Synverksamhetens regionala brukarråd 11 mars 2025

Närvarande:

Anette Jernberg, FSBU 
Frida Craft, SRF Älvsborg 
Mona Nilsson, SRF Göteborg 
Camilla Svensson, SRF Bohuslän 
Agneta Hummerhielm, FSDB
Britt Artursson, SRF Skaraborg 
Åsa Düring, SRF Bohuslän
Linda Wright, SRF Bohuslän

Anne Granath, Verksamhetschef Syn- och Tolkverksamheten 
Sara Andersson, Enhetschef Syncentral Göteborg 
Maria Johansson, Enhetschef Syncentral Borås 
Simon Järpvik, Enhetschef Syncentral Skövde och Vänersborg 
Gabriella Gesang, Assistent Syn- och Tolkverksamheten

1 Incheckning

Mötesledare Maria Johansson hälsar välkomna, presentationsrunda.

2 Information från Synverksamheten

Årsredovisning 2024

Information om det viktigaste från årsredovisningen.
Statistik 2024:
Under året har 3567 patienter besökt Synverksamheten att jämföras med 3720 föregående år. Fördelningen är precis som föregående år, cirka en tredjedel av 
patienterna är kvinnor 80 år och äldre. Hög tillgänglighet hela året, trots ett ökat remissinflöde. Andel patienter som väntat högst 60 och 90 dagar ligger på 99% respektive 100% (precis som föregående år). 
Under året har genomsnittstiden för rehabiliteringsomgångarna inom verksamheten förkortats från 72 dagar föregående år till 55 dagar i år. Detta har resulterat i att patienterna fått vänta kortare tid mellan återbesöken, då ledtiderna mellan besöken minskat till i genomsnitt 2,5 veckor, i jämförelse med cirka 3 veckor föregående år. 
Under 2024 har Synverksamheten utfört 28% av besöken på distans, varav 3,8% via video, detta till följd av att målgruppen föredrar telefon framför video. Distansbesöken ligger i nivå med föregående år 28% jämfört mot 29,1%. Fyra besökstyper erbjuds i första hand på distans, bland annat kartläggningar och uppföljningar. Under året utfördes 73% av nybesöken på distans.
Några av de viktigaste händelserna 2024:
Effektivare schemaläggning har en tydlig koppling till vårdprocess Syn och kompetensutveckling. Resultat: Mycket god tillgänglighet, hög kvalitet, god arbetsmiljö och ekonomi i balans. Medarbetarenkät 2024-Avsnitt HME/ Hållbart medarbetarskap: Medarbetarenkäten visar på goda resultat med ett totalindex på avsnitt HME på 84% att jämföras med 80% föregående mätning 2022. Habilitering & Hälsas resultat 78%. God svarsfrekvens på 92% på Syn- och Tolkverksamheten. 
Nytt remisskriterie gällande barn: Under 2024 har remisskriterierna till Synverksamheten förtydligats. Detta i samverkan med Regionalt programområde/ RPT Barn Ögon och Samordningsråd Ögon. Samverkan har resulterat i ett nytt remisskriterie gällande barnen, i syfte att säkerställa att alla barn som kan ha behov av Synverksamhetens insatser, ska tas emot för kartläggning av behov av synhabiliterande insatser, detta för att inget barn ska ”hamna mellan stolarna”. 

Samverkan med intresseorganisationer har skett regelbundet under 2024 via brukarråden. Syn- och Tolkverksamheten har totalt haft fyra regionala brukarråd samt två samverkansdagar med workshop om prioriterade fokusområden i verksamhetsplan 2024. Synverksamheten har även haft lokala brukarråd under 2024.

Nationell patientenkät

Högre resultat 2024 inom samtliga dimensioner (områden) jämfört mot föregående mätning 2022. Helhetssyn 94,2% jämfört mot föregående mätning 92,5%. Störst ökning har skett inom områdena ”Delaktighet och involvering” och ”Emotionellt stöd”. Området ”Respekt och bemötande” fick högst resultat 96,8% och hela 96% skulle rekommendera verksamheten till någon i sin egen situation. 
Exempel på frågor som ökat mest: 
”Fick du tillräckligt med stöd för att själv lära dig hantera din funktionsnedsättning/hjälpmedel?” har ökat med 6,6% från 85,8% till 92,4%. 
”Var du delaktig i den utsträckning du önskade?” har ökat med 5,8% från 84,2% till 90%. 
”Fick du besöka enheten inom rimlig tid?” har ökat med 4,2% från 87,7% till 91,9%. 
Synverksamheten fick högst resultat gällande helhetssynen och högst resultat inom majoriteten av områdena, jämfört med Sveriges 9 deltagande regioner. 
Områdena ”Emotionellt stöd” och ”Tillgänglighet” sticker ut, då resultatet ligger cirka 7–8% högre än genomsnittet för Sverige. 
Svarsfrekvensen har ökat något i förhållande till föregående mätning: 45,4% jämfört mot 44,5%. Män är generellt lite nöjdare än kvinnor och äldre är lite nöjdare än yngre.
Förslag på samverkansdag med workshop 11 april på Ekelundsgatan 8 i Göteborg. Resultat från patientenkäten skickas ut innan samverkansdagen.

