Regionstyrelsen 27 augusti 2024

Ärenden till regionfullmäktige 

1. Årsredovisning och revisionsberättelse 2023 för Kommunalförbunden Tolkförmedling Väst, Svensk Luftambulans och Avancerad strålbehandling

Västra Götalandsregionen (VGR) bedriver verksamhet i tre kommunalförbund där regionfullmäktige godkänner årsredovisningen och beslutar om ansvarsfrihet för direktionen samt de enskilda ledamöterna i respektive förbundsstyrelse. Dessa är Tolkförmedling Väst som bedriver språktolk- och översättningstjänster, Svensk Luftambulans som bedriver ambulanshelikopterverksamhet och Avancerad strålbehandling som driver en nationell anläggning för avancerad strålbehandling.

Kommunalförbunden har lämnat årsredovisningar för 2023. I revisionsrapporterna för respektive kommunalförbund tillstyrker revisorerna att respektive fullmäktige beviljar ansvarsfrihet för direktionerna samt de enskilda ledamöterna densamma.

Beslut: Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande:

  1. Årsredovisningen för kommunalförbundet Tolkförmedling Väst godkänns och direktionen samt de enskilda ledamöterna beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2023.
  2. Årsredovisningen för kommunalförbundet Svensk Luftambulans godkänns och direktionen samt de enskilda ledamöterna beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2023.
  3. Årsredovisningen för kommunalförbundet Avancerad strålbehandling godkänns och direktionen samt de enskilda ledamöterna beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2023. 

2. Ansvarsfrihet samordningsförbunden i Västra Götaland för verksamhetsåret 2023

Samordningsförbunden i Västra Götaland bedriver verksamhet enligt lagen om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. Regionfullmäktige ska ta ställning till frågan om ansvarsfrihet för samordningsförbundens verksamhet.

Under 2023 bedrev åtta samordningsförbund verksamhet i Västra Götaland och samtliga har lämnat årsredovisning med revisionsberättelse för verksamhetsåret.

Samordningsförbunden fick 2023 sammanlagt 147,9 miljoner kronor från huvudmännen, varav 25 procent från Västra Götalandsregionen. Bidragen från de fem delregionala nämnderna var 35,8 miljoner kronor för 2023.

Samordningsförbundens sammanlagda resultat visar på ett negativt resultat på -10,2 miljoner kronor och det egna kapitalet var vid 2023 års bokslut 41,8 miljoner kronor. Förbunden har aktivt arbetat med att minska det egna kapitalet vilket förklarar det negativa resultatet.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att bevilja ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2023 för Styrelsen för samordningsförbundet Älv och Kust, Styrelsen för samordningsförbundet Västra Värmland och Norra Dalsland, Styrelsen för samordningsförbundet Göteborg, Styrelsen för samordningsförbundet Insjöriket, Styrelsen för Sjuhärads samordningsförbund, Styrelsen för samordningsförbundet Södra Vänern, Styrelsen för samordningsförbundet Väst samt Styrelsen för samordningsförbundet Skaraborg.

3. Motionsbalans samt redovisning av bifallna motioner 2024

Enligt kommunallagen ska motioner som inte är beredda inom ett år från när de anmäldes till regionfullmäktige anmälas. 

Sedan förra redovisningen av motionsbalansen har fem motioner lämnats in. Totalt är 38 motioner under beredning och tio motioner har passerat ett år. Av de tio motioner som passerat ett år så ligger åtta för beslut i eller har passerat regionstyrelsen. En blev återremitterad av regionfullmäktige den 9 april 2024 och en av dem är planerad till regionstyrelsen i oktober efter kompletterande remissutskick.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att motionsbalansen och redovisningen av bifallna motioner läggs till handlingarna. 

4. Yttrande över motion av Pär Lundqvist (L) om försöksverksamhet med brukarrum

Pär Lundqvist (L) har i en motion anmäld på regionfullmäktige den 24 oktober 2023 föreslagit att Västra Götalandsregionen (VGR) ställer sig positivt till att medverka i en försöksverksamhet med så kallade brukarrum och meddelar detta till regeringen. 

