Övning i katastrofmedicin för höjd beredskap

Uppdaterad:
Publicerad:

Beredskapen i vården och omsorgen ska stärkas. Den behöver vara robust nog att hantera de behov som uppstår under fredstida kriser, höjd beredskap och krig. I veckan deltog Västra Götalandsregionen i den största nationella övningen i katastrofmedicin i modern tid.

- Det allvarliga säkerhetspolitiska läget ställer nya krav på samhällsviktiga verksamheter som hälso- och sjukvården och omsorgen. Vi har generellt en god förmåga att hantera olika krissituationer och trauman. Men vid en händelse med väldigt många skadade vet vi att prioriteringar kommer att behöva göras och att vi behöver samverka med varandra både inom och utanför regionen. Att höja beredskapen är ett arbete vi behöver göra tillsammans, säger, Marie Gustafsson, avdelningschef patientsäkerhet och medicinsk krisberedskap, Västra Götalandsregionen.

För att höja beredskapen är samarbete och samordning mellan regioner, myndigheter och andra aktörer avgörande. I övningen var målet att öka förmågan att nationellt samordna vårdresurser för att ta om hand traumapatienter vid en komplex katastrof med väldig många skadade. I övningen ingick bland annat att testa förmågan att leverera och ta emot stöd från andra regioner.

- Det är viktigt att vi som ska säkerställa att hälso- och sjukvården fungerar vid fredstida krishändelser, höjd beredskap eller krig vet vad vi ska göra. Den här övningen var ett bra tillfälle att öva och utveckla vår regionala och nationella förmåga, säger Kristin M. Birgersson, regional övningsledare KBÖ24 och strateg vid avdelning patientsäkerhet och medicinsk krisberedskap, Västra Götalandsregionen.

Övningen genomfördes med alla Sveriges 21 regioner och Socialstyrelsen, på uppdrag av regeringen. Övningen har inte påverkat regionernas patientomhändertagande.

Regioners ansvar vid höjd beredskap och krig

Sveriges regioner har ansvar för att se till att regionernas samhällsviktiga verksamheter fungerar, som vård, omsorg och kollektivtrafik.