Syncentral Borås, brukarråd 7 november 2024
Närvarande
Sonja Lewis, SRF Alingsås
Irene Hjalmarsson, SRF Borås
Michael Drebäck, SRF Borås
Frida Craft, SRF Älvsborg
Lena Molander, SRF Lerum
Gunnel Palmer, SRF Lerum
Marita Johansson, SRF Mark
Eva Brunander, SRF Mark
Maria Johansson, Syncentralen
Elisabeth Ekström, Syncentralen
Mötets öppnande
Maria Johansson hälsar alla välkomna till dagens brukarråd.
Utse sekreterare och justerare
Michael Drebäck utses till justerare och Elisabeth Ekström till sekreterare.
Presentation av ledamöter
Vi börjar dagens möte med att presentera oss för varandra.
Föregående minnesanteckningar
Föregående protokoll läggs till handlingarna efter att Maria Johansson gått igenom anteckningarna.
Frågor från lokalföreningarna
- Vilka kriterier gäller för att använda den vita käppen?
Vi har två olika kategorier av käppar, dels är det markeringskäpp där man behöver ha en måttlig synnedsättning för att få, sedan är det teknikkäpp som kräver en svår synnedsättning. Markeringskäpp är även bra för att signalera till omgivningen att man ser dåligt. Det är bara att kontakta Syncentralen om man känner att man har svårt för att orientera sig. Vit krycka är ingenting Syncentralen förskriver.
- Käppträning. Får man träning med käpp i samband med att den förskrivs?
Det ingår alltid träning vid förskrivning först inomhus och sedan utomhus (om det gäller teknikkäpp). Det finns ett dokument med checklista på det som synpedagogen ska gå igenom vid förskrivning. Behöver man ytterligare träning så får man höra av sig till Syncentralen. Syncentralen rekommenderar alltid käppanvändning.
-
Journalsystemet Millennium - tidsram för införande?
Habilitering&Hälsa startar upp november 2025 samtidigt som privata vårdgivare i Södra Älvsborg. Närhälsans enheter startar med Millennium samtidigt som SÄS i november 2024. Alla vårdcentraler som har avtal med VGR, privata som offentliga ska använda Millennium. Det finns fördelar med gemensamt journalsystem. Det som kommer att förändras är att mycket pappershantering försvinner till förmån för elektroniska lösningar. I nuläget har både Syncentralen och Ögonmottagningen Melior som journalsystem och nu när Ögonmottagningen går in i Millennium blir det svårare att ta del av Ögonmottagningens journalanteckningar. En farhåga är att remisserna från Ögonmottagningen minskar i inledningsskedet. Syncentralen planerar för att införandet ska gå så smidigt som möjligt. Nationell patientöversikt, NPÖ har patienters samlade journaler från alla system i Sverige och för att personal ska kunna gå in i NPÖ behövs samtycke från patienten. Det innebär att Syncentralen måste be om samtycke från alla patienter för att få gå in via NPÖ och läsa journalanteckningar på Ögonmottagningen.
- Får patienter information om att man har möjlighet att ansöka om bostadsanpassning via kommunen?
Syncentralen informerar om möjligheten vid första kartläggningsbesök men påminner inte alltid vid kommande besök. Syncentralen gör numera hembesök vid intygsskrivning. Syncentralen har även bjudit in handläggarna från Borås stad för att informera om bland annat olika synnedsättningar och för att främja samarbetet. En av synpedagogerna ska gå en utbildning om hur man skriver bra och korrekta intyg. I Borås stad är det anpassning av befintlig armatur som gäller. 2024 har Syncentralen hitintills skrivit 17 intyg för bostadsanpassning. Syncentralen får inte meddelande om ansökan beviljas eller ej.
- Översyn av hjälpmedel. Känner Syncentralen till ett orienteringshjälpmedel som heter Stellar Trek?
Det är inget hjälpmedel som Syncentralen förskriver. Ny upphandling är på gång som ersätter nuvarande upphandling som löper ut i april nästa år. Området gäller bland annat käppar, klockor, GPS och ledfyrar.
- Varför går det inte att ha en kalender i ett Milestone fickminne?
Syncentralen återkommer med svar via e-post.
- Varför fungerar det så dåligt för synskadade att redovisa kvitton till Sjukresor? Borde inte det kunna gå att göra elektroniskt?
Frida Craft tar med sig frågan till distriktet samt även frågan om varför det är så långa handläggningstider på Sjukresor för att få sitt frikort registrerat.
Information från Syncentral Borås
Maria Johansson berättar om vilka gruppverksamheter Syncentralen bedrivit under året. RP (retinitis pigmentosa) grupp och bas rehab grupp har bedrivits för yrkesverksamma. Se dåligt må bra är en gruppverksamhet som bedrivits för äldregruppen. Dessa grupper har varit väldigt uppskattade. Medarbetarenkät pågår som görs vartannat år för alla anställda. Patientenkät pågår också nu och resultatet av den kommer förhoppningsvis att presenteras på nästa brukarråd.
Ombyggnationen är i full gång och det har fungerat bra och följer tidsplanen. Förhoppningsvis är den klar vid årsskiftet. Efter årsskiftet ska all konst på avdelningen ses över vilket är kostnadsfritt för verksamheten. Frida Craft tipsar om taktil fotokonst.
SRF Borås har anordnat ögats dag där en optiker från Syncentralen deltog vilket var uppskattat. Önskar man talare från Syncentralen så kontakta Syncentralen, Maria Johansson så tittar hon på möjligheten för Syncentralen att delta. Maria Johansson flaggar för att nästa höst kan det bli svårt att avsätta personal med anledning av Millennium införandet.
SRF Alingsås önskar också anordna en ögats dag vilket Frida Craft hjälper till med att anordna.
Slutligen en fråga om det finns ögonläkare på Syncentralen? Ingen anställd läkare finns på Syncentralen men man har ett samarbete med Ögonmottagningen där en läkare kommer till Syncentralen cirka en gång i månaden. Även ortoptist som arbetar med synundersökningar på barnen kommer till Syncentralen från Ögonmottagningen med jämna mellanrum.
Förbättringsönskemål
Ingenting under denna punkt
Övriga frågor
Se frågor från lokalföreningarna
Datum, tid och plats för nästa möte
Nästa möte blir i mars klockan 10:30 – 12:00. Datum meddelas senare.
Avslutning
Maria Johansson tackar för dagens möte.
Vid protokollet
Elisabeth Ekström
Sekreterare
Michael Drebäck
Justerare
Maria Johansson
Ordförande