Välfärd för häst och människa

Hästar står uppställda och äter på båda sidor av ett långt foderbord med tak

Upptäck nya Axevalla Hästcentrum genom en kurs i djurvälfärd och hållbarhet!

Den 19–23 maj 2025 öppnar Axevalla Hästcentrum sina dörrar för en kurs om djurvälfärd och hållbarhet inom hästnäringen. Kursen riktar sig till lärare, ridinstruktörer och hästtränare från både Sverige och utomlands som vill fördjupa sin kunskap och diskutera framtidens möjligheter för hästar och människor.

Under kursen får deltagarna möjlighet att lära sig praktiska metoder för att förbättra hästars välmående och ta del av forskning om hästhållning. Ämnen som etiska frågor och hållbarhet inom hästsporten står i fokus, och deltagarna får också en fördjupad förståelse för regler och riktlinjer för djurvälfärd i ett europeiskt perspektiv genom diskussioner med deltagare från olika länder i Europa.

Programmet bjuder på flera spännande inslag, inklusive en föreläsning om hästars ansiktsuttryck som verktyg för att känna igen smärta, ledd av veterinären och forskaren Katrina Ask. Andra höjdpunkter inkluderar seminarier om träning av islandshästar och avel för hållbarhet, samt ett studiebesök i Husaby. Dessutom ges det tillfälle att delta i diskussioner om framtidens hästsport och hållbara lösningar för industrin.

Kursen hålls på Axevalla Hästcentrum, ett toppmodernt center byggt för att förena innovation och tradition inom hästindustrin. Deltagarna bor bekvämt i nybyggda enkelrum och får njuta av alla måltider i anslutning till programmet. Kursavgiften är 800 euro per person och inkluderar allt från boende och mat till föreläsningar och studiebesök. För deltagare från utomlands kan kursen finansieras med Erasmus+ KA1 medel.

Vi rekommenderar att resa grönt till Axevalla. Det finns bra möjligheter att resa med tåg till Skövde och sedan med buss till Axevalla.

Anmälan är öppen till den 15 april 2025. Vi ser fram emot att välkomna dig till Axevalla för att tillsammans utforska en hållbar framtid för hästnäringen!

Kontakt

Kontakta oss för mer information om eventet:

Malin Jansson, email: malin.e.jansson@vgregion.se, telefon: 0730 – 46 88 84   
Monika Andersson, email: monika.ka.andersson@vgregion.se,
telefon: 0700 – 82 56 95

Program

Friday 9th of May – Digital preparation meeting for the course. Q&A about
logistics and introduction of the organizers and themes. The participants can
ask questions about the course. An invitation will be sent after registration.

Monday 19th of May: Arrival and dinner at 18:00 – get to know each other.

Tuesday 20th of May
08:30-10:00 – Presentation of Axevallas history and future plans. Fika
Presentation of the course programme. Mandate för innovation and
Development. Horse Welfare Project at Axevalla
10:30- 11:45 – Seminar: training of islandic horse with Malin Jansson Bsc. in
Riding, Hólar University, Teacher at Axevalla Equestrian Centre.
12:00-13:45 – Lunch and Trotting
14:00-16:00 – Facial expressions in horses as a tool to recognize pain. Lecture
and Discussion. Katrina Ask, veterinarian, PhD, and university lecturer in
anatomy at SLU, Sweden University of Agricultural Sciences. Fika
18:00 – Dinner

Wednesday 21st of May
08:30-10:50 – Hovslagarskolan – Seminar with Europe’s biggest Farrier School.
Fika.
11:00-12:00 – Göran Åkerström, Veterinary Director at Fédération Equestre
International Lausanne. Former Veterinary Director at Swedish Trotting Sport.
Lecture on the topic of horse welfare connected to the sport.
12:00-13:00 – Lunch
13:00- 16:00 – Study and culture visit at Husaby. Visiting the horse veterinary
clinic and the cultural sites https://www.vastsverige.com/en/lackokinnekulle/
kinnekulle/historical-husaby/
18:00/19:00 Dinner

Thursday 22nd of May
09:00-11:45 – Parariding
12:00-13:00 – Lunch
13:-14:30 – Breeding and sustainability – Heimir Gunnarsson – Horse Trainer
and Riding Teacher (Hólar University, Iceland) and Bsc Agricultural Science
Hvanneyri university. Breading leader for Swedish Icelandic Horse Breading
Asssociation.
Fika
15:00-16:30 – Discussion – What is the sport’s future?
16:30 – Closing of Programme.
19:00 – Goodbye dinner

Friday 23rd of May
07:30- Breakfast and departure