APL utomlands
Beata, elev på ridsportsinriktningen, berättar om sin APL-upplevelse i Frankrike.
Berätta om hur det var att utföra din APL utomlands?
Det var väldigt intressant. Till en början var jag osäker på om jag ens skulle söka. Men jag gjorde det i alla fall och jag blev antagen, så jag åkte. När jag kom dit hade ett missförstånd skett, min handledare var iväg på en stor tävling och kunde inte ta emot mig. Istället fick jag vara med en hästskötare som knappt pratade engelska och levde genom Google Translate. När min handledare kom tillbaka från tävlingen fick jag rida många olika hästar. Så det blev bra till slut. De två sista veckorna var jätteroliga.
Varför valde du att söka till de utländska APL-platserna?
Jag kände att det var en bra möjlighet att få testa på att jobba utomlands och det fick mig också att vilja jobba ett år utomlands i framtiden.
Vad hade du för förväntningar på utbytet?
Till en början var jag osäker på om det skulle bli bra så jag började googla på gården och fick upp bilder på en jättestor anläggning, ett slott, fina hopp-, dressyr- och avelstall och många olika hästar. Då gick förväntningarna upp och i efterhand är jag väldigt nöjd över att jag gjorde utbytet.
Hur utvecklades du under din tid i Frankrike?
Jag tror jag utvecklades ganska mycket. Till en början när min handledare inte var på plats kände jag mig inte riktigt välkommen och ville byta APL-plats. Men jag tror att jag växte väldigt mycket i mig själv i och med att jag stannade kvar och fick hitta lösningar för att förstå och göra mig förstådd. Dessutom utvecklade jag min ridning med tanke på att jag fick träna för en väldigt bra tränare och rida många olika hästar. Så det var också jätteroligt.
Hur såg en typisk dag ut i Frankrike?
Vi började med att fodra halv åtta på morgonen, sedan tog vi en paus innan vi släppte ut vissa hästar medan andra blev ridna. Jag red två hästar på förmiddagen innan vi tog två timmars lunch. Efter lunchen mockade jag hagarna och de hästarna som inte blev ridna på förmiddagen reds på eftermiddagen. Sedan gick jag hem en sväng och sista fodringen gjordes vid klockan fem på eftermiddagen.
Vad var det svåraste och det bästa med utbytet?
Det svåraste var helt klart språket, eftersom de inte pratade så bra engelska. Men samtidigt löste vi det, så det var inget problem. Det roligaste var att jag fick testa på något nytt som jag inte gjort innan, till exempel att vara borta ensam så länge. Det var också roligt att hitta på saker på helgerna när jag var ledig. En helg åkte jag och några klasskompisar som också var på utbyte i Frankrike till Disneyland tillsammans.
Vad tar du med dig från utbytet, både till framtida utmaningar och anställningar?
Att man inte ska vara rädd för att det kanske inte börjar så bra. Det blir oftast mycket bättre, om man säger vad man tycker och gör något åt saken. Genom kommunikation förstår man varandra.
Utbytet är en del av Erasmus+-projektet Make it Greener som medfinansieras av EU, läs mer om Make it Greener här.