Dietist
Dietisten utreder och behandlar nutritionsproblem som kan medföra hälsorisker; som ett förändrat energi- och näringsintag eller en försämrad ät- och sväljfunktion.
Vanliga insatser från dietisten
Nutrition
Dietisten utreder kostintaget genom till exempel kostanamnes och kostdagbok. Vid behov utförs kroppsmätningar som vikt, längd, midjeomfång och kroppssammansättning. Dietisten ger individanpassade råd om kost och hälsa utifrån nutritionsproblem och kan vid behov förskriva särskilda kosttillägg.
Ät- och sväljsvårigheter
Dietisten utreder och behandlar ät- och sväljfunktion tillsammans med logoped. Information om ät- och sväljsvårigheter (dysfagi) och individuell rådgivning om konsistensanpassad mat och dryck ges.
Måltidsrutiner
Vid bristande måltidsrutiner och ett restriktivt ätande kartläggs vardagsrutinerna för att få till ett mer regelbundet och hälsosamt matintag i samverkan med arbetsterapeut vid behov.
Medicinska problem
Kartläggning av mag- och tarmbesvär, slemproblematik, känslighet för måltidsvolym, medicinintag, smärta, högt eller lågt energibehov. Fördjupad utredning och eventuell behandling sker i samråd med sjuksköterska eller läkare.
Omgivning
Vid behov kan vi kartlägga patientens stöd från omgivningen, omgivningens kunskaper kring kost och förutsättningar för eventuellt förändringsarbete. Samarbete med omgivningen vid behov.