Millennium: Därför anlitas konsulter
Under de senaste sex åren har VGR anlitat konsulter med uppdrag kopplat till Millennium för cirka 800 miljoner kronor, ungefär 130 miljoner kronor per år. "Totalt sett är det i vissa fall mer effektivt att bemanna de roller och kompetenser som inte redan finns i VGR med konsulter", säger Ann-Charlotte Lilja Järnström, ekonomidirektör.
Det finns två huvudanledningar till att VGR har anlitat konsulter för arbetet med att införa ett nytt vårdinformationssystem. Det handlar både om kompetens och kapacitet – att kunna engagera de kompetenser som krävs för ett system som inte redan finns inom organisationen och att hantera ett tillfälligt men ökat resurserbehov.
– Konsulter ger möjlighet att förstärka med annan kompetens, men också flexibilitet att anlita de som organisationen har behov av för tillfället. Det är heller inte ovanligt att man bemannar även långsiktigt arbete med viss andel konsulter för att snabbare kunna ta till sig ny teknik och erfarenhet som kan vara svår att bygga upp internt, säger Richard Karlsson, IT-chef.
Huvudområden för de konsulter som arbetat med Millennium är projektledning, testledning, systemintegration/systemutveckling, it-arkitektur och it-infrastruktur. Utöver det finns även konsulter som arbetat med mer administrativt stöd inom program Millennium.
Trots pausen är många konsulter fortfarande kvar i arbete.
– Vissa avtal är inte förlängda, men vi har behov av att fortsätta arbeta med de problem som identifierades under införandet och att behålla kontinuitet framåt. Parallellt granskar vi vårt behov av konsulter och justeringar kommer att göras utifrån kommande behov, säger Richard Karlsson.
Både korta och långa konsultavtal går att säga upp med en månads varsel om man bedömer att kompetensen inte längre behövs.
Att införa ett nytt vårdinformationssystem är en mycket stor ekonomisk satsning. Den sammanlagda budgeten för införandet av Millennium beräknas bli ungefär 5,5 miljarder kronor för hela programtiden.