Läsambassadören Shana inspirerar barn att läsa
Under våren har sextonåriga Shana Sulaiman varit en av fyra läsambassadörer på Läsklubben på Friskväderstorget i Biskopsgården. Hennes arbete är att vara en läsande förebild för yngre barn - ett jobb som kräver både tålamod och fantasi.
Hur kommer det sig att du blev läsambassadör?
- Det började med att vår skolbibliotekarie frågade min lärare om det fanns någon som hunnit fylla sexton år, det handlade om att Göteborgs stads satsning Ung extra sökte ungdomar till praktik. Jag var en av dem som var sexton och min lärare tipsade om mig. Sedan fick jag berätta vad jag har för intressen och jag sa att jag gillar barn och att läsa. Min mamma har alltid sett till att vi läser mycket hemma och jag har tre småbröder. Efter det fick jag frågan om jag ville bli läsambassadör och det passade mig perfekt.
Vad brukar ni göra på Läsklubben?
- Vi tänker mycket på vad barnen har gillat innan. Högläsning brukar alltid fungera och det börjar vi med. Vi väljer två, tre böcker, tar fram en massa kuddar och sitter tillsammans och lyssnar. Vi kan även ha tema på träffarna, för en tid sedan hade vi tema sport. Då tog vi fram böcker om sport, högläste dem och pratade och ställde frågor om det vi hade läst. När vi är klara med högläsningen kan vi fortsätta med att kanske göra bokmärken eller skapa egna bokomslag. Vi försöker locka dem att hålla allt vi gör kring böcker och läsning.
Vilka utmaningar möter du i jobbet som läsambassadör?
- Den här generationen är den stora utmaningen. Många har vuxit upp med en mobil i handen och är inte vana vid böcker. Där kommer familjen in, är man van vid att läsa hemma är det lättare. Det kan vara svårt att få barn intresserade av böcker, det gäller att hitta rätt bok. Gärna något som går in i ämnet direkt. En del kapitelböcker tar ett tag att komma in i och barn som inte är vana kan bli uttråkade.
Vilka egenskaper behöver en bra läsambassadör ha?
- Tålamod. Och man behöver ha lite skapande och fantasi i sig. Man kanske måste hjälpa barnet genom att dela med sig av sina egna idéer eller fantasier om boken man har läst, så att man skapa eller pyssla något kring det. Att man ger boken olika bra egenskaper. Det är också viktigt att man närmar sig barnet med en lugn röst och lugna rörelser – är man stressad blir barnet stressat. Ge barnet närhet, om barnet inte tycker om oss i personalen kommer de inte vilja vara här.
Vad finns det för fördelar att vara ung när man arbetar som läsambassadör?
- Barn ser oftast upp till äldre och då menar jag inte vuxna, utan till ungdomar. Ser de en högstadieelev som är engagerad i läsning och förklarar att det faktiskt är rätt coolt, så kan det barnet ge det en chans. Jag skulle också vilja få alla föräldrar att inse att det är jätteviktigt med läsning för unga. Det handlar inte bara om läsning, det handlar också om närhet och trygghet som man får till sina föräldrar genom läsningen. Min bror brukade inte lyssna så mycket när jag läste innan. Nu kan han själv komma med en bok och säga att jag ska läsa med honom. Vi kommit varandra nära på det sättet.
Text: Annsofie Andersson
Läs om det internationella projektet Läsning utan gränser här