BVC utbildas inför hörselscreening för 4-åringar

Publicerad:
Två personer vid ståbord framför vit vägg.

Nu införs hörselscreening för alla 4-åringar i Västra Götaland. Göteborgs universitet, med stöd av Habilitering & Hälsa, håller i utbildningar där barnhälsovårdssjuksköterskor ska lära sig att självständigt genomföra hörselscreeningen, bedöma resultatet, vidta åtgärder och dokumentera processen.

På bild: Hanna Göthberg, kursansvarig Göteborgs universitet, och Eva Börjesson, hörselverksamheten Habilitering & Hälsa.

Kursen består av två halvdagar - en halvdag teori som sker digitalt och en halvdag praktik i universitets lokaler. Första tillfället med, cirka 50 deltagare, har precis genomförts. Utbildningen kommer att erbjudas vid ytterligare tre tillfällen för att sammanlagt cirka 250-300 BVC-sköterskor ska ha gått kursen.

Tidigare har hörselscreening utförts på alla nyfödda barn samt i första klass. Nationellt har även en hörselscreening vid fyra års ålder utförts på BVC. Nu ska det ske även i Västra Götaland.                                                                               

Hos hälften av alla barn med hörselnedsättning debuterar den senare i barndomen. Fyraårskontrollen av hörseln är en viktig screeningmetod för att fånga upp lätta dubbelsidiga och ensidiga hörselskador. Dessa hörselskador är svåra för omgivningen att upptäcka, då barnet troligen har en god språk- och talutveckling. Det är ändå viktigt att känna en hörselnedsättningen innan skolstarten då det kan påverka barnets utveckling negativt.

Barnhälsovård, Öron-näsa och Halsmottagning och Hörselvård  har tillsammans tagit fram en rutin utförande, bedömning, tolkning av resultat och kriterier för remittering. 

Flödesschema för 4 års hörselscreening i Västra Götaland (pdf)