Ny organisation för att samordna arbete med vårdinformationssystem
Nu är den nya organisation i gång som ska samordna hanteringen framåt av arbetet med vårdinformationssystem.
– Gruppen består av representanter för berörda funktioner, både från olika förvaltningar och från Koncernkontoret eftersom frågorna behöver hanteras på ett sammanhållet sätt inom VGR, säger Karin Looström Muth, som fått regiondirektörens uppdrag att organisera och leda arbetet.
I en intervju den 28 november berättade regiondirektör Håkan Sandahl om uppdraget från regionstyrelsen.
Lyssna på medarbetarna – vad var det som inte blev bra?
I uppdraget finns många delar där VGR behöver invänta den externa granskningen som pågår, men det finns samtidigt mycket som behöver göras för att omhänderta läget på kort sikt. Karin Looström Muth beskriver det arbete som har högsta prioritet nu:
– Vi behöver lyssna på medarbetarna för att bättre förstå vad som inte blev bra. Vi ska samla in och omhänderta deras erfarenheter av såväl systemet Millennium som införandeprocessen, och vi vill tillsammans med skyddsombud och fackliga organisationer utveckla arbetssätt för vår fortsatta samverkan och dialog.
Nystart för framtiden
Karin Looström Muth vill också betona att samtidigt som vi behöver dra lärdom av det som hänt hittills måste vi också blicka framåt:
– Ett gemensamt vårdinformationssystem är nödvändigt då många av dagens system har en begränsad livslängd och många av systemen inte kommunicerar med varandra. Mycket behöver utvecklas för att kunna erbjuda invånarna en sammanhållen hälso- och sjukvård där patienternas delaktighet stärks. Vi gör nu en nystart där hela VGR tillsammans på nytt behöver kraftsamla för ett gemensamt vårdinformationssystem och nya arbetssätt där medarbetarna känner sig inkluderade och trygga.
Förutom att omhänderta det kritiska läget på kort sikt ingår också i uppdraget att ta fram en handlingsplan med fokus på det mer långsiktiga perspektivet.
– Här behöver vi titta på olika handlingsalternativ för att uppnå ett adekvat och patientsäkert vårdinformationssystem, säger Karin Looström Muth.
Organisering för uthållighet
Även om det handlar om en tidsbegränsad organisation förväntas den pågå så pass länge att det för att skapa en uthållighet över tid finns minst två personer kopplade till varje funktion. I stabsarbetet ingår en mindre kärngrupp, ledd av Karin Looström Muth samt utsedda beslutsfattare Per Albertsson från Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Anders Kullbratt från NU-sjukvården.
Kärngruppen har dagliga möten sedan den 2 december då arbetet startade. Gruppen som arbetar med uppdraget kan komma att förändras över tid beroende på aktuella frågor och pågående uppdrag. Uppdraget och de arbetsgrupper som tillsätts kommer kompletteras utifrån behov med de roller och funktioner som behövs.
Organisationen består just nu av omkring 25 personer men kommer att kompletteras med fler nyckelpersoner från flera förvaltningar. Följande roller och funktioner ingår:
- Analys och lägesbild
- Genomförande och samverkan
- Kommunikation
- HR
- Juridik
- Vårdinformationssystem
- Koncernstab digitalisering
- Medicinskt sakkunniga