Bibblan sjunger när kulturskolan och biblioteket samarbetar

Hanna har rakt mörkblont hår till axlarna. Hon är klädd i en mörkblå v-ringad tröja och bär en röd- och vitrandig skjorta under den. Väggen bakom henne är målad i färgglada mönster.
Hanna Andersson, barnbibliotekarie på biblioteket i Sjöbo.
Fotograf: Mikael Skäppegård

Biblioteket i Sjöbo har uppmärksammats för sitt arbete med barn, unga och vuxna med särskilda behov. I nära samarbete med kulturskolan, LSS och anpassad skola har de utvecklade ett tvärkonstnärligt arbetssätt med extra fokus på musik.

Projektet Bibblan sjunger pågick under ett och ett halvt år vilket gav tid och utrymme att prova olika arbetssätt och att ha olika fokus. Under tiden har man arbetat med olika konstnärliga former som skapande, musik, sång, dans och litteratur.

- Målet har varit att skapa helt nya aktiviteter för målgruppen, men också att anpassa befintliga aktiviteter och att öka vår kommunikation med målgruppen för att skapa ökad delaktighet, säger barnbibliotekarie Hanna Andersson.

Hitta sin röst

Sedan tidigare hade biblioteket ett samarbete med LSS med aktiviteten sångvandringar, ett koncept som genom projektet utvecklades och bland annat tog dem en trappa ner från biblioteket till konsthallen i samma hus. Här, bland olika utställningar, tillverkade man instrument tillsammans med unga vuxna inom LSS, dansade och sjöng.

- Egentligen var det för att biblioteket är en rörig miljö för barnen, konsthallen är lugnare. Men konsthallens utställningar gav också uppslag till nya och olika teman där vi kunde skapa ljudsagor och koppla ihop musik, text och rörelse, säger Hanna och berättar om de regnrör de gjorde tillsammans med en bildpedagog för en sångvandring i en konstutställning.

- Regnrören fungerade som en röst för de som inte har en fysisk sådan. Projektets stora symboliska mål var ju att hitta en egen röst och då tänker vi att biblioteket och konsthallen är offentliga rum som representerar samhället. Och om en person vågar göra sin röst hörd här, kanske man vågar ta steget och också göra sin röst hörd i samhället.

Olika språk

Att använda musiken som metod för att skapa trygghet hos barnen visade sig kunna fungera också i biblioteksmiljön. Genom att skärma av och begränsa intrycken har man skapat en mer stationär upplevelse där barnen fått spela instrument, man har jobbat med tonsatta texter och med berättelser med TAKK, tecken som alternativ och kompletterande kommunikation. Man har också utvecklat sinnespåsar som ofta är kopplat till musik och ibland något tema där man förvandlar rummet till tillfälligt sinnesrum under aktiviteten.

- Vi hade till exempel tema hav där vi hade blå tyger på golvet, en projektor som visade vågskvalp och valsång att lyssna på. Vi läste en kort dikt om valar med TAKK och lyssnade på den tonsatta versionen av dikten. Det fanns olika instrument att välja på, vi sjöng sånger kopplade till havet och barnen fick känna på sinnespåsarna, säger Hanna och berättar att de också testat att skapa musik digitalt.

- Att skapa digital musik ger snabb effekt och man kan skapa både ljud och bild med några tryck med ett finger. Det digitala fungerar även när man inte har en fysisk röst och här har vi sett både engagemang, glädje och koncentration, ler hon och konstaterar att deras fokus är att försöka hitta fler former för delaktighet och hur biblioteket ska kunna erbjuda en plats för de som inte har ett verbalt språk.

- Biblioteket ska vara relevant för alla och det försöker vi hitta utrymme för. Vi tänker att musik kan vara ett verktyg, en metod för att skapa trygghet och glädje och att man tack vare musiken ska kunna erövra rummet.

Folkbibliotekariepris och följdeffekter

I våras uppmärksammades Hanna och hennes arbete när hon tilldelades Svenska Akademiens folkbibliotekariepris. Hon fick priset för sin målmedvetna inkludering av personer med funktionsnedsättning i bibliotekets verksamhet.

- Det är ju en bekräftelse på att vi är på rätt väg, ler hon och poängterar att hon förstås inte är ensam i arbetet.

- Genom samverkan når vi fler och kan göra mer.

En tydlig följdeffekt av projektet är att flera av barnen som varit med i projektet har börjat på Kulturskolan, och att en referensgrupp bestående av föräldrar har skapats. En grupp vars tankar och önskemål direkt når kommunens beslutsprocess. Sjöbo bibliotek är nu också redo att ta ytterligare steg med bland annat en checklista för inköp av evenemang för att kunna möta målgruppen.

- Min vision är att biblioteket ska nå så långt att vi har tillgängliga evenemang rakt av eller så långt det bara är möjligt, säger Hanna. Jag tilltalas av idén med universell design där man bygger in anpassningar på en bred front och på så sätt höjer graden av tillgängligheten generellt.

- Det bästa med projektet har varit alla fantastiska möten och nya förståelser. Och förstås att skapa möjligheter till jämlika samtal.

Text: Helén Andersson

Läs om hur Kulturskola och bibliotek går samman i gemensam satsning i Västerås här

Läs om arbetet med bokpåsar på biblioteket i Stenungsund här

Läs om hur Örebro bibliotek jobbar för att vara tillgängliga för sina teckenspråkiga besökare här

Fakta

Projektet Bibblan sjunger pågick under arton månader och avslutades våren 2024.