Efter fyra års renoveringar är Medicinhistoriska museet i Göteborg återigen öppet. Nu finns en ny basutställning istället för den tidigare från 80-talet. Nytt för hösten-23 är att alla texter, alla bilder och allt ljud finns på hemsidan under fliken tillgängligt museum. Förhoppningen är att fler kan ta del av det museet har att erbjuda.
– Vi berättar en spännande historia, så det känns förstås extra roligt att allt går att ladda ner. Vi riktar ju oss bland annat till skolor och utbildningar. På vår hemsida kan man arbeta vidare med materialet eller förbereda sig inför besöket hos oss, berättar Robert Wallsson, museipedagog på Medicinhistoriska museet.
Sahlgrenska sjukhuset
Museet grundades på 1930-talet av sjuksköterskan Ingeborg Kastman, som arbetade på Sahlgrenska sjukhuset. Hon röjde på sjukhusets vind och tog tillvara på föremål som skulle kasseras och påbörjade ett museum. Museet är fortfarande en del av Sahlgrenska sjukhuset.
– Det är ett kulturhistoriskt museum, som inte bara visar upp verktyg och föremål. I utställningen utgår vi från Göteborg, men vi berättar hela det svenska samhällets utveckling från 1500-talet och framåt ur ett medicinhistoriskt perspektiv, fortsätter han.
Målgrupper
Museet riktar sig till alla och har egentligen inga uttalat prioriterade grupper, men de har grupper som i högre grad söker sig till museet, främst vård- och omsorgsutbildningar. Även klasser som läser psykologi och psykiatri är flitiga besökare.
– Vi vill såklart fortsätta vara ett relevant besöksmål för dem även i fortsättningen.
Att hitta nya besöksgrupper är en viktig del av arbetet. I dagsläget har museet inte så många arrangemang som riktar sig till yngre barn i den ordinarie verksamheten. Istället fokuserar man på att ha ett spännande utbud under skolloven.
– Våra öppettider är lite knepiga, tisdag till fredag mellan klockan 12 och 16. På torsdagarna har vi öppet till klockan 20. Men vi hoppas att vårt tillgängliga material på hemsidan kan kompensera att vi inte har öppet mer än så, säger Robert Wallsson.
Förhoppningen är att den nya satsningen på digitalt material ska kunna bidra till att fler ska kunna ta del av museet.
– Vi försöker göra våra utställningar så tillgängliga så möjligt både i digital form, bland annat genom att en större del av utställningen nu finns tillgänglig på engelska.
Foto: Paul Björkman