Figurspel gör Tidaholms bibliotek till mötesplats
Varje onsdag eftermiddag kan den som vill komma till biblioteket i Tidaholm och ägna sig åt figurspel. Det är en mångfacetterad hobby som innebär mycket mer än att bara spela.
En trappa ner på Tidaholms bibliotek ligger ungdomsavdelningen. Den ligger vägg i vägg med ungdomsgården och dörren är öppen mellan de olika lokalerna. Varje onsdag mellan 16 och 18 kan den som vill komma hit och utöva hobbyn figurspel.
- Min tanke är att locka hit de som inte läser så mycket och att biblioteket blir en naturlig mötesplats även för dem, säger ungdomsbibliotekarien Fredrik Löfqvist.
På ett bord har Fredrik dukat upp två spelplaner, det ena figurspelet är Warhammer 30k och det andra Adeptus Titanicus. På bordsytan står arméer, figurer i olika storlekar, hinder och byggnader. Som en blinkning finns till och med ett raserat bibliotek med som en del i spelet.
- Det är som schack fast med mer regler, i stället för en pjäs är det en figur och de olika figurerna har olika värde. Sedan mäter man med en linjal hur långt den kan gå och hur långt den kan skjuta, förklarar Fredrik.
Startade en spelförening
Det finns många olika delar i den här hobbyn. Man får själv bygga ihop figurerna, man får måla dem, spela med dem och man kan även samla på dem. På Tidaholms bibliotek har man köpt in färger och penslar till figurerna och det finns också ett pysselrum där man kan sitta och måla och bygga.
- En del gillar allt, en del vill bara spela, andra gillar enbart att måla, säger Fredrik.
I samband med aktiviteter kring figurspelen startade biblioteket en spelförening. Det finns ingen åldersgräns i föreningen, men målgruppen är gymnasieungdomar. Att det blev just figurspel i Tidaholm handlar mycket om Fredriks eget intresse – figurspel kräver lite tid och engagemang och han har anordnat workshops för att introducera ungdomarna i det. Men det är också ett evenemang som sticker ut lite och som kan väcka intresse.
- Jag tror man kan nå nya målgrupper, framför allt de som inte har läsning som främsta sysselsättning. Just till de här spelen finns även litteratur att läsa, böcker som kopplade till universumet där spelen utspelar sig, så jag ser det som läsfrämjande. Är man intresserad av figurspel behöver man läsa mycket, konstaterar Fredrik, och visar den tunga regelboken som hör till spelen.
Satsar på ett Spelår
Framför allt tänker han sig att spelen kan göra biblioteket till en mötesplats. Förhoppningen är att folk ska kunna känna att ”vi går till biblioteket och spelar lite”. Figurspelandet kan dock innebära att fler vinster berättar Fredrik.
- Man lär sig både samarbetsträning och konflikthantering via figurspel. Det är två spelare som ska komma överens på ett spelbräde som inte har några fasta linjer.
Nästa år tänker Tidaholms bibliotek utöka speltemat ytterligare på biblioteket då man i samarbete med ungdomsgården satsar på ett Spelår. Brädspel, rollspel, figurspel och tv-spel kommer att stå i fokus och varannan onsdag kommer det anordnas aktiviteter med spelanknytning.
Just brädspel har fått ett stort uppsving i allmänhet och då blir det självklart att biblioteket ska hänga på det. Vi är många bibliotekarier som har spel som intresse. När det sker ett generationsskifte bland personalen blir det nog helt naturligt med spel på biblioteket, säger Fredrik.
Text: Annsofie Andersson
Läs mer om den svenska spelskatten på Kungliga biblioteket här
Läs om expertnätverket för bibliotekens arbete med spel och spelkultur här
Faktaruta om figurspel
- en typ av bordsspel som spelas med tennfigurer eller plastfigurer
- spelas på exempelvis ett bord där man själv har skapat terräng och hinder
- det finns regler för hur man får flytta figurerna eller eliminera sina motståndare
- en spelomgång kan ta hur lång tid som helst, det beror på antalet figurer, men oftast hinner man spela ett spel på cirka två timmar
- en spelomgång är uppdelad i rundor - varje spelare får göra sina drag och när alla spelare är färdiga är rundan över och nästa runda kan börja
- spelen handlar oftast om krig eller en konflikt som utspelar sig i en historisk miljö, fantasy- eller science fiction-värld