Diagnosinformation för vårdnadshavare
Information för dig vars barn är 0-6 år och har fått diagnosen autism.
Syftet är att
- ge dig mer kunskap om vad autism innebär
- ge dig en ökad förståelse för de utmaningar som du och ditt barn möter, vilket förhoppningsvis kan underlätta för er i vardagen.
Du kommer att få se flera filmer. De som medverkar är psykologer, specialpedagog och kurator som arbetar med små barn. Efter varje del får du möjlighet reflektera och fundera över frågor som rör just dig och ditt barn.
Observera att informationen är kortfattad och endast berör det mest grundläggande för diagnosen. Att ta del av information om autism kan väcka tankar. Frågor som rör ditt barn kan du ta med till nästa besök på habiliteringen.
Om diagnosen
Vad är autism? Här går vi genom vad autism innebär och vilka symtom som är vanliga.
Beteenden och intressen
Fundera på
- Är det tydligt för dig varför utredningen visade att ditt barn har autism?
- Har din bild av autism förändrats efter att ditt barn fick diagnosen, jämfört med innan?
Varför får man autism?
Oftast vet vi inte orsaken till att barn får autism, men forskning har visat att det finns olika faktorer som kan påverka. I filmen berättar vi mer!
Frågor att fundera på
- Funderar du mycket på varför just ditt barn fått autism?
- Har du tankar om faktorer som du tror bidragit till att ditt barn fått autism?
Vanliga symtom vid autism
Brister i social kommunikation och socialt samspel
Fundera på
Stämmer det att ditt barn har brister i social kommunikation och socialt samspel? Hur yttrar sig dessa svårigheter hos ditt barn? Fundera på några exempel.
Prognos – hur svårigheterna ändras över tid
I den här filmen får du lära dig mer om hur svårigheterna vid autism kan förändras över tid. Vi går även igenom vilka faktorer som kan påverka utvecklingen.
Fundera på
Upplever du att ditt barn har ojämna färdigheter? Är det svårt att veta vilka krav du kan ställa på ditt barn? Oroar du dig för ditt barns utveckling?
Stöd i barnets utveckling
Anpassningar och färdighetsträning
Genom att göra anpassningar kan du kompensera för det som är svårt för barnet. Det kan exempelvis innebära att du har bilder som stöd för morgonrutinen. I filmen förklarar vi mer hur förståelse, stöd och anpassningar kan underlätta för ditt barn.
Fundera på
Tror du att handledning och hjälp med anpassningar från vårdgivare kan hjälpa ditt barn och din familj? Görs redan anpassningar som underlättar för ditt barn och din familj?
Att vara förälder till ett barn med autism
Fundera på
- Är du orolig för hur din psykiska hälsa påverkas av att ditt barn har autism?
- Finns det någon i din familj eller bland dina vänner som kan hjälpa dig när du behöver det?
- Tror du att du och din familj har den tid och ork som krävs för att göra anpassningar och träna på färdigheter med ditt barn?
Mer information, tips och länkar
1177
Autismforum
Region Stockholms hemsida om autism. Förutom texter och filmer om autism finns det bland annat också en podd som du kan lyssna på, och material som bildstöd att ladda ner.
autismforum.se/
Digital föräldrautbildning om autism
Vill du få fördjupade kunskaper om autism kan du ta del av Region Skånes digitala föräldrautbildning om autism.
Digital utbildning om autism hos barn
Tidig intervention – Kom igång med lek och kommunikation
Texter, filmer och material som du kan ladda ner för att stötta ditt barn i lek, samspel, kommunikation och vardagsaktiviteter från Region Uppsala.
Tidig intervention – Kom igång med lek och kommunikation
AKKtiv
AKKtiv är ett samlingsnamn för flera olika utbildningar för föräldrar och personal som möter personer med kommunikationssvårigheter. På habiliteringen kan du gå AKKtiv KomIgång för att lära dig mer om hur du kan stötta ditt barns kommunikation. På hemsidan finns också stora delar av utbildningen tillgänglig, inklusive bildstöd som du kan ladda ner.
akktiv.se
Tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK)
Region Uppsalas kostnadsfria kurs i tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK)
Färdiga bildstöd
Länkar till sidor där du kan ladda ner färdiga bildstöd. På sidorna finns material som riktar sig till alla åldersgrupper, även vuxna, och allt material inte kommer vara aktuellt för just dig och ditt barn.
https://regionuppsala.se/infoteket/hitta-tips-och-verktyg/material-att-ladda-ner/ https://www.habilitering.se/kunskap-och-stod/material-att-ladda-ner/
Skapa egna bildstöd
bildstod.se
https://papunet.net/sv/bildverktyg/ - scrolla ner och klicka på “bildverktyget”.
Boktips
- “Leka, prata äta - övningar för barn med särskilda behov” av Lars Klintwall och Maria Olfosgård Jegéus är en bok som ger många konkreta förslag på anpassningar och övningar som du kan göra med ditt barn för att stimulera barnets utveckling.
- “Barn med autism” av Tobias Rasmussen och Oscar Strömberg innehåller också förslag på övningar som du kan göra med ditt barn. Boken är i första hand riktad till personal som möter barn med autism men går mycket bra att använda som förälder med.
Föreningar
Det finns två stora föreningar i Sverige för personer med autism och deras anhöriga. Föreningarna verkar för att sprida kunskap om autism, påverka beslutsfattare och erbjuder gemenskap genom exempelvis föräldra- och barnträffar. Det finns lokala underföreningar. Du kan ta del av mycket information på deras hemsidor och mer om du blir medlem.
autism.se
attention.se
FUB är en förening för personer med intellektuell funktionsnedsättning och deras anhöriga.
fub.se