Alternativ telefoni, dövteam och dövblindteam 30 maj 2024

Deltagare:

Agneta Hummerhjelm, FSDB Väst
Zanna Melin, DHB Västra
Barbro Prästbacka, HRF Distrikt Västra Götaland
Nathalie Laagen, enhetschef Alternativ telefoni
Tove Wrånge, enhetschef Dövteam och Dövblindteam
Åsa Mellin, pedagog Dövteam
Sara Halla, assistent Alternativ telefoni

Förgående protokoll

Inga kommentarer, protokollet läggs till handlingarna.

Aktuellt från verksamheten

Alternativ telefoni

Enhetschef Nathalie L informerar om personalförändringar. Audionom och förskrivare Mimmi Karlsson har nu fast tjänst i teamet. Hon arbetar 90 %. Varannan vecka utgår Mimmi från Vänersborg och varannan från Göteborg. Hon kommer att arbeta med den öppna mottagningen på Ekelundsgatan i Göteborg. Teamet har arbetat intensivt med att korta köerna, och nu är det ingen längre väntetid för att få sin första kontakt med teamet.
Barbro P, HRF Distrikt Västra Götaland, efterfrågar arbetsgången vid förskrivning av hjälpmedlet Tera. Nathalie L berättar att Tera kan förskrivas som ett hjälpmedel för fjärrkommunikation. Förskrivarna i Alternativ telefoni gör en utredning och om det finns behov av just det hjälpmedlet skickas en ansökan till en särskild beredningsgrupp som beslutar. Förskrivning av andra typer av telefoneringshjälpmedel, som text- och bildtelefoner, förskrivs av medarbetare i Alternativ telefoni. Det finns också olika applikationer på marknaden som är nedladdningsbara som har liknande funktion som Tera. Det finns i verksamheten en broschyr, “Appar för tal-till-text" som ger exempel på detta.
Alternativ telefonis öppna mottagning har 17 juni sista tillfället före sommaren. 12 augusti är nästa tillfälle för öppen mottagning. Verksamheten är öppen som vanligt under sommaren. Den säkraste kontaktvägen är 1177.

Dövteam

Tove W berättar att teamet är underbemannat för tillfället. Åsa M arbetar heltid som pedagog. Carolina Frisälv Sjölundh, arbetar deltid som kurator för närvarande. Teamets andra kurator Rebecca Ulfsparre är inte i tjänst förrän i september då hon är tillbaka på deltid. Rekryteringsförsök för vikarie har gjorts utan framgång. Trots detta är väntetiderna förhållandevis korta. Det kan bli lite längre väntan på första besök, men alla remisser som inkommer hanteras, bedöms och prioriteras.
Teamet planerar olika aktiviteter för hösten. Bland annat kommer föräldragrupp där man utgått från modellen “Förstå familjen” erbjudas. Det är en modell för att bli bättre på att möta föräldrar med tillfälliga eller varaktiga kognitiva utmaningar. Det finns material kring “Förstå familjen” med teckenspråksöversättning, på Myndigheten för delaktighets hemsida, https://www.mfd.se/material/videor/att-mota-foraldrar-med-kognitiva-svarigheter/ .
Dövteam planerar att bjuda in personer som tillhör målgruppen för fokusgrupper/expertgrupper. Syftet är att gånga in olika tankar om vad som efterfrågas, vad vi gör och hur vi gör det inför vidare planering.
Åsa M berättar att Dövteam besökt Göteborgs dövas förening och berättat om teamets uppdrag och arbete. Teamet planerar också att besöka andra dövföreningar.

Dövblindteam

Tove W informerar om att Dövblindteam är välbemannat. Just nu pågår en rekrytering av kommunikationspedagog inriktning närkommunikation på halvtid. Insatserna som ges av kommunikationspedagog inriktning närkommunikation behövs när dövblindheten medför att kommunikationssätt som tidigare fungerat nu behöver anpassas och då nya strategier behöver introduceras och tränas. Insatserna är många gånger taktila. För närvarande arbetar i teamet en vikarierande kommunikationspedagog, Mia Henriksson. I januari 2024 började Nora Taawo som kurator, inriktning vuxna, i teamet. Hon arbetar ihop med teamets andra kurator, Linda Forshaw. Linda F arbetar i huvudsak med barn och deras familjer. Jenny W påbörjar i vår sitt forskningsarbete på allvar i och med att doktorandstudier vid Örebro universitet drar i gång. Synpedagog Gabriella G har också hon studerat under hösten 2023 och våren 2024 och har nyligen avslutat sitt examensarbete. Gabriella är tillbaka i tjänst i höst. I april började Josefin Wretman som vikarierande psykolog i Dövblindteam.
Väntetiderna för första besök i Dövblindteam är något längre, det kan dröja upp till två månader att få sin första tid. Teamet arbetar kontinuerligt med att hantera vårdförfrågningar och remisser och bedömer och prioriterar successivt.
Agneta H, FSDB Väst, efterlyser kurser för anhöriga till patienter med dövblindhet. Dövblindteam har tidigare arrangerat detta och medlemmarna upplevde det som värdefullt. Tove W kommer ta kontakt med FSDB Väst kring samarbete kring grupprehabilitering.
Agneta H, FSDB Väst, lyfter också frågan om möjligheten för vuxna patienter med dövblindhet att få lära sig taktilt teckenspråk på samma sätt som föräldrar till barn med dövblindhet. Tove W svarar att Dövblindteam inte ger teckenspråksundervisning, men patient och närstående kan behöva insatser kring kommunikation och förändrade förutsättningar vilket är en insats som s ges av dövblindteam. Tove W förklarar att det är viktigt att den som har behov av detta vänder sig till verksamheten och beskriver sitt behov. Hörselpedagog på hörselteamen ger insatser i tecken som stöd för den som behöver det. Teckenspråksundervisning för föräldrar ges av hörselteam barn och ungdom.
Dövblindteam planerar en grupprehabilitering i höst, mer information om innehåll och målgrupp kommer presenteras längre fram. Tove W berättar att teamet önskar samarbete med FSDB Väst kring utformandet av detta så vi kan ha med oss aktuella frågor från personer med dövblindhet själva och vad som är aktuellt i föreningen.

