Hörselverksamhetens regionala brukarråd 27 februari 2025
Deltagare
Barbro Prästbacka HRF distrikt Västra Götaland
Eivor Johansson HRF distrikt Västra Götaland samt HRF Förbund
Harry Eriksson HRF Västra Götaland
Eva Löfqvist Beglert HRF distrikt Skaraborg/Varatrakten
Jan Åberg HRF distrikt Skaraborg
Nina Strand, skrivtolk
Sara Tornberg, skrivtolk
Mattias Johansson, verksamhetschef, Hörselverksamheten
Annelie Lindberg, verksamhetsutvecklare Hörselverksamheten
Milijana Malmberg
Ewa Roy Pettersson Chefssekreterare, Hörselverksamheten
Mattias hälsar alla välkomna och öppnar mötet med följande tillägg till dagordningen:
• HRF: Hur stor andel av de hörapparater som förskrivs idag har telespole?
• Hörselbron
• Resultat från patientenkäten
Information från Hörselverksamheten
Årsredovisning 2024
Årsredovisning 2024 bifogas mötesanteckningarna. Mattias Johansson informerar om nytt rekord gällande antalet patienter som söker Hörselverksamheten.
Hörselverksamheten har kunnat korta väntetiderna, nu i februari har vi under 6000 väntande patienter, fortsätter vi i samma takt så finns möjlighet att nå vårdgarantin till sommaren.
Ändrat arbetssätt, kvälls – helgarbete samt krav på screeningaudiogram har lett till dessa resultat.
Uppföljning av Brukarråd med CI-team
Det har varit ett brukarråd med Hörselverksamheten tillsammans med CI-teamet.
Enligt HRF är det en positiv utveckling att det blev av, tyvärr kom skolfrågor in i det här sammanhanget. HRF påpekar att de nya riktlinjerna i arbetsgruppen haft en stor inverkan på CI-köerna.
HRF påpekar att det vid mötet lyfter för mycket CI-frågor och inte vårdförloppet som man hade tolkat det skulle handla om från början. Bekymmersamt med att klara alla remisser.
Skaraborg verkar inte ha varit inbjudna, vilket anses vara felaktigt.
Sammantaget; Intressant möte men för mycket CI-frågor.
Mattias Johansson:
Det här är CI-teamets brukarråd man försöker starta. Alla i Hörselverksamhetens Brukarråd inkluderades i mailkorrespondensen men varför skaraborgarna inte var inkluderade i inbjudan vet vi inte. Tidigare verksamhetschef visade på minskade köer och väldigt få remisser men Mattias Johansson kan inte svara på varför det är så. Det kan hänga ihop med ett utökat uppdrag. Mattias Johansson överlämnar uppdraget till HRF att lyfta respektive CI-frågor i rådet.
Samverkan kring hörselhjälpare och information på gymnasieskolor gällande audionomprogram
Mattias Johansson tackar alla för allt kämpande i gymnasieskolor gällande uppmuntran att söka till Audionomprogrammet. Vi hoppas på att se ett ökat söktryck till audionomprogrammet utifrån Brukarrådets ansträngningar.
HRF påpekar att det har varit ett väldigt positivt mottagande bland eleverna.
Förslag är att Hörselverksamheten tillsammans med Brukarråd är med på nästa Gymnasiemässa här i Göteborg för att fånga många intresserade. Förslag är en tilltalande enkel presentation till studievägledarna för utskick. Mattias Johansson fortsätter sitt samtal med universitet och tar upp förslaget om broschyrer till programmet. Mattias återkommer därefter.
Påminnelse om att använda och bocka i kontaktvägar i 1177.se
Diskussion.
HRF tar ett omtag med den nya styrelsen att ordna enkla kurser om att använda 1177.
Mattias J: Det är en kommunikation med hela hälso- o sjukvården och inte endast hörselverksamheten.
Annelie L: Det är det sättet som man lättast kommer i kontakt med oss. Vi har som plan att ha en digital servicemottagning för snabb hjälp.
Uppmaning till att använda rätt begrepp för namn inom Hörselverksamheten
Mattias J hjälper till med ett underlag som kan användas.
Stärka vår personal i möte med patienter utanför klinik på fritiden
Mattias Johansson påpekar att allt fler audionomer blir kontaktade på fritiden vilket upplevs som besvärande, Mattias Johansson vill lyfta frågan som kan leda till en reflektion inför nästa möte.
