Samverkan ger samlingspunkter i Färgelanda

Bakom en biblioteksdisk sitter en person bakom en dator. I förgrunden står en vagn med böcker med skylten "låna gärna".

Folkhögskolan, kyrkan, förskolan, ABF och äldreomsorgen. Det är några av aktörerna som biblioteket i Färgelanda samverkar med. Det har bland annat lett till fler samlingsplatser för kommuninvånarna och att fler har fått ett ansikte på bibliotekspersonalen.

Färgelanda bibliotek ligger mitt i samhället, något som kan underlätta när man söker samverkan. När kommunens folkhälsosamordnare nyligen sökte efter en lokal till en Kulturverkstad för unga blev biblioteket det bästa förslaget.  
 
- Vi var lite osäkra på hur det skulle gå, men till första träffen kom 40 ungdomar! Det är väl en liten fingervisning om att vi behöver en fritidsgård, säger Ann-Britt Dahl, samordnare på biblioteket.  

Kulturverkstaden är ett samarbete mellan kommunen och ABF berättar hon. Varje torsdag får unga mellan 9-13 år komma till biblioteket och prova på allt från VR och att göra podcast till att pyssla och måla.  

Stort intresse bland både yngre och äldre 

Projektet drivs med folkhälsopengar och det gör även ett annat samarbete som biblioteket har. Tillsammans med Dalslands folkhögskola anordnar man sedan ett år tillbaka Seniorfredag. Dit välkomnas seniorer till mingel, aktiviteter, fika och lunch. Precis som bland ungdomarna är intresset för evenemangen stort bland äldre.  

- Som mest har Seniorfredag lockat 100 besökare. Vi tolkar det stora intresset som att man behöver någonstans att samlas. Det ställer inte heller några krav på den som deltar, man behöver inte förbereda sig utan kan bara gå dit och träffa lite folk, säger Ann-Britt.  

Linnéa Blomqvist jobbar som biblioteksassistent och hennes fokus ligger på barn och unga. Det har inneburit samarbeten med kommunens förskolor och skolor. Bland annat har man samverkat kring kommunens skolbibliotek och lästävlingen Den stora läsutmaningen. Just nu arbetar hon med att starta ett språknätverk med Bokstart.  

Förskolorna jag har besökt är väldigt positiva och nätverket kommer också att innebära att de kommer att samverka sinsemellan. I höstas åkte jag runt i skolorna och presenterade böcker inför ett författarbesök. Det var uppskattat och ett bra sätt för barnen att få ett ansikte på oss som jobbar här, säger Linnéa.

Linnéa Blomqvist har långt ljusbrunt hår och glasögon. Ann-Britt Dahl har kortklippt grått hår och glasögon. Båda bär tröjor i mörka färger, i bakgrunden syns bibliotekshyllor med böcker.
Enklare i en liten kommun
 

Samverkansprojekten finns på flera plan, inte minst med vården. Där kan det handla om att det man har sett till att det finns dagrumsböcker, facklitteratur i öppenvårdens väntrum eller ett pixiebibliotek på familjemottagningen.  

I Färgelanda kommun bor det drygt 6500 personer, varav drygt 2000 i tätorten. Ann-Britt tror att det kan vara enklare att hitta samverkan i en liten kommun. Man träffas mer över gränserna och tar exemplet att barnavårdscentralen varit på besök på biblioteket under dagen.  

- För att kunna göra biblioteket attraktivt krävs samverkan. Om man tittar på vad biblioteket har för uppdrag så kräver det att man samverkar med skola, förskola, äldreomsorg och andra prioriterade grupper, säger Ann-Britt.  

- Vi når många fler via de här samarbetena. Det öppnar vägar för att de som inte har varit på biblioteket innan ska komma hit, säger Linnéa.  

Ett exempel på att det är viktigt att skapa relationer, är en man som tidigare satt i busskuren utanför biblioteket. Han har nu börjat komma in och låna böcker och blivit en trogen gäst som inte behöver visa lånekortet längre.  

- Han blev så glad när Linnéa kom ihåg vad han hette. Det blir en sådan härlig vinst, säger Ann-Britt.  

Ett bibliotek i omvandling 

I framtiden hoppas Linnéa på att få in mer rutiner på biblioteket när det gäller aktiviteter för barn och unga. 

- Och att man får mer möjlighet att åka ut till skolorna. Det finns många skolor som ligger utanför Färgelanda som inte har möjlighet att ta sig hit, säger hon 

Ann-Britt hoppas bland annat på att kunna integrera ett medborgarkontor och att kunna jobba mer med berättande.  

- Det har hänt en hel del på biblioteket på senare tid och det märks. Häromdagen hörde en förskola av sig och undrade: ”vad har ni för aktiviteter i påsk?”. Det har aldrig hänt tidigare. Man måste försöka bli en resurs som någon efterfrågar, konstaterar hon.  

Text: Annsofie Andersson

Läs om Sagoskogen – en ny oas för de minsta på Åmåls bibliotek här

Läs om bokpåsar som blev ögonöppnare i Stengungsund här

Ann-Britts och Linnéas tre tips till den som vill samverka: 

  1. Ta kontakt – bara hör av dig. Hitta en person att börja samarbeta med, det gäller att hitta de som är villiga att försöka. Och ha ett eller några förslag på vad ni skulle kunna göra tillsammans
  2. Starta i liten skala. Börja med sådant som går att starta med i liten skala. Vi började med att visa film för barn i förskoleåldern. Första gången kom fem familjer - nästa kom tio.
  3. Ge inte upp. Fortsätt även om det inte kommer så många, ge inte upp även om det inte går bra i början. All samverkan funkar inte, men var inte rädd för att prova.