliotekspersonalen som varit drivande i Åmål berättar Madeleine Eriksson.
- Det blir ofta en diskussion att man börjar med meröppet för att kunna dra ner på öppettiderna. Så har det inte varit här, det har handlat om att bredda tillgängligheten till biblioteket. Sedan föll det sig att så att vi fick nedskärningar samtidigt som vi började mer meröppet och vi fick dra ner på våra öppettider. Vi har behövt vara tydliga utåt med att det är två olika saker.
Samma besökare fast på andra tider
Nu är biblioteket öppet alla dagar 9-21 och det finns bemanning alla dagar 10-16 utom på söndagar. Tiden där bibliotekspersonalen är helt själva i biblioteket har minskat, klockan nio hänger dagstidningsläsarna på låset och vill in berättar Madeleine.
- Man får kolla över hyllor och städa. Och dagstidningar måste ju vara klara vid nio när meröppet startar, är de inte det får vi höra det, säger hon och skrattar.
De flesta respekterar att personalen inte är tillgängliga under meröppet och det har inte varit mer städning och plock i hyllor eller tidningar än under en vanlig dag tycker hon. Meröppet har inte heller gett någon större ökning av låntagare i Åmål, det är samma besökare som kommer, men på andra tider.
Fördelarna överväger nackdelarna
För några år sedan hade Åmåls bibliotek problem med stökiga tonåringar i lokalerna. Med meröppet är åldersgränsen 18 år och de problem som har uppstått har i stället handlat om alkoholkonsumtion och att man släpper in andra på biblioteket. Biblioteket ligger mitt i stan och precis utanför finns en busshållplats.
- Folk vill bli insläppta när andra ska logga in, särskilt när det är kallt ute. Och så har en del druckit alkohol inne i lokalerna. Det har lett till att några låntagare har stängts av från meröppet, men de är välkomna på andra tider, säger Madeleine.
Reglerna i avtalet man skriver på för att få tillgång till meröppet är tydliga och de portade besökarna är medvetna om vad som gäller, så avstängningarna har ändå fungerat. Även om man har fått bli lite mer av en ”vakt” mot låntagarna.
- Men fördelarna överväger nackdelarna, utan tvekan. Vi ser att det är inne låntagare även på stora röda dagar som julafton och nyårsafton. De kanske sitter ensamma här med, men de kanske träffar någon. Vi har några som nästan har blivit kompisar när de har träffats här under meröppet. Biblioteket behåller sin funktion som vardagsrum och studierum även under meröppet, konstaterar Madeleine.
”Meröppet är ett komplement”
Med meröppet får besökaren tillgång till lokalen, men inte till servicen från bibliotekspersonalen. Men att meröppet skulle stänga ute vissa grupper håller Madeleine bara delvis med om.
- Barn kan komma in med någon vuxen och skolklasser kan komma till biblioteket utanför ordinarie öppettider ändå.
Gällande personer med funktionsnedsättningar får man helt enkelt hitta lösningar. När en synnedsatt låntagare ville ha hjälp under meröppet föreslog Madeleine att personen kunde ringa i förväg och boka en tid för att få hjälp av en bibliotekarie.
- En ”Boka en bibliotekarie-service”, man kan göra en sådan lösning av det. Meröppet är ett komplement till bemannade öppettider, det ersätter inte det. Det är viktigt.
Text och bild: Annsofie Andersson
Läs mer om hur meröppet underlättar livet för öborna i Södra skärgården här