Syncentral Göteborg, brukarråd 28 oktober 2024
Närvarande
Anette Jernberg, FSBU
Tomas Gustavsson, SRF Kungälv-Stenungsund-Orust-Tjörn (KSOT)
Joakim Ericson, SRF Kungälv-Stenungsund-Orust-Tjörn (KSOT)
Annika Mossberg, SRF Göteborg
Jenny Bramstång, SRF Göteborg
Agneta Hummerhielm, FSDB Väst
Sara Andersson, enhetschef Syncentral Göteborg
Tove Söderberg, synpedagog Syncentral Göteborg
Maria Ekhem, medicinsk sekreterare Syncentral Göteborg
Fredrik Möller, student Syncentral Göteborg
Mötet öppnas
Sara Andersson hälsar alla välkomna till dagens möte. Presentationsrunda.
Information från Syncentral Göteborg
Statusläge personal
Stabil personalgrupp, senaste rekryteringen var i september 2022. Eventuellt pensionsavgångar under 2025 men ingen ny rekrytering planerad ännu.
Varit mest lägesförändring i barnteamet senaste åren. Personal slutat, tagit tjänstledigt för studier eller gått på föräldraledighet och nya medarbetare har behövt läras upp. Beslutades senast att inte rekryterat nya, utan togs in erfarna synpedagoger från vuxenteamet. Lättare att vara strukturerad i vuxenteamet, ett arbetssätt som nu följt med till barnteamet. Starkt och stabilt barnteam.
SRF KSOT: När flytt skett från vuxenteamet, har det uppkommit behov av att rekrytera nytt där? Försvinner ändå personal därifrån, påverkar inte det?
Syncentral Göteborg: Nej, det fanns gott om synpedagoger i vuxenteamet. De erfarna synpedagogerna som togs in från vuxenteamet kan dessutom ta både barn och vuxna. Inte påverkat flödet för vuxna. Dessutom lägre remissinflöde, börjar öka på igen men hittills inga problem.
Regional IKT-team
Synverksamheten har ett regionalt IKT-team där IKT-tekniker och utbildare jobbar ihop över hela regionen. Finns tre stycken medarbetare i Göteborg, två av dem jobbar i Borås en dag i veckan. Inga bekymmer, verksamheterna hjälps åt.
Vårdgaranti
Vad gäller vårdgarantin klarar Syncentralen målsättningen med god marginal. Vårdgarantin räknas från remissdatumet – alternativt dagen man tar kontakt för egenremiss – till första besöket. Målet för besök inom 90 dagar är 100 % och inom 60 dagar är 80 %. Syncentralens besök sker inom 60 dagar till 99 % och når målet för 90 dagar till 100 %. Det är heller inga långa ledtider, med andra ord väntetider vid efterföljande besök, har inga långa köer.
SRF Göteborg: Någon uppfattning om hur det ser ut med väntetid för patienter vid kontakt med ögonmottagning innan remiss till Syncentralen?
Syncentral Göteborg: Stora bekymmer med långa köer till ögonmottagningarna. Bristen på ögonläkare är en stor anledning, svårt att veta orsaken till det.
SRF KSOT: Lika mycket patienter som tidigare?
Syncentral Göteborg: Skillnad på före och efter Covid. Efter Covid tog remissflödet tid att komma i gång, både från ögonläkare och egenremisser. Heller inte samma intresse av gruppverksamhet som innan Covid.
FSBU: Hur ser det ut med remisser på barn?
Syncentral Göteborg: Barnen är prioriterade. Vid osäker remiss görs hellre bedömningen att ta emot barnet än inte och sedan avskriva vid behov, nytt sätt mot hur det gjordes förut. Vid ett projekt upptäcktes att ungefär en tredjedel avslogs, ungefär en tredjedel avskrevs och en tredjedel behölls.
Orienterings- och förflyttningsrum
Syncentralen har även inrett ett nytt, stort orienterings- och förflyttningsrum som kan användas vid utprovning av vit käpp och kikare. Nästan klart men har redan börjat användas. Ska byggas upp hinder och trottoarkanter samt trappa. Finns även en liten TV där det kan läggas upp bilder för att exempelvis visa spårvagnstidtabell eller gatuskyltar. Kommer också att få ljudpuckar för att kunna träna på att lokalisera varifrån ljud kommer.
SRF KSOT: Finns det möjlighet att ändra ljusförhållandena i rummet?
Syncentral Göteborg: Det är dimbart ljus och går att dra för mörkläggningsgardiner. Flera möjligheter kommer kanske senare.
