Här möter du specialister
På Habilitering & Hälsa möter du specialister på funktionsnedsättningar inom olika yrken. Ofta behövs flera olika kompetenser för att utreda, ge rätt stöd och behandla. Här beskriver vi kort exempel på vad olika yrkespersoner gör hos oss. All behandling och stöd utgår från dina förutsättningar och behov.
Arbetsterapeut
Om det är svårt att klara vardagens aktiviteter, som till exempel att förflytta dig, passa tider eller planera, kan du få vård och stöd av en arbetsterapeut. Arbetsterapeuten kan ge förslag på strategier och träning för att din vardag ska fungera bättre. Vid behov kan arbetsterapeuten också förskriva ett anpassat hjälpmedel.
Dietist
Dietisten ger råd om mat och hälsosamma levnadsvanor, oralmotorisk träning, utreder eventuellt behov av gastrostomi och kan prova ut vissa läkemedel. Du kan få hjälp och stöd till exempel vid problem med selektivt ätande med risk för ett för lågt näringsintag, om du ofrivilligt går ner i vikt eller om du behöver konsistensanpassad mat.
Fysioterapeut
Fysioterapeuten kan ge stöd och behandling om du känner dig spänd, har ont i musklerna, har svårt att ligga, sitta eller att röra dig. Du får även råd om hur du ska träna och använda kroppen för att må bra. Målet är att förbättra, bevara eller kompensera din funktionsförmåga.
Kurator
Du kan tala med kuratorn om sådant du ofta tänker på, och få hjälp med att förstå dig själv. Kuratorn berättar om dina rättigheter och skyldigheter i samhället, och kan ge stöd i kontakten med myndighetspersoner som har hand om arbete, boende, pengar och utbildning.
Logoped
En logoped utreder och behandlar svårigheter som rör tal, språk och kommunikation eller svårigheter att äta och dricka. Logopeden kan provar förskriva och anpassa hjälpmedel och arbetar med alternativa och kompletterande kommunikationssätt, AKK efter behov.
Läkare
Läkaren ansvarar för undersökningar, medicinskt behov och behandling relaterat till en funktionsnedsättning. Läkaren skriver även intyg som kräver särskild kunskap kring funktionsnedsättningar och remitterar till andra vårdinstanser för fortsatt vård.
Psykolog
Psykologen utreder kognitiva funktioner som stöd för diagnos, och insatser för att förebygga och behandla psykisk ohälsa. En viktig uppgift är att öka patientens kunskap om hur en funktionsnedsättning påverkar vardag, hälsa och utveckling samt hitta strategier för att hantera problem.
Sjuksköterska
Sjuksköterskan har ett helhetsperspektiv på din hälsa. Det kan handla om bedömning, analys, behandling och stöd för till exempel andning, cirkulation, elimination, fysisk aktivitet, hud, nutrition, sexualitet, smärta, sömn och vävnad. Sjuksköterskan ansvarar också för medicinuppföljning.