Här är möjligheterna som undersöks för vårdinformationssystem
Västra Götalandsregionen behöver ett nytt vårdinformationssystem. Den 2 april redovisades vilka möjligheter som utreds och hur man jobbar vidare med frågan. De alternativ som undersöks är att upphandla nytt, införa något mer modulbaserat, fortsätta med Oracle eller att utveckla eget.
– Detta är ett mycket komplext arbete. Vi jobbar strukturerat och successivt för att kunna utreda och slutligen föreslå en bra väg framåt. Detta handlar inte bara om att välja ett tekniskt system, utan att hitta bästa vägen framåt för ett sammanhållet vårdinformationssystem, säger Anders Kullbratt, som tillsammans med Per Albertsson är beslutsfattare i Samordning vårdinformationssystem.
Det är Samordning vårdinformationssystem som ansvarar för att hålla ihop arbetet med att identifiera och utreda olika handlingsalternativ för vårdinformationssystem.
Fyra övergripande alternativ har identifierats och analyseras nu.
– Jag vill betona att i nuläget finns inga favoriter eller huvudspår. För regionstyrelsen har vi idag presenterat ett antal genomarbetade för- och nackdelar för olika typer av vägval, men vi har inte jämfört eller värderat dessa, säger Anders Kullbratt.
Olika handlingsalternativ
Alternativen som undersöks är fortsatt arbete med leverantören Oracle och deras system Millennium, ny upphandling av ett stort sammanhållet kärnsystem, mer modulbaserade lösningar eller att utveckla ett eget system. Ett framtida vägval kan komma att innebära att man kombinerar olika alternativ, snarare är att välja ett och förkasta de andra. Olika kombinationer innebär olika mycket arbete, kostar olika mycket, tar olika lång tid och kommer att mottas på olika sätt:
- Fortsätta arbetet med leverantören Oracle. Här finns redan ett avtal och under den paus som nu pågår för VGR samtal med Oracle på olika nivåer om olika möjliga lösningar, bland annat ny version av Millennium.
- Upphandla nytt kärnsystem. Då behövs ny kravställan på funktionalitet utifrån våra tidigare erfarenheter. Detta kan eventuellt skapa nya möjligheter men samtidigt ta mycket lång tid och innebära problem eftersom flera nuvarande system redan är föråldrade.
- Mer modulbaserade lösningar. Sådana skulle kunna anpassas mer efter olika verksamheters behov. Samtidigt behövs fortfarande en huvudjournal och risken är att olika moduler inte pratar med varandra tillräckligt bra.
- Egen utveckling. Det kan öka möjligheterna att löpande utveckla våra system men kräver samtidigt oerhört mycket tid och resurser, och det finns regelverk och lagrum som kan försvåra detta alternativ.
– När vi säger att Millennium är ett av alternativen förstår jag mer än väl att det kan uppfattas som jobbigt och skapa starka reaktioner. Men oavsett vilken väg vi väljer kommer nästa införande att ske i mindre skala och inte i det södra området, säger Anders Kullbratt.
Förankring avgörande
I arbetet med handlingsalternativ ingår representanter från koncernkontoret, hälso- och sjukvårdsförvaltningarna och program Millennium. En referensgrupp med kliniska representanter är också knuten till uppdraget.
Den 2 april fick regionstyrelsen en redogörelse av status på arbetet från beslutsfattarna i samordningsarbetet. Under mars månad har dessutom koncernledning hälso- och sjukvård haft ett antal extramöten där man har diskuterat och gett input på olika handlingsalternativ.
– Vikten av verksamhetsförankring samt tydliga och transparenta beslutsprocesser är viktiga medskick från både vår egen erfarenhetsinsamling och den externa granskningen. Vi behöver olika kompetenser när vi tittar på möjliga vägar framåt, säger Anders Kullbratt.
Även om man presenterat sitt arbete så här långt, så återstår fortfarande mycket arbete innan ett beslut kan fattas. Inte minst måste man invänta vad samtalen med Oracle ger. Dessutom behöver man ta hänsyn till resultaten av den externa granskningen, samt den gedigna erfarenhetsinsamling som gjorts i berörda verksamheter.
– Oavsett vilket beslut som fattas behöver förankringen och involveringen av förvaltningar och verksamheter se väldigt annorlunda nästa gång vi påbörjar ett införande, säger Anders Kullbratt.