Brukarrum är vårdinrättningar där personer kan använda narkotika under säkra förhållanden i närvaro av sjukvårdspersonal. Syftet med brukarrum är bland annat att förebygga dödsfall till följd av överdos, minska förekomst av blodsmittor och akuta infektioner på grund av oren injektionsutrustning, samt att nå utsatta grupper med vård- och stödinsatser via beroendevård och socialtjänst. 

Motionen har skickats på remiss till styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, styrelsen för Regionhälsan samt strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden. Samtliga instanser föreslår att motionen avslås.

Koncernkontorets bedömning är att brukarrum är en insats som skulle kunna fungera som ett komplement till redan etablerad skadereducerande verksamheter i VGR. Ur ett jämlikhetsperspektiv kan införande av brukarrum få positiva konsekvenser genom att den narkotikarelaterade dödligheten förmodligen skulle minska. Med nuvarande lagstiftning saknas det emellertid förutsättningar för VGR att delta i en försöksverksamhet med brukarrum. Om lagstiftningen skulle förändras i linje med Narkotikautredningens förslag så bedömer koncernkontoret att det kan bli aktuellt med ett nytt ställningstagande. Koncernkontorets sammanvägda bedömning är att motionen avslås.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige avslår motionen.

Liberalerna och Centerpartiet reserverade sig till förmån för eget förslag.

5. Yttrande över motion av Angelica Lundgren Bielinski (M) och Pär Lundqvist (L) om slopande av avgiften för ambulans där patienten påträffas avliden

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att ta bort patientavgiften när en ambulans larmas och personen konstateras vara avliden. Detta efter en motion från Angelica Lundgren Bielinski (M) och Pär Lundqvist (L) anmäld på regionfullmäktige den 28 november 2023.

Patientavgiften för detta ligger i dag på 300 kronor. Om motionen även bifalls av regionfullmäktige innebär det att avgiften i så fall försvinner från och med den 1 januari 2025.

Beslut: Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande:

  1. Regionfullmäktige bifaller motionen.
  2. Patientavgiften för A07, Vårdinsats på plats avliden, slopas från och med den 1 januari 2025.


Ärenden till regionstyrelsen

6. Riktade statsbidrag 2025

Regionstyrelsen beslutar om fördelning av statsbidragen för 2025. Det finns en osäkerhet om storleken på riktade statsbidrag för 2025, särskilt för de större. Men VGR:s bedömning är att de kommer att vara i stort sett på samma nivå som för 2024.

Fördelningen innebär bland annat att den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden får:

  • 400 miljoner kronor för att utveckla den nära vården.
  • 127,8 miljoner kronor för arbetet med psykisk hälsa och suicidprevention.
  • 465 miljoner kronor för ökad tillgänglighet.
  • 247,8 miljoner kronor för förlossningsvård och kvinnors hälsa.
  • 225 miljoner kronor för utökad vårdkapacitet.
  • 537,5 miljoner kronor till avtal om läkarutbildning och forskning (ALF).
  • 91,2 miljoner kronor till tandläkarutbildningsavtal (TUA).

Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden beslutar om fördelning av medlen till utförarna. 

Kulturnämnden får 381,7 miljoner kronor, 114 miljoner kronor går till folkhögskolorna och 67,4 miljoner kronor går till arbetet med civilt försvar.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen fördelar riktade statsbidrag till nämnder i enlighet med bilagan Fördelning av riktade statsbidrag 2025. 

7. Årsredovisning för Västra Götalandsregionens anknutna stiftelser 2023

Västra Götalandsregionen förvaltar 89 stiftelser och redovisar årligen för dessa. Vid slutet av 2023 var stiftelsernas totala bokförda värde 593 miljoner kronor, och marknadsvärdet var 681 miljoner kronor. Stiftelserna fokuserar främst på patientsocialt arbete, kultur, utbildning och forskning.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen godkänner årsredovisningarna för Västra Götalandsregionens anknutna stiftelser 2023.