SRF KSOT: Haft motsvarande rum tidigare?
Syncentral Göteborg: Tidigare eventuellt funnits motsvarande på plan 7, förlorades av brandsäkerhetsskäl då patientverksamhet inte fick hållas på detta plan. Fanns även när Syncentralens verksamhet höll till i Högsbo och ännu tidigare.
FSBU: Kan rummet användas för föräldrar och testa exempelvis en bana med hinder för ökad förståelse?
Syncentral Göteborg: Det är en möjlighet, men får göras med avvägning. Ibland kan föräldrar bli avskräckta och därefter inte vilja utsätta sina barn för motsvarande utmaning.
Ledarhundsverksamheten
Efter förra lokala brukarrådet var det nationellt synchefsmöte där Myndigheten för delaktighet (MFD) kom och informerade om ledarhundsverksamheten. MFD är ny huvudman för den statliga ledarhundsverksamheten och tog över uppdraget från SRF 2024-04-01. I anslutning till att MFD tog över ledarhundsverksamheten har dom analyserat, prövat och utvecklat den process som verksamheten omfattar samt strukturerar upp dokumentation för att leva upp till de krav som gäller för myndigheter.
Förändringar/förtydliganden gällande intyg om förarens orienteringsförmåga och en regelrätt bedömning av förmågan att orientera sig självständigt med vit teknikkäpp i olika situationer. Tidigare ombads Syncentralen att göra en bedömning om hund var något en person kunde dra nytta av eller inte. Detta är inte något Syncentralen gör längre, utan den bedömningen ligger nu helt och hållet hos MFD.
FSDB: Är det samma tillvägagångssätt, att man kontaktar Syncentralen?
Syncentral Göteborg: Ja, visar hur man går vidare och ansöker.
MFD är tydliga med att den som ansöker om ledarhund kommer att vara ombedd att träna in ett antal rutter innan de får hunden. Det kan handla om att hitta till bra rastningsställe, hitta till ett ställe där hunden kan springa fritt, dagliga motionsrundor. Dessa rutter tränas först med vit teknikkäpp så man hittar och där kommer Syncentralen in som stöd. Därefter introduceras hunden. När hunden sedan tilldelas av MFD påbörjas en samträning som går ut på att föraren tillsammans med någon av MFD:s instruktörer tränar på att använda hunden på de rutter och i de situationer de kommer att arbeta.
När föraren klarat samträningen är tanken att denne och hunden på egen hand ska jobba vidare. Blir det av någon anledning trassel i samspelet med hunden – den följer inte som man ber den, trasslar vid hundmöten, undviker vissa vägar, eller vad det nu kan vara – ringer man MFD som kommer att ge support. Ibland behöver föraren dock av olika skäl lära sig hitta en helt ny rutt. Då handlar det inte om hunden och samspelet utan enbart att få tips och råd för att hitta på ett nytt ställe. Då är det till Syncentralen man vänder sig.
SRF KSOT: Gäller ny utredning endast ett tillfälle? Därefter kontakt med MFD om det inte fungerar?
Syncentral Göteborg: Syncentralen kan träna flera tillfällen. Beror på vad det är för orsak ifall MFD behöver kontaktas.
SRF Göteborg: Har det blivit någon skillnad i Syncentralens uppdrag?
Syncentral Göteborg: Egentligen inte, uppdraget skulle sett ut så här från början, tar bara tillbaka det.
Orientering och förflyttning är ett av de svårare områdena. Finns några medarbetare i regionen som är väldigt duktiga och håller kontinuerligt utbildningar. Ska i november göras studiebesök av Syncentralen på Kustmarken, där de arbetar med avel och dressyr av ledarhundar. De synpedagoger som jobbar med väginlärning åker dit för ytterligare studiebesök.
FSDB: Är alla synpedagoger utbildade för detta?
Syncentral Göteborg: Nej, det finns synpedagoger som är särskilt specialiserade i orientering och förflyttning. Alla kan göra utredning av markeringskäpp, vissa är experter på teknikkäpp och väginlärning.
Kvalitetsregister barn
Information om Svenskt Kvalitetsregister för Rehabilitering vid Synnedsättning (SKRS). Syftet med SKRS är att öka kunskapen om de rehabiliteringsåtgärder och insatser som ges och vilka effekter det ger med målet att uppnå en likvärdig synrehabilitering nationellt. Man kan identifiera remisskriterier, åtgärder, metoder, ledtider och insatsernas effekt. Med data från registret kan verksamheten utveckla processmått och resultatmått, kan även utgöra underlag för verksamhetsutveckling, kliniskt förbättringsarbete och forskning. Förväntningarna är en nationell samsyn och att utvecklingen går mot en jämlik synrehabilitering i landet.
Idag ligger registret på certifieringsgrad 3 men 2025 kommer det ansökas om certifieringsgrad 2. För att kunna gå upp till grad 2 finns en hel del krav som registret måste uppfylla. Kommer även rapportera till Vården i siffror. Länk till den hemsidan är www.vardenisiffror.se.
Barn och ungdomar ingår nu i registret. Fram till 2024-09-30 registrerades bara patienter från 20 år och uppåt, men från 2024-10-01 registreras även barn och ungdomar. Detta är ett samarbete med ögonläkarna och ögonmottagningarna. Tidigare ”Synskaderegistret” är nu en del i kvalitetsregistret.
FSDB: Är det bara rehabiliteringsverksamheter som har kvalitetsregister?
Syncentral Göteborg: Nej, finns mängder av olika kvalitetsregister, inom olika ögondiagnoser bl.a. Man kan gå in på Vården i siffror och se jämförelser på olika indikatorer.
SRF Göteborg: Statistik för synskadade barn i skolan hade varit önskvärt. Sekretessen har använts som argument för att inte kunna få ut det. Viktigt att ha koll på. Kanske möjligt att få ut från kvalitetsregistret?
Syncentral Göteborg: Sara tar med sig det.
Nationell patientenkät
Just nu pågar Nationell Patientenkät (NPE), som är ett samlingsnamn för återkommande nationella undersökningar av patientupplevelser inom hälso- och sjukvården på uppdrag av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Syftet är att fånga in patienters upplevelser av vården när det gäller bemötande, behandling och tillgänglighet för att kunna bli bättre i att bedriva säker, effektiv och personcentrerad vård.
Undersökningen genomförs vartannat år. Enkäten ”Habilitering och hjälpmedel” har genomförts tre gånger; 2018, 2020 och 2022. Ställs samma frågor som tidigare år för att resultaten ska kunna jämföras över tid med tidigare enkäter, men också regioner emellan. Resultatet kommer redovisas i början av nästa år.
Syncentralen kan inte vara med och påverka vilka frågor som är med i enkäten. Finns förbättringspotential för att det ska bli mer lättförståeligt men har varit bra och täckt många områden.
Deltagarna utses slumpmässigt av de som haft ett mottagningsbesök eller digitalt vårdmöte. Deltagarna får inbjudan via 1177.se eller en pappersenkät hemskickad under oktober månad, och kan svara enkelt enligt instruktionerna i inbjudan. Enkäten finns översatt till flera språk och har bildstöd. Alla svar är anonyma. Gäller både barn och vuxna. Alla syncentraler i Sverige omfattas.
SRF Göteborg: Hur många personer skickas enkäten ut till?
Syncentral Göteborg: Vet inte antalet.
FSBU: Hur ser frågorna ut? Hade varit intressant att se.
Syncentral Göteborg: Har inte denna information, vid presentation av resultatet är svaren fritt formulerade utifrån frågorna.
Information från brukarorganisationerna
FSDB
Nyligen 40-årsjubileum som firades i Skövde. Ser fram emot julbord. Planerat samarbete mellan Dövblindteamet och FSDB. De kommer och presenterar sin personal och föreningen får möjlighet att ställa frågor. Hoppas på att få med Tolkverksamheten också. Planerar för nästa års aktiviteter.
SRF Kungälv-Stenungsund-Orust-Tjörn
Carin Sandersnäs som tränar ledarhundar har haft utbildning i Kungälv. Aktiviteter och julbord hägrar, även halvårsmöte för tips och idéer.
SRF Göteborg
SRF hade stor rikskongress i Göteborg för ett par veckor sedan där det presenterades en ny verksamhetsplan och inriktning kommande tre åren.
I samband med detta arrangerades kongressvecka på Nordstan där SRF informerade och visades upp. Skelettkonsten var populär, en installation där man signalerar väntetid. Sammanföll med Vita käppens dag, man visade upp, informerade om käppvett med ett modernare grepp. Arrangerade även Se bra-mässan samma vecka med utställare och montrar, där också Syncentral Göteborg deltog.
Tipsa gärna personer om att besöka SRF:s Berättarcafé på Köttbullekällaren vid Kungstorget. En söndag i månaden, öppet för alla, välkomna att komma och träffa medlemmar.
Pågår omorganisation och förändring personalmässigt inom SRF Göteborg; kanslist har slutat, verksamhetsutvecklare tjänstledigt. Ska anställas tre personer. Ny representant för lokala brukarrådet kommer framöver.
FSBU
Visade upp showdown och goalball under aktiviteterna i Nordstan vecka 42. Skidresor och julfest planerade. Sverigeserien i goalball spelas den 7–8 november.
Inkomna frågor från brukarorganisationerna
Inget inkommit inför mötet.
Övriga frågor
SRF Göteborg: Ledstråk från Stenpiren till Syncentralen
SRF Göteborg har haft uppe det ett par gånger, är jobbigt och rörigt vid Stenpiren. Hade varit snyggt om det fanns ett bra ledstråk därifrån till Syncentralen, både för besökare och som träningssträcka. Samverkan med fysisk tillgänglighet inom Göteborgs Stad och påbörjat plan men stött på patrull utanför ett hotell med torg där det inte gått att lägga ledstråk. Finns intresse både från tillgänglighetsgruppen på SRF och Göteborgs Stad. Finns det personal från Syncentralen som kan gå med?
Syncentral Göteborg. Det är en möjlighet. Något att göra nu eller invänta kontakt?
SRF Göteborg: Återkommer, tar kontakt med Sara Andersson.
Dialog kring lokala brukarrådet
Syncentral Göteborg: Hur vill vi att det lokala brukarrådet ska se ut framöver? Finns det behov av lokalt brukarråd eller räcker det med regionalt brukarråd? Flera på det lokala sitter med även där. Är det av värde med lokalt brukarråd också eller blir det samma information? Ska vi dra ner det till endast en gång per år?
FSBU: Kan vara för långt med ett år mellan gångerna om det finns några frågor.
FSDB: Skulle det vara en möjlighet att få tid att slå ihop det och få information från de lokala Syncentralerna på det regionala brukarrådet?
SRF Göteborg: Varit mycket runtomkring, därför inga inskickade frågor i förväg denna gång, brukarorganisationerna hade heller inget förmöte. Eventuellt besluta att ha det en gång per år och kalla till ett extra om behov finns? Bra idé med större ansvar på brukarorganisationerna för att det ska bli mer meningsfullt, fånga upp medlemmarnas frågor och önskemål om till exempel tema. Lokala brukarrådet har fått ta form genom åren, tidigare för att få till dialog, nu är frågan hur. Brukarorganisationerna behöver jobba mer aktivt för att ta fram dagordningen.
SRF KSOT: Tror de lokala brukarråden behövs. Finns nog många frågor från medlemmar, men de behöver komma fram. Många som inte tänker på att möjligheten finns.
Syncentral Göteborg: Föreslår att brukarorganisationerna tar förmöte en månad innan lokala brukarrådet för att komma fram till frågor på dagordningen. Komma överens vem som ska sammankalla?
Sammanfattningsvis: Fortsätter med halvårsvisa lokala brukarråd. Brukarorganisationerna ordnar med eget digitalt förmöte cirka en månad innan och det bestäms vid dagens möte vem som ska vara sammankallande till detta.
Reaktioner på ombyggnationen Ekelundsgatan
Syncentral Göteborg: Ombyggnaden på Ekelundsgatan är nu klar, bland annat fått en ny reception. Har det inkommit några synpunkter från medlemmarna? Tar tacksamt emot tips.
FSDB: Upplevt det svårt att förstå var receptionen är, ledstråket försvinner. Ser receptionspersonal bakom glasruta men behöver gå runt för att komma till disken. Tillkommit nummerlappsystem?
Syncentral Göteborg: Ledstråket inte klart men kommer. Fått hjälp av Jimmy Pettersson från Synlinjen, SRF Stockholm och fick rådet att avvakta för att se vilken som blir den naturliga vägen att gå. Receptionspersonalen ser med tiden var personer går och ställer sig.
Nummerlappssystem har införts för sekretesshöjning. Är ett talande system som meddelar numret och när det är ens tur. Används om behovet finns och det blir många personer som väntar. Fått hjälpsam lista från en medlem i SRF på förslag till förändringar i stora delar av lokalerna.
Kontaktvägar inbjudan
Stämmer av kontaktvägar vid inbjudan, skickas e-post till samma adresser som tidigare. Får kontaktuppgifter till ny representant från SRF Göteborg – Malin Petersson.
Nästa möte
12 maj 2025 kl 14.00-16.30 på Ekelundsgatan 8 i Göteborg, sal 307.
Förmöte digitalt före mötesdagen, i mitten av april, organiseras av brukarorganisationerna. Sammankallande Tomas Gustavsson, SRF KSOT.