Omställning av vården

Just nu pågår ett omställningsarbete i regionen. Det handlar bland annat om att förändra arbetssätt, digitalisera delar av vården och hitta effektiva administrativa lösningar. Omställningsarbetet skall vara till nytta för patient såväl som för verksamheterna. Olika insatser för att korta väntetider görs inom verksamheten. Alternativ telefoni har genom att ta en första kontakt med patienten över telefon eller digitalt kunnat korta sina väntetider, i synnerhet för de patienter som har svårt att ta sig till verksamheten i samband med utredning och förskrivning av telefoneringshjälpmedel. Dövblindteam gör ofta hembesök, men som patient ges man möjlighet till digitala besök. Både i Dövteam och Dövblindteam erbjuds pedagogiska insatser till den som behöver hjälp för att kunna hantera digitala plattformar eller tjänster.

Ombyggnation Ekelundsgatan

Sedan september 2023 har våra lokaler på Ekelundsgatan i Göteborg varit föremål för en omfattande renovering. Arbetet är nu i stort sett klart.
Zanna M lyfter behovet av att konferensrummens möbler utrustas med ljuddämpande tassar eller liknande då det blir mycket skrapigt i teleslingan. Tove W kommer ta upp detta med lokalansvariga på Ekelundsgatan.

Aktuellt från brukarorganisationerna

HRF Distrikt Västra Götaland


Föreningen har ny styrelse. Föreningen har beslutat att satsa på yrkesverksamma medlemmar. Idag finns 420 yrkesverksamma medlemmar, och troligtvis finns många fler yrkesverksamma utanför föreningen. HRF Distrikt Västra Götaland funderar på att ordna ett event där yrkesverksamma ges möjlighet att utbyta erfarenheter med varandra, samtidigt som information från Hörselverksamhet, Arbetsförmedlingen och intressanta företag. Föreningen upplever att det är svårt att nå ut med information, trots att de varje månad sänder ett nyhetsbrev. Föreningen har också en Facebooksida, som är mindre aktiv. Barbro P berättar att föreningen kontinuerligt informerar om de fördelar ett medlemskap har, men att det ändå är svårt att rekrytera nya medlemmar. HRF Skaraborg planerar ett event för yrkesverksamma i Lidköping.
Barbro P passar på att ge beröm till Nathalie Laagen och Thomas Hansson, Hörselteam Vänersborg, för att de planerar att återigen ordna hörselombudsutbildningen för vårdpersonal.

FSDB Väst

FSDB arrangerade förra helgen kongress. FSDB Väst fyller 40 år i år, vilket kommer firas på något sätt. Helgen 1–2 juni arrangeras en vandring för medlemmar på Prins Bertils stig i Halland. Föreningen arbetar vidare med att uppmärksamma den försämrade tillgängligheten för personer med dövblindhet nu när tillämpningen av Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, har blivit hårdare och mer restriktiv. Lokalföreningen arbetar ihop med FSDB Riks och Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor, Nkcdb. Många medlemmar har blivit av med ledsagning och stöd.

DHB Västra

Föreningen har nyligen genomfört årsmöte och teckenspråkskurs för familjer. I sommar arrangeras 4–10 augusti sommarläger i Bokenäs. Besök för familjer på Borås djurpark är inplanerat. DHB erbjuder en TUFF-kurs för familjer med barn med dövblindhet. Kunskap kring socialhaptiska signaler ingår. Där kan man bland annat tillägna sig socialhaptiska signaler.

Övriga frågor

FSDB Väst har fått information om att flera personer med dövblindhet som har kontakt med Dövblindteam inte känner till föreningen FSDB Väst. Agneta H undrar om teamet informerar patienter om brukarorganisationen.
Tove W informerar om att teamet utgår från verksamhetsspecifika vårdprocesser. Frågor kring samhällsgemenskap ställs, där bland annat information om intresseorganisationer kan ges vid intresse. Verksamheten kan ta emot föreningens informationsfolder och lägga ut dem i väntrummen.

Nästa möte

Torsdag den 14 november kl. 13.00 – 15.30, digitalt via Teams enligt tidigare överenskommelse