Vilka jobbar här?
Hos Habilitering & Hälsa finns flera olika yrkesgrupper som du kan träffa vid ditt besök. Vad de jobbar med och kan stötta dig med kan du läsa här.
Arbetsterapeut
Arbetsterapeuten kan ge förslag på strategier och träning för att vardagen ska fungera bättre, till exempel att förflytta sig, att passa tider och planera. Tillsammans kan ni hitta nya sätt att göra saker, för att du ska klara mer själv.
Audionom
Audionomen undersöker hörseln och kan ge råd och stöd i hur hörseln fungerar. En audionom vet mycket om hörsels betydelse i sociala sammanhang och kan ge råd och stöd. Behöver du hörapparat eller annat hörhjälpmedel kan du prova ut det hos audionomen.
Dietist
Dietister är experter på mat och hälsa. En dietist ger råd och stöd råd och stöd vid svårigheter att äta. Du kan få hjälp med vad och hur mycket du behöver äta. Tillsammans kan ni ta fram en plan för att du ska må bra. Ibland kan man behöva hjälp med speciella näringsprodukter eller knapp på magen.
Fysioterapeut
En fysioterapeut kan mycket om kroppen. Med fysioterapeuten kan du träna på olika rörelser, att bli starkare eller få bättre balans. En del behöver träna för att ha mindre ont, andra för att klara mer själva Behöver du hjälpmedel för att sitta, stå eller gå kan fysioterapeuten prova ut det.
Hörseltekniker
En hörseltekniker arbetar med hörapparater och andra hörseltekniska hjälpmedel. Hörseltekniker kan mycket om teknik och att installera och justera hjälpmedel. Om något går sönder kan de ibland laga det.
IKT-tekniker
Om du har en synnedsättning kan en IKT-tekniker ge förslag på olika dataprogram och utrustning för hjälper dig att använda en dator, surfplatta och telefon. Det kan exempelvis handla om större storlek och uppläsning. IKT står för informations- och kommunikationsteknik.
Hörsel- och specialpedagog
Hos hörsel- och specialpedagogen får du lära dig om hur din hörsel fungerar och varför det ibland är svårare att höra. Vi pratar om det du tycker är svårt med kommunikation och ger tips och råd för hur du kan underlätta för dig själv och andra. Hörsel- och specialpedagogen kan hjälpa dig att prata med din familj och andra i din närhet om hur hörsel fungerar så de kan stötta.
Kurator
Kuratorn är bra på att lyssna och hjälpa. Du kan tala med kuratorn om sådant du ofta tänker på, och få hjälp med att förstå dig själv, dina tankar och känslor. En kurator vet vilken hjälp du kan få av samhället och kan ge stöd i kontakten med myndigheter för frågor kring arbete, boende, ekonomi och utbildning.
Logoped
En logoped ger tips på hur du kan kommunicera. Det finns olika sätt att visa för andra vad man vill, tänker och känner. Man kan använda talat språk, tecken, bilder eller andra hjälpmedel. Du kan också få hjälp av en logoped om du har svårt att äta eller svälja.
Läkare
En läkare undersöker och ser om du behöver behandling eller medicin. Läkaren skriver även intyg som kräver särskild kunskap om funktionsnedsättningar, och kan hänvisa till andra vårdgivare om du behöver det.
Optiker
Optikern gör en synundersökning som är anpassad efter din ålder. Optiker provar också ut glasögon och andra hjälpmedel.
Psykolog
Hos en psykolog kan du prata om dina tankar och känslor. En psykolog är bra på att lyssna, även när det du vill berätta känns svårt och jobbigt men även på att hjälpa till att hitta lösningar. Du bestämmer själv vad du vill prata om. En psykolog kan också utreda och hitta förklaringar till olika problem.
Sjuksköterska
En sjuksköterska kan mycket om kroppen och levnadsvanor som toalettrutiner, kost, sömn, smärta, hud och sexualitet. Därför kan de hjälpa med många problem som gäller kroppen och din hälsa. En sjuksköterska ser också till att mediciner du har fått fungerar bra för dig.
Synpedagog
En synpedagog hjälper dig att använda den syn du har bättre eller att använda andra sinnen. Tillsammans tränar ni på det som du vill bli bättre på. Synpedagogen kan föreslå tips, strategier och förändringar som förenklar vardagen.
Specialpedagog
En specialpedagog kan ge dig tips och råd om hur du kan leka, vara tillsammans med andra och hjälpa dig med hur du kan lära dig nya saker. Specialpedagogen kan prata med din familj och andra i din närhet så att de kan stötta dig i vardagen.
Teckenspråkslärare
Föräldrar, vars barn behöver teckenspråk, kan få lära sig det av en teckenspråkslärare.