Fokusområden 2025

Kort presentation kring fokusområden:

  • Hjälpmedel
  • Grupper
  • Även Millennium fanns med som fokusområde men då breddinförandet har pausats utgår det.

Förslag på samverkansdag med Workshop 11/4 på Ekelundsgatan 8 i Göteborg.
Information om fokusområdena skickas ut innan samverkansdagen.

3 Information från brukarorganisationerna

SRF Göteborg

Kort rapport från pågående digitaliseringsprojekt. I övrigt ingen information idag på grund av tidsbrist.

4 Inkomna frågor från brukarorganisationerna

SRF Göteborg

Svårighet med den digitaliserade växeln till synverksamheten. 
Svar: Den digitala växeln tog vi fram efter en dialog med brukarrådet och syftet var att öka tillgängligheten. Det är inte bra om det upplevs svårt att hantera och det 
behöver vi lösa. Tas upp på samverkansdagen 11 april.

SRF Bohuslän

Kontakt via telefon

Den som kontaktar synverksamheterna per telefon behöver knappa in personnummer, vilket många upplever som svårt eller inte alls klarar av. Finns det 
en smidigare lösning? 
Svar: Vi har lyssnat av alla fyra syncentralerna och vi har fyra olika alternativ, på några ska man lämna personnummer och på några inte. 
Tacksamma om alla inför samverkansdagen 11 april kan lyssna av på alla fyra syncentraler och gemensamt ta fram ett bra alternativ utifrån de möjligheter vi har.
Syncentralerna sammanställer även hur det går till att kontakta respektive syncentral. Det nya upphandlade Telia ACE är tyvärr lite mer toppstyrt och det är svårare att få igenom önskemål. Tele Q som vi hade innan kunde vi själva lägga in precis som vi önskade.

Kortterminaler

Har touch-skärm, vilket naturligt vis inte fungerar för personer med synskador eller blindhet. Vad tänker ni göra åt det? 
Svar: Ärendet är lyft till de inom regionen som arbetar med banktjänster där Simoni Skövde väntar på återkoppling kring hantering kring tillgänglighetsfrågan r/t 
touch-screen. Förhoppning är att vi får en bättre lösning som vi i så fall hoppas kunna använda över hela synverksamheten. 
Det här problemet är ju givetvis större än synverksamheten, men det är det område där vi kan påverka. Viktig fråga att lyfta i samhällsdebatten från brukarperspektiv. 

Förskrivning av större skärm

Varför har ni slutat förskriva större skärm för att kunna använda dator med förstoringsprogram fullt ut. Varför slutar ni förskriva hjälpmedel utan att först 
diskutera konsekvenser med oss i brukarråden? 
Svar: Vi är styrda i regionen av att förhålla oss till MDR (regelverk för medicintekniska produkter) vid upphandling. Allt som inte är MDR klassas som en 
konsumentprodukt. För att göra avsteg från MDR och upphandla andra produkter krävs att vi gör en behovsanalys och med anledning av det inte krävs en hälso- och sjukvårdskompetens för att förskriva en större skärm så uppfyller det inte kriterierna som krävs för att göra ett avsteg från MDR. 

Grupper

Hur tänker ni kring kurser i punktskrift och rätten till läskunnighet oavsett synstatus? Läskunnighet måste vara en självklar rättighet, så vi är djupt oroade över att man velat spara in på kurser i Vänersborg och att andra synverksamheter erbjuder begränsat antal kurstillfällen, eller inga kurser alls. 
Svar: Ni hade en fråga kring oro för neddragningar av grupper och utbildning punktskrift. Vi ska försöka svara efter bästa förmåga och ta med eventuella 
synpunkter tillbaks till våra enheter för att diskutera dem vidare vid behov. Har aktivitetsgrupp punkt i Vänersborg. Behovet på respektive enhet får styra, inga 
aktuella grupper i Borås, Skövde eller Göteborg just nu men har funnits tidigare när man upplevt att det funnits behov och underlag för grupp i punkt. Inget uttalat från verksamheten att detta är något vi ska dra in på.
Tas upp på samverkansdagen 11 april.

5. Utcheckning

Tankar efter dagens möte: Bra möte, lite teknikstrul, alla har fått komma till tals, intressant möte, bra att träffas digitalt när det inte är heldagsmöte, bra dialog, tack till skrivtolkarna. Önskemål om att de lokala brukarråden ligger innan det regionala brukarrådet.

Nästkommande möten

11 april samverkansmöte med tema Nationella patientenkäten och fokusområden 2025 på Habilitering & Hälsa, Ekelundsgatan 8, Göteborg.
16 oktober regionalt brukarråd på Regionens Hus, Östergatan 1, Vänersborg, lokal Visionen.