Hästskötare – Travsport

Fyra travhästar med kuskar travar på bana

Drömmer du om en framtid inom travsporten?

Här får du en utbildning i nära samarbete med travets egna organisationer, vilket ger dig unika möjligheter att bygga upp ett brett kontaktnät inom näringen. Under din utbildning har du möjlighet att ta B-tränar- och eventuellt körlicens (specifika krav krävs för körsvenslicens). Utbildningen bygger på att kunna säkerställa hästvälfärden hos tävlingshästar, samt handha travhästar som används för träning.

På Axevalla Hästcentrum finns ett modernt travstall, en stor travbana och simulatorer för både ridning, körning och monté.

I slutet av din utbildning har du möjlighet att ta hästskötarexamen för att bli diplomerad hästskötare. Det innebär att du har möjlighet att jobba som hästskötare i exempelvis ett tävlingsstall, ett stuteri eller på en travskola. Inom hästnäringen finns också många intressanta branschutbildningar och yh-utbildningar.

Elevporträtt – Alva valde travsport

Porträttbild på elev

Varför sökte du till naturbruksprogrammet på Axevalla Hästcentrum?

– Jag hade ridit mycket och ville bredda mina kunskaper om hästar. Men jag ville samtidigt prova på något nytt och valde därför inriktning mot trav. Nu har jag fastnat helt för travsport.

Vad ger dig utbildningen?

– Utbildningen och framför allt praktikperioderna ger nya kontakter i travsportvärlden. Jag har redan börjat jobba som hästskötare på lov hos en travtränare i Sverige. I vår har jag fått ett stipendium och ska resa till Florida och besöka travtränaren Åke Svanstedts träningsanläggning.

Vad har utmanat dig mest?

– Jag tog nyligen licens för att få köra travlopp. Nu måste jag tro på att mina kunskaper håller inför mitt första lopp.

Drömjobb efter utbildningen?

– Jobba som hästskötare inom travsport, kanske även utomlands. Det känns som att jag kan hitta drömjobbet!


Ansökningskoder:
NBHAT-AX, Naturbruksprogrammet – inriktning hästhållning
IMVNB-AX, Introduktionsprogrammet – programinriktat val
IMYNB-AX, Introduktionsprogrammet – yrkesintroduktion

Här finner du mer information om vilken kod du ska välja