Medverkande och presentationer
Här hittar du de medverkande på konferensen samt, inte alla, men de flesta av de presentationer som hölls.
– Charlotte Ahnlund Berg, utredare på Riksantikvarieämbetet, pratade om kulturarv i skolan.
Om Riksantikvarieämbetets arbete med kulturarv i skolan
Riksantikvarieämbetets arbete med barn och unga
– Jimmy Rotheram, musiklärare på Feversham Primary School i Bradford. Jimmy Rotheram vände en av Englands värsta skolor till att bli en av de allra bästa.
Här hittar du Jimmy Rotherams presentation. Kontaktuppgifter hittar du på sista sliden.
– Jenny Johannisson, ställföreträdande chef på Myndigheten för kulturanalys. Vad har kulturpolitiken egentligen gjort för barn och unga? Under den rubriken pratade Jenny Johannisson på konferensen.
Vad har kulturpolitiken egentligen gjort för barn och unga? Jenny Johannissons presentation
Här hittar du länk till Myndigheten för kulturanalys
– Sylvia Carlsdotter, barnrättsstrateg. Sylvia Carlsdotter är barnrättsstrateg och föreläsare inom barns rättigheter samt chef på Kulturskolan i Simrishamn där konkret barnrättsarbete förankrats under lång tid. Hon var med och införde pionjär- och utvecklingsarbeten såsom Kulturgarantin 2005 och Sommarkulturskola 2016.
Om barns rätt till kultur. Vad säger barnkonventionen?
– Lärare och rektorers roll för kultur i skolan. Hur är utbildningarna för blivande lärare och rektorer upplagda, vilka direktiv styr och vilket utrymme finns för kultur och bildning att ta plats? Hur ser de faktiska möjligheterna att utbilda lärar-och rektorsstudenterna ut, så att de i sin tur sedan kan förmedla sina kunskaper inom kulturområdet vidare till barn och unga?
– Cecilia Wallerstedt, professor i pedagogik, Göteborgs universitet. En översiktlig beskrivning av olika trender som kunnat skönjas när det gäller kultur i skolan de senaste decennierna. Tillbakablicken ger oss begrepp för att kunna förstå läget som det ser ut i dag.
Du hittar Cecilia Wallerstedts presentation Forskarperspektiv på kultur i skolan här
– Mölndals stad: Förankring i varje förgrening. Förankring i alla led är det som får kulturgarantin att funka på riktigt i Mölndal. Men hur samverkar förvaltningarna egentligen med varandra? Hur blir lärarna delaktiga i så väl planering som genomförande? Vilka politiska beslut har fattats?
Här hittar du Mölndal stads presentation
– Kulturrådet och Skolverket: Statliga satsningar. Under rubriken "Läsfrämjande insatser och skapande skola" presenterade Kulturrådet och Skolverket sina satsningar.
Jenny Löfström Ellverson är ansvarig för Kulturskolecentrum som är ett nationellt kunskapscenter vid Kulturrådet. Här finns Jenny Löfströms presentation om Läsfrämjande och skapande skola.
Tammi Gustafsson Nadel arbetar som undervisningsråd på Skolverket. Här hittar du Tammi Gustafssons presentation.
– Malmö stad: Kulturell allemansrätt. Under rubriken: Den lokala superkraften presenterade Malmö stad sin modell – Kulturell allemansrätt på skoltid. Det är ett samarbete mellan grundskoleförvaltningen och kulturförvaltningen. Målet är att alla barn och unga ska få lika stor tillgång till stans kulturutbud.
Janne Grönholm (MP), ordförande i kulturnämnden och kommunalråd för kultur och fritid i Malmö stad, höll i en dragning under konferensen. Malmö stad deltog även i ett av kortseminarierna. Där deltog:
Från Kulturförvaltningen: Maria Hörman Sällberg, utvecklingssekreterare, barnrättssamordnare och Caroline Stenberg Bengtsson, planeringssekreterare.
Från Grundskoleförvaltningen:
Maggi Óttarsdóttir, kultursekreterare och Caroline Ulvsand, kultursekreterare
Här hittar du Malmö stads presentation Kulturell allemansrätt för barn och unga i Malmö.
– Luleå kommun: Kulturgaranti. Från vallöfte till genomförande, var rubriken på Luleå kommuns föreläsning. Evelina Rydeker, ordförande i kommunens kultur- och fritidsnämnd, berättade om Luleås arbete med Kulturgarantin.
Evelina Rydeker presenterade Luleå kommuns arbete med Kulturgarantin. Men kommunen medverkade även i ett kortseminarium. Då medverkade Evelina Rydeker kommunalråd och ordförande i kultur-och fritidsnämnden, Maritha Meethz ordförande barn- och utbildningsnämnden och Marie Wallstén, enhetschef konst, scen och möten. Där berättade de om hur allt började.
Klubbat: Ja för kulturgarantin till Luleås barn - Luleå kommun (lulea.se)
Du hittar Luleå kommuns presentation här
– Regionteater Väst: Scenkonstavtal, tillgänglighet och demokrati. I tio år har Regionteater Väst arbetat med scenkonstavtal. Genom avtalen arbetar de med tillgänglighet och deltagande så att alla barn i grundskolan får ta del av scenkonst, oavsett skola eller vilken kommun de bor i. Det barn och unga har vunnit med scenkonstavtalen är uppenbart; mer dans och teater i skolan.
Regionteater Väst medverkade med en föreläsning under rubriken: Den regionalarollen där Ann Lundberg, chefsproducent på teatern, berättade om sitt mångåriga arbete med att garantera barn teateruppleverlser.
Ann Lundberg medverkade också i ett kortseminarium tillsammans med Lisa Gröön, producent Regionteater Väst samt en kultursamordnare från en kommun i Västra Götalandsregionen
Regionteater Väst (regionteatervast.se)
Här hittar du Regionteater Västs presentation
– Assitej: En nationell distributionsmodell – så får alla barn kultur i skolan! Många barn upplever sällan eller aldrig scenkonst och kultur under sin skolgång. Inspirerade av Norge föreslår Assitej en nationell distributionsmodell på kulturområdet där departementen för kultur och skola samverkar.
Assitej är en plattform och medlemsorganisation som främjar, sprider kunskap och arrangerar utbyten inom scenkonst för barn och unga. Niclas Malmcrona är verksamheltledare på Assitej och han medverkade på konferensen, både som föreläsare och som deltagare i ett kortseminarium. Då tillsammans med Linnea Lidberg, projektledare ASSITEJ och Zara Zimmerman, verksamhetskoordinator ASSITEJ.
Här hittar du Assitejs presentation
Fler rapporter från Assitej:
Spelar mindre roll? - En rapport om den ojämlika fördelningen av scenkonst till barn och unga i skolan
Kom Scenkonst - En djupdykning i kommunal distribution av scenkonst till barn och unga i skolan
Om ASSITEJ Sverige:
En plattform och medlemsorganisation som främjar, sprider kunskap och arrangerar utbyten inom scenkonst för barn och unga. En av 100 medlemsländer i internationella ASSITEJ.
– Region Blekinge: Blekingemodellen. Region Blekinge medverkade med en presentation under rubriken: Den regionala rollen. Där berättade Karolina Widerberg, (SD) ordförande i Kultur- och bildningsnämnden, region Blekinge, om det mångåriga arbete med att garantera barn kulturupplevelser.
Blekingemodellen har funnits sedan 1990-talet och är en av få regionala kulturgarantier i Sverige. På konferensen berättade de om hur modellen fungerat sen 1990-talet och om vad nästa steg är.
I det efterföljande seminariet medverkade: Paulina Oredsson, projektledare Blekingemodellen, Region Blekinge, Jonas Olsson, kulturstrateg, Region Blekinge, Ann-Christin Nielsen, avdelningschef kunskapsförvaltningen, Karlskrona kommun.
Här hittar du Blekingemodellen
Här hittar du presentationen från seminariet
– Nationellt projekt: Barn hittar kultur. Projektet Barn hittar kultur vill ge alla elever i landet en mer rättvis fördelning av kultur i skolan. Barn hittar kultur startade 2022 med hjälp av Kulturrådets “Stärkt stöd till kulturen i skolan”.
Barn hittar kultur är ett femårigt projekt, finansierat av Kulturrådet. Förutom rättvis fördelning är syftet att elever får ökad insikt om val, delaktighet & medbestämmande. Slutmålet är en digital plattform för barn.
I seminariet testades gemensamt några av de metoder och förhållningssätt om delaktighet och elevinflytande, som undersökts i projekt. Metoderna blev ett sätt att samtala kring de tankar som uppstått under konferensens två dagar.
Medverkande: Daniela Kullman, dramatiker, regissör och projektledare, Cecilia Klingspor, musiker, kompositör och musikpedagog.