Medverkande och presentationer

Här hittar du de medverkande på konferensen samt, inte alla, men de flesta av de presentationer som hölls.

Medverkande och intervjufilmer, klicka här.

Bland våra medverkande fanns forskare, politiker, tjänstepersoner och experter med stor erfarenhet av att arbeta med kultur eller skola eller båda delarna. En del av de medverkande blev också intervjuade innan konferensen, länkar till dessa filmer hittar du här nedan.

kvinna mörks långt hår. Senapsgul byxdräkt. Står framför en filmduk med en presentation på. Ser ut som en föreläsningsscen

Moderator: Parisa Amiri – programledare, journalist och kulturexpert med ett skarpt fokus på samhällsfrågor och debatter. 

Man framför pampig byggnad. Grå kostym, vit skjorta, svart och vitrandig slips, kort hår, glasögon. Armarna i kors.

Lars Strannegård – professor i företagsekonomi och rektor för Handelshögskolan i Stockholm. 2021 gav han ut boken ”Kunskap som känns: en lovsång till att lära sig något nytt”. 

Intervju med Lars Strannegård.

Kvinna, cirka 40 år. Brunt, uppsatt hår. Tunna silverringar i öronen

Amanda Lind – ordförande i riksdagens kulturutskott (MP).
Amanda var kultur- och demokratiminister 2019-2021 och dessförinnan bland annat kommunalråd och kulturnämndens ordförande i Härnösands kommun. Sedan valet 2022 är hon riksdagsledamot och ordförande i riksdagens kulturutskott.

Jimmy Rotherham – pedagog och musiker som tog en av Englands sämsta skolor och förvandlade den till en av landets bästa. 

Intervju med Jimmy Rotherham.

Kvinna, brunt hår, lugg, glasögon och svart tröja

Jenny Johannisson – utredare, analytiker, ställföreträdande chef på Myndigheten för kulturanalys.

Kvinna. LÅngt svart hår. Lugg, svarta glasögon, svart blus. Hon står framför en grön vägg

Sylvia Carlsdotter – barnrättstrateg, föreläsare och konsult inom barnkonventionen samt chef på kulturskolan i Simrishamn, där konkret barnrättsarbete förankrats under lång tid.

Intervju med Sylvia Carlsdotter.

Kvinna, medelålders, kort, mörkt brunt hår.

Maria Wilhelmsson – kulturskolechef Mölndals stad, medlem i Kulturgarantins styrgrupp.

Kvinna, blont kort hår. Svarta, runda glasögon
Fotograf: Catharina Fyrberg
Fotograf: Catharina Fyrberg

Katti Hoflin – kulturchef Västra Götalandsregionen. Katti har varit ansvarig för barnkulturen på Kulturhuset i Stockholm, verksamhetschef på Dunkers kulturhus och chef på Stockholms stadsbibliotek. 

Alex Bergström (S) – Kulturnämndens ordförande, Västra Götalandsregionen.

Kvinna, medelålders, brunt långt hår, glasögon, vit blus

Kajsa Hamnén – ordförande i Skolnämnden, Mölndals stad.

Medelålders man, mörka ögonbryn, grått skäggstubb, beige skjortkrage sticker upp i bildens nederkant

Suad Djudja – rektor på Fässbergsskolan, Mölndals stad. Med filmen nedanför vill han visa sin skola och den plats kulturen har.

Intervju med Suad Djudja.

Kvinna, medelålders, mellanblont, vågogt hår som ligger bakom axlarna. Rostbrun tröja syns nedanför halsen.

Cecilia Wallerstedt – professor vid institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande vid Göteborgs universitet och den forskning hon bedriver just nu handlar om lekens och fantasins plats i förskolan.

Kvinna, kort hår, glasögon. Står framför ett vattenfall

Helena Wallström – lektor, forskare och utbildningschef för Rektorsutbildningen, Institutionen för Pedagogik och Specialpedagogik Göteborgs universitet.

Intervju med Helena Wallström.

Kvinna, 60-års åldern, grått kort hår, grå kavajslag

Viktoria Bengtsdotter Katz – programledare för grundlärarprogrammet Göteborgs universitet. 

Intervju med Viktoria Bengtsdotter Katz.

Kvinna, medelålders, kort page, blont hår, svarta glasögonbågar. Vit stickad tröja

Maria Larsson – enhetschef pedagogiska enheten, Högskolan för scen och musik Göteborgs universitet.

kvinna, runt 40 år, ljust hår

Karolina Widerberg (SD) – ordförande Kultur- och bildningsnämnden, Region Blekinge. 

Kvinna, runt 50 år, grått, långt hår. Svart blus. Prickar i bakgrunden

Tammi Gustafsson Nadel – undervisningsråd, Skolverket.
Tammi arbetar med Skolverkets olika uppdrag kring läsning och läsfrämjande. 

Kvinna, mörkt, rakt hår

Camilla Gölstam – undervisningsråd, Skolverket.
Camilla arbetar med för- och grundskolans styrdokument med fokus på musikämnet och andra estetiska uttrycksformer. 

Man, runt 45 år. Kort, mellanblont hår. Lite skägg, liten mustasch. Glasögon med svarta bågar. VIt skjorta och svart kavaj. Höga hus i bakgrunden

Janne Grönholm (MP) – ordförande i kulturnämnden och kommunalråd för kultur och fritid i Malmö stad.

Charlotte Ahnlund Berg, utredare på Riksantikvarieämbetet, pratade om kulturarv i skolan.

Evelina Rydeker presenterade Luleå kommuns arbete med Kulturgarantin. Men kommunen medverkade även i ett kortseminarium. Då medverkade Evelina Rydeker, kommunalråd och ordförande i kultur-och fritidsnämnden, Maritha Meethz ordförande barn- och utbildningsnämnden och Marie Wallstén, enhetschef konst, scen och möten. 

Assitej är en plattform och medlemsorganisation som främjar, sprider kunskap och arrangerar utbyten inom scenkonst för barn och unga. Niclas Malmcrona är verksamheltledare på Assitej och han medverkade på konferensen, både som föreläsare och som deltagare i ett kortseminarium. Då tillsammans med Linnea Lidberg, projektledare ASSITEJ och Zara Zimmerman, verksamhetskoordinator ASSITEJ.

Nationellt projekt: Barn hittar kultur.  Projektet Barn hittar kultur vill ge alla elever i landet en mer rättvis fördelning av kultur i skolan. Barn hittar kultur startade 2022 med hjälp av Kulturrådets “Stärkt stöd till kulturen i skolan”. 

Barn hittar kultur är ett femårigt projekt, finansierat av Kulturrådet. Medverkande från Barn hittar kultur var Daniela Kullman, dramatiker, regissör och projektledare, Cecilia Klingspor, musiker, kompositör och musikpedagog.

Sara Ottersten arbetar som grundskollärare i Simrishamn. Här hör du Sara Ottersten berätta om vad kulturgarantin innebär för hennes arbete.


– Charlotte Ahnlund Berg, utredare på Riksantikvarieämbetet, pratade om kulturarv i skolan.

Riksantikvariets presentation

Om Riksantikvarieämbetets arbete med kulturarv i skolan

Riksantikvarieämbetets arbete med barn och unga

 

– Jimmy Rotheram, musiklärare på Feversham Primary School i Bradford. Jimmy Rotheram vände en av Englands värsta skolor till att bli en av de allra bästa. 

Här hittar du Jimmy Rotherams presentation. Kontaktuppgifter hittar du på sista sliden. 

 

– Jenny Johannisson, ställföreträdande chef på Myndigheten för kulturanalys. Vad har kulturpolitiken egentligen gjort för barn och unga? Under den rubriken pratade Jenny Johannisson på konferensen. 

Vad har kulturpolitiken egentligen gjort för barn och unga? Jenny Johannissons presentation

Här hittar du länk till Myndigheten för kulturanalys

 

– Sylvia Carlsdotter, barnrättsstrateg. Sylvia Carlsdotter är barnrättsstrateg och föreläsare inom barns rättigheter samt chef på Kulturskolan i Simrishamn där konkret barnrättsarbete förankrats under lång tid. Hon var med och införde pionjär- och utvecklingsarbeten såsom Kulturgarantin 2005 och Sommarkulturskola 2016.

Om barns rätt till kultur. Vad säger barnkonventionen?

 

– Lärare och rektorers roll för kultur i skolan. Hur är utbildningarna för blivande lärare och rektorer upplagda, vilka direktiv styr och vilket utrymme finns för kultur och bildning att ta plats? Hur ser de faktiska möjligheterna att utbilda lärar-och rektorsstudenterna ut, så att de i sin tur sedan kan förmedla sina kunskaper inom kulturområdet vidare till barn och unga? 

Under rubriken Lärare och rektorers roll för kultur i skolan - om förutsättningarna på lärar- och rektorsutbildningarna, pratade Viktoria Bengtsdotter Katz, programledare för grundlärarprogrammet Göteborgs universitet, Maria Larsson, enhetschef pedagogiska enheten, Högskolan för scen och musik Göteborgs universitet och Helena Wallström, lektor, forskare och utbildningschef för Rektorsutbildningen, Institutionen för Pedagogik och Specialpedagogik Göteborgs universitet.
 

 

– Cecilia Wallerstedt, professor i pedagogik, Göteborgs universitet. En översiktlig beskrivning av olika trender som kunnat skönjas när det gäller kultur i skolan de senaste decennierna. Tillbakablicken ger oss begrepp för att kunna förstå läget som det ser ut i dag.

Du hittar Cecilia Wallerstedts presentation Forskarperspektiv på kultur i skolan här 

 

– Mölndals stad: Förankring i varje förgrening. Förankring i alla led är det som får kulturgarantin att funka på riktigt i Mölndal. Men hur samverkar förvaltningarna egentligen med varandra? Hur blir lärarna delaktiga i så väl planering som genomförande? Vilka politiska beslut har fattats? 

Här hittar du Mölndal stads presentation

 

– Kulturrådet och Skolverket: Statliga satsningar.  Under rubriken "Läsfrämjande insatser och skapande skola" presenterade Kulturrådet och Skolverket sina satsningar. 

Jenny Löfström Ellverson är ansvarig för Kulturskolecentrum som är ett nationellt kunskapscenter vid Kulturrådet. Här finns Jenny Löfströms presentation om Läsfrämjande och skapande skola.

Tammi Gustafsson Nadel arbetar som undervisningsråd på Skolverket. Här hittar du Tammi Gustafssons presentation.

 

– Malmö stad: Kulturell allemansrätt. Under rubriken: Den lokala superkraften presenterade Malmö stad sin modell – Kulturell allemansrätt på skoltid. Det är ett samarbete mellan grundskoleförvaltningen och kulturförvaltningen. Målet är att alla barn och unga ska få lika stor tillgång till stans kulturutbud.

Janne Grönholm (MP), ordförande i kulturnämnden och kommunalråd för kultur och fritid i Malmö stad, höll i en dragning under konferensen. Malmö stad deltog även i ett av kortseminarierna. Där deltog: 

Från Kulturförvaltningen: Maria Hörman Sällberg, utvecklingssekreterare, barnrättssamordnare och Caroline Stenberg Bengtsson, planeringssekreterare.

Från Grundskoleförvaltningen:
Maggi Óttarsdóttir, 
kultursekreterare och Caroline Ulvsand, kultursekreterare 

Här hittar du Malmö stads presentation Kulturell allemansrätt för barn och unga i Malmö.

 

– Luleå kommun: Kulturgaranti. Från vallöfte till genomförande, var rubriken på Luleå kommuns föreläsning. Evelina Rydeker, ordförande i kommunens kultur- och fritidsnämnd, berättade om Luleås arbete med Kulturgarantin. 

Evelina Rydeker presenterade Luleå kommuns arbete med Kulturgarantin.  Men kommunen medverkade även i ett kortseminarium. Då medverkade Evelina Rydeker kommunalråd och ordförande i kultur-och fritidsnämnden, Maritha Meethz ordförande barn- och utbildningsnämnden och Marie Wallstén, enhetschef konst, scen och möten. Där berättade de om hur allt började.

Klubbat: Ja för kulturgarantin till Luleås barn - Luleå kommun (lulea.se)

Du hittar Luleå kommuns presentation här

 

– Regionteater Väst: Scenkonstavtal, tillgänglighet och demokrati. I tio år har Regionteater Väst arbetat med scenkonstavtal. Genom avtalen arbetar de med tillgänglighet och deltagande så att alla barn i grundskolan får ta del av scenkonst, oavsett skola eller vilken kommun de bor i. Det barn och unga har vunnit med scenkonstavtalen är uppenbart; mer dans och teater i skolan. 

Regionteater Väst medverkade med en föreläsning under rubriken: Den regionalarollen där Ann Lundberg, chefsproducent på teatern, berättade om sitt mångåriga arbete med att garantera barn teateruppleverlser.

Ann Lundberg medverkade också i ett kortseminarium tillsammans med Lisa Gröön, producent Regionteater Väst samt en kultursamordnare från en kommun i Västra Götalandsregionen

Regionteater Väst (regionteatervast.se)

Här hittar du Regionteater Västs presentation

 

– Assitej: En nationell distributionsmodell – så får alla barn kultur i skolan! Många barn upplever sällan eller aldrig scenkonst och kultur under sin skolgång. Inspirerade av Norge föreslår Assitej en nationell distributionsmodell på kulturområdet där departementen för kultur och skola samverkar. 

Assitej är en plattform och medlemsorganisation som främjar, sprider kunskap och arrangerar utbyten inom scenkonst för barn och unga. Niclas Malmcrona är verksamheltledare på Assitej och han medverkade på konferensen, både som föreläsare och som deltagare i ett kortseminarium. Då tillsammans med Linnea Lidberg, projektledare ASSITEJ och Zara Zimmerman, verksamhetskoordinator ASSITEJ.

Här hittar du Assitejs presentation

Fler rapporter från Assitej:

Spelar mindre roll? - En rapport om den ojämlika fördelningen av scenkonst till barn och unga i skolan 

Kom Scenkonst - En djupdykning i kommunal distribution av scenkonst till barn och unga i skolan 

Om ASSITEJ Sverige:
En plattform och medlemsorganisation som främjar, sprider kunskap och arrangerar utbyten inom scenkonst för barn och unga. En av 100 medlemsländer i internationella ASSITEJ.

 

– Region Blekinge: Blekingemodellen. Region Blekinge medverkade med en presentation under rubriken: Den regionala rollen. Där berättade Karolina Widerberg, (SD) ordförande i Kultur- och bildningsnämnden, region Blekinge, om det mångåriga arbete med att garantera barn kulturupplevelser.

Blekingemodellen har funnits sedan 1990-talet och är en av få regionala kulturgarantier i Sverige. På konferensen berättade de om hur modellen fungerat sen 1990-talet och om vad nästa steg är.

I det efterföljande seminariet medverkade: Paulina Oredsson, projektledare Blekingemodellen, Region Blekinge, Jonas Olsson, kulturstrateg, Region Blekinge, Ann-Christin Nielsen, avdelningschef kunskapsförvaltningen, Karlskrona kommun.

Här hittar du Blekingemodellen

Här hittar du presentationen från seminariet

 

– Nationellt projekt: Barn hittar kultur.  Projektet Barn hittar kultur vill ge alla elever i landet en mer rättvis fördelning av kultur i skolan. Barn hittar kultur startade 2022 med hjälp av Kulturrådets “Stärkt stöd till kulturen i skolan”. 

Barn hittar kultur är ett femårigt projekt, finansierat av Kulturrådet. Förutom rättvis fördelning är syftet att elever får ökad insikt om val, delaktighet & medbestämmande. Slutmålet är en digital plattform för barn.

I seminariet testades gemensamt några av de metoder och förhållningssätt  om delaktighet och elevinflytande, som undersökts i projekt. Metoderna blev ett sätt att samtala kring de tankar som uppstått under konferensens två dagar.

Medverkande: Daniela Kullman, dramatiker, regissör och projektledare, Cecilia Klingspor, musiker, kompositör och musikpedagog.