8. Delegering av tilldelningsbeslut för upphandling av rekvisitionsläkemedel inför 2025

Regionstyrelsen har delegerat beslut om upphandlingar av varor och tjänster upp till 500 miljoner kronor till regiondirektören. För upphandlingar över 500 miljoner kronor behåller regionstyrelsen beslutanderätten. Den aktuella upphandlingen gäller läkemedel för Västra Götalandsregionens verksamheter, kommuner och privata vårdgivare. Den omfattar 232 läkemedelsgrupper som utvärderas och tilldelas separat.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen delegerar rätten att fatta beslut om tilldelningsbeslut av kontrakt enligt lag (2007:1091) om offentlig upphandling, för upphandling av rekvisitionsläkemedel inför 2025 till regiondirektören.

9. Långsiktig finansiering av nationellt kliniskt kunskapsstöd

Regionstyrelsen beslutade i december 2021 att finansiera det nationella kliniska kunskapsstödet med 5,4 miljoner kronor för 2022. Styrelsen gav också regiondirektören i uppdrag att klargöra den långsiktiga finansieringen av regionens åtagande. Nationellt kliniskt kunskapsstöd, som är en del av det nationella systemet för kunskapsstyrning i hälso- och sjukvården, ägs gemensamt av alla regioner och den tekniska plattformen hanteras av Inera.

I Västra Götalandsregionen delas finansieringen av detta stöd mellan regionstyrelsen och operativa hälso- och sjukvårdsnämnden. Nu föreslås att en teknisk budgetjustering görs för att samla hela budgeten hos regionstyrelsen, vilket skulle förenkla hanteringen och minska administrationen.

Koncernkontoret bedömer att uppdraget att klargöra finansieringen och utarbeta en långsiktig modell är fullgjort och föreslår att regionstyrelsen avslutar uppdraget.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen noterar informationen.
  2. Uppdraget från regionstyrelsen den 14 december 2021, § 392, är fullgjort.

10. Ändring av föreskrifter för stiftelsen Bohuslänska Fiskarefonden

Stiftelsen Bohuslänska Fiskarefonden har under våren 2024 begärt att Västra Götalandsregionen (VGR) ska godkänna ändringar i stiftelsens föreskrifter. Tidigare bestod styrelsen av fyra ledamöter, varav en utsågs av VGR. VGR beslutade den 19 mars 2024 att inte godkänna förslaget eftersom de ville avsluta sitt engagemang i stiftelsen och inte längre utse styrelseledamöter.

Den 11 juni 2024 inkom en ny förfrågan från stiftelsen, som föreslår en styrelse med tre ledamöter och en suppleant, alla utsedda av Västkustfiskarnas Centralförbund. Den revisor som tidigare utsågs av VGR föreslås nu utses av stiftelsens styrelse, i enlighet med stiftelselagen. Stiftelsen önskar skriftligt samtycke från VGR innan Länsstyrelsen Västra Götaland godkänner ändringarna.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen samtycker till den föreslagna ändringen av föreskrifter för stiftelsen Bohuslänska Fiskarefonden. 

11. Yttrande över remiss Ett effektivt straffrättsligt skydd för statliga stöd till företag (SOU 2024:24)

Regeringen utsåg den 31 mars 2022 en utredare för att undersöka hur ett straffrättsligt skydd för statliga företagsstöd kan införas, liknande det som finns i bidragsbrottslagen. Utredningen skulle också överväga om lagen om underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar ska utvidgas.

Västra Götalandsregionen (VGR) är positiva till förslagen om ökat skydd för statliga företagsstöd och att regionerna inkluderas i underrättelseskyldigheten.  Det innebär att andra myndigheter än Skatteverket kan ta del av information om felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet vilket ökar möjligheten att stoppa framtida felaktiga utbetalningar. VGR påpekar dock att företagsstöd som betalas ut av regioner inte omfattas av det föreslagna skyddet, vilket kan göra regioner mer sårbara för brott. VGR anser att detta också bör utredas.

När det gäller uppgiftsskyldighet inom barn- och mödravård vill VGR att det utreds vidare för att säkerställa att ingen vård riskerar att utebli för barn på grund av denna skyldighet.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen avger yttrande över remiss Ett effektivt straffrättsligt skydd för statliga stöd till företag (SOU 2024:24). 

12. Yttrande över remiss Kamerabevakning i offentlig verksamhet - lättnader och utökade möjligheter (SOU 2024:27)

Betänkandet "Kamerabevakning i offentlig verksamhet - lättnader och utökade möjligheter" (SOU 2024:27) föreslår att regioner och kommuner inte längre behöver ansöka om tillstånd för att sätta upp bevakningskameror. Istället ska de själva bedöma när en kamera kan sättas upp och dokumentera användningen. Integritetsskyddsmyndigheten föreslås bli tillsynsmyndighet istället för att ge tillstånd.

Västra Götalandsregionen (VGR) är positiva till förslaget, då det kan stärka säkerheten genom att förenkla användningen av kamerabevakning. Samtidigt betonar VGR vikten av att skydda individens integritet och önskar att lagtexten förtydligas, särskilt när det gäller termer som "brottsbekämpande", för att undvika tolkningsproblem.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen avger yttrande över remiss Kamerabevakning i offentlig verksamhet – lättnader och utökande möjligheter (SOU 2024:27), enligt upprättat förslag.  

13. Yttrande över remiss En ny beredskapssektor - för ökad försörjningsberedskap (SOU 2024:19)

Delbetänkandet "En ny beredskapssektor - för ökad försörjningsberedskap" föreslår att en ny beredskapssektor för industri, bygg och handel införs, med Tillväxtverket som sektorsansvarig myndighet. Västra Götalandsregionen (VGR) är positiva till förslaget och ser det som en nödvändig åtgärd för att stärka försörjningsberedskapen.

VGR påpekar dock att ansvarsområdena behöver förtydligas för att undvika tolkningsproblem, särskilt med tanke på erfarenheterna från Covid-19-pandemin. VGR uttrycker oro för att den nya sektorn kan leda till otydligheter i ansvarsfördelningen mellan olika beredskapssektorer, vilket kan fördröja insatser vid kriser. VGR betonar även vikten av tydlig samverkan mellan sektorer och myndigheter för att säkerställa att hälso- och sjukvården får det material som behövs i en krissituation.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen avger yttrande över remiss En ny beredskapssektor - för ökad försörjningsberedskap (SOU 2024:19). 

14. Yttrande över remiss Stärkt skydd för vissa förtroendevalda och en tydligare intern kontroll i kommuner och regioner (Ds 2024:10)

Promemorian "Stärkt skydd för vissa förtroendevalda och en tydligare intern kontroll i kommuner och regioner" föreslår lagändringar som kräver att kommuner och regioner skyddar förtroendevalda mot ohälsa eller olycksfall till följd av hot och våld, motsvarande det skydd som finns för arbetstagare. Förslaget syftar till att stärka skyddet för kommun- och regionråd samt att förbättra den interna kontrollen för att förebygga fel och oegentligheter i verksamheten. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Västra Götalandsregionen (VGR) stöder förslagen, då de stämmer överens med VGR:s pågående arbete för att hantera hot och våld mot förtroendevalda och förbättra intern kontroll. VGR har redan infört åtgärder som att tillsätta en expert för stöd i hot- och våldsfrågor och använda riskanalyser för att förbättra intern kontroll och hantera eventuella oegentligheter.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen avger yttrande över remiss Stärkt skydd för vissa förtroendevalda och en tydligare intern kontroll i kommuner och regioner (Ds 2024:10), enligt upprättat förslag. 
     

15. Nominering av representanter till arbetsgrupp för politisk organisation 2026-2030

Till representanter till arbetsgrupp för politisk organisation 2026-2030 utser regionstyrelsen följande personer:

Dennis Jeryd (S), Gustaf Josefson (M), Johan Sösaeter-Johansson (SD), Mats Berglund (V), Michael Kihlström (KD), Emma Askengren (C), Nanna Siewertz Tulinius (L) och Nicklas Attefjord (MP).

 

16. Initiativärende från Rödgrön ledning: Skrivelse till Trafikverket samt regeringen om indragna nattåg till Umeå och Åre/Duved

Regionstyrelsen beslutar att tillskriva Trafikverket, trafikutskottet och regeringen med anledning av SJ:s beslut att dra in nattågen mellan Göteborg-Umeå respektive Göteborg-Åre/Duved.

Bakgrunden är att SJ har beslutat att lägga ned nattågen mellan Göteborg och Umeå vid årsskiftet och nattågen mellan Göteborg och Åre/Duved i april 2025. Regionstyrelsen vill att regeringen