Bokpåsar blev ögonöppnare

Lotta och Ulrika lutar mot stenmur med varsin tygpåse i famneni
Lotta Holmlund och Ulrika Groth med varsin bokpåse
Fotograf: Jennie Wall Wennberg

På biblioteket i Stenungsund är bokpåsar en självklar del av verksamheten. Förutom återkommande personliga lovbokpåsar till barn och unga, har barnbibliotekarierna inom ramen för Läsfrämjandelyftet packat bokpåsar till kollegorna i vuxenteamet.

- Vi gillar det här med det personliga bokpåsekonceptet, och med inspiration från dem bestämde vi att också packa läspåsar till våra kollegor, säger litteraturpedagog Ulrika Groth och får medhåll av kollegan barnbibliotekarie Lotta Holmlund som tillägger:

- Vuxenbibliotekarierna ville också läsa mer barnlitteratur när vi gick in i Läsfrämjandelyftet. De var jättetydliga med vad de önskade och vad de saknade, och alla blev jätteglada att få de här påsarna.

Något för alla

Påsarna som packades innehöll sex böcker i blandade genrer för alla åldrar från pekböcker till ungdomsböcker. På varje påse satt en lapp med dess innehåll plus ett uppdrag att logga in och läsa en bok på Bibblix. Innan de delades ut presenterades innehållet i de olika påsarna på bibliotekets fredagsmöte. Förutom att läsa på ledig tid, fick alla ägna fyra timmars lästid per påse under arbetstid, och när man var klar bytte man påse med en kollega.

- Påsarna innehöll en del populära författare som ger igenkänning eftersom många upplever en osäkerhet när de ska tipsa om böcker barn vill läsa mer av, säger Lotta.

- Och så fanns det lite te och choklad i påsarna, ler Ulrika och tillägger att projektet pågick över sommaren så alla hade gott om tid på sig, och att alla verkligen läste allt.

Ögonöppnare

För att kicka igång Läsfrämjandeprojektet inledde biblioteket med en fortbildningsdag tillsammans med förskolan där hela arbetsgruppen var inbjuden. En dag om språkutveckling och läsning, om läslust och läsglädje. En dag som gav en gemensam grund och en förståelse för att det är en fråga för alla.

- Egentligen handlar det ju om vår kärnverksamhet, att alla ska kunna svara på frågor och tipsa om böcker, säger Ulrika.

Projektet och bokpåsarna har gjort att det är mer fokus på barn- och ungdomslitteratur och man pratar mer om barnlitteratur på biblioteket. Många hade kanske inte läst en barnbok sedan de själv var barn, men kan nu tänka sig läsa fler.

- En del fick verkligen upp ögonen för barn- och ungdomsböcker och blev nog förvånade över hur olika de kan vara och hur moderna de är, säger Lotta.

Lättare

Projektet avslutades med ett inspirerande besök på en barnbokhandel och en avslutande bokfrukost där alla fick dela med sig av sina läsupplevelser. Och fortfarande upplever Lotta och Ulrika att många pratar om böcker de läst och hur de enklar kan associera till andra böcker.

- Det är lättare och ger en annan trygghet när det finns en igenkänning, säger Lotta.

- Vi tänker att vi kommer att fortsätta med bokpresentationer på våra fredagsmöten, tillägger Ulrika och avslöjar att de fortsätter med projektet ett år till.

- Vi håller på att packa nya bokpåsar nu.

Text: Helén Andersson

Läs om Läsklubben i Biskopsgården här

Läs om läsambassadören Shana här