Hur kan vi samarbeta kring detta? Diskussion. HRF tolkar det som att brukarna inte är nöjda med de kommunikationsvägarna som finns.
Mattias Johansson svarar att vi behöver var mer tillgängliga och att den digitala Servicemottagning vi nämnt tidigare kan vara en lösning.
Lokaler Hörselverksamheten Södra Älvsborg
Mattias Johansson informerar om lokalförändringar för Hörselverksamheten Södra Älvsborg. Hörselverksamheten Södra Älvsborg är sist ut att samla Hörselteam barn och ungdom samt Hörselteam vuxen tillsammans med Audionommottagningen.
Önskan är att samla Hörselverksamheten Södra Älvsborg på Solhem i Borås, Solhem ligger cirka 200 meter från sjukhusets huvudentré.
Brukarrådet är positiva till denna förändring, vilket välkomnas och har samverkats.
Audiogram på vårdcentral
Hörselverksamheten informerar gällande att screeningaudiogram ska göras på Vårdcentral innan remiss skickas till Hörselverksamheten. Det var utvecklingen som ledde till det när Hörselverksamheten hade över 9000 väntande patienter som gjorde att vårdcentralerna uppmanades i att Hörselverksamheten är en specialistvård där två saker efterfrågades för remiss:
- screeningaudiogram
- motivation samt hjälpmedelsbehov, det gäller även vid egenremiss.
Vissa privata vårdcentraler har haft svårt att köpa in utrustning annars fungerat bra.Hörselverksamheten har kunnat korta väntetiderna, nu i februari har vi under 6000 väntande patienter, fortsätter vi i samma takt så finns möjlighet att nå vårdgarantin till sommaren.
Ändrat arbetssätt, kvälls- och helgarbete samt krav på screeningaudiogram har lett till dessa resultat.
Diskussion hur det fungerar i regionen.
Skrivelsen som gick ut i Vårdgivarnytt bifogas mötesanteckningarna.
Antalet remisser har minskat och de remisser som kommer in har blivit bättre. Bra med samsyn i regionerna vid bedömning av remisser.
Det finns en sändlista till vårdcentraler, Mattias Johansson återkopplar gällande det.
Brukarråd kan därmed hänvisa patient till Vårdcentral för screeningaudiogram.
Kort om resultatet Nationell Patientenkät
Mattias Johansson rapporterar utifrån den Nationella Patientenkäten som visar att Hörselverkesamheten återigen är överlägset bäst av storstadsregionerna.
Hörselbron
Hörselverksamheten är nu med i Hörselbron och under det här året kommer vi börja skicka in data.
Information Vårdförlopp grav hörselnedsättning
Annelie Lindberg informerar kort om status för vårdförloppet om grav hörselnedsättning. Vi har arbetat med analys, rutiner och RMR. Regionen har en process för detta där allt tar lång tid. Regional medicinsk riktlinje, RMR har varit ute på remiss och remissvar har erhållits och reviderats därefter.
Hörselverksamheten smygstartade med arbetet i oktober och ÖNH-klinikerna vid årsskiftet. Implementeringsarbetet pågår, att hitta lokala rutiner för att få till det. Det går relativt bra men man stöter på vissa barnsjukdomar som man kan lära sig av. Det kommer gå ut en enkät till alla Hörselteam som arbetar med målgruppen där en utvärdering kommer efterfrågas, bland annat hur man tycker att det har gått. Vi har en dashboarddär statistiken registreras och vi ser att koderna börjar komma in vilket visar på att det händer något i verksamheterna. Det känns positivt att det rör sig framåt men vi välkomnar även de små motgångarna som kan tillkomma.
Detta leder förhoppningsvis till fler CI-operationer vilket kan förändra de ekonomiska kraven.
Samverkan kring hörselhjälparstöd efter Herrljungaprojektet
Milijana Malmberg rapporterar kring samverkan kring hörselhjälparstöd efter Herrljungaprojektet.
Hur stor andel av de hörapparater som förskrivs idag har telespole?
De flesta hörapparater som förskrivs har telespole. Telespolen kan ibland väljas bort av patient för att få ytterligare lyssningsprogram.
Nästa möte
Nästa möte är 23 september 2025 klockan 10.00 – 12.00, lokal: 307, Ekelundsgatan 8, Göteborg.