Habilitering & Hälsa frågar patienter om våld
I Västra Götalandsregionen ställer Hälso- och sjukvården frågor om våld i nära relationer till sina patienter. Det görs eftersom erfarenheter av våld kan påverka vår hälsa, både på kort och lång sikt. Genom att ställa frågor på rutin till patienter har sjukvården goda förutsättningar att fånga upp patienter som har erfarenhet av våld och vid behov slussa patienten vidare till skydd, stöd eller behandling.
På Habilitering & Hälsa ställer vi frågor om våld i nära relation till våra patienter. Frågorna ställs alltid enskilt till patienten. Vi utgår från ett standardiserat frågeformulär som patienten antingen fyller i själv eller med stöd från personalen. När patienten har fyllt i frågeformuläret följs svaren upp tillsammans med personalen. Frågorna ställs vanligtvis under något av patientens första besök hos Habilitering & Hälsa samt vid uppföljningsåldrar på barnsidan. Eventuell medföljande vårdnadshavare till patienter får också möjlighet att besvara ett frågeformulär men utfallet på deras formulär följs inte upp under besöket. Vid behov kontaktas vårdnadshavaren angående utfallet på frågeformuläret vid ett senare tillfälle. Att besvara frågeformulären är frivilligt.
All hälso- och sjukvårdspersonal som möter vuxna och barn i sitt yrke har en anmälningsplikt. Detta innebär att om vi får kännedom om eller misstänker att ett barn under 18 år far illa på något sätt så är vi skyldiga att ta kontakt med socialtjänsten. Det är sedan socialtjänsten som utreder och bedömer barnets livssituation och behov av stöd. Detta för att barnet och dess förälder/vårdnadshavare vid behov ska få skydd, stöd och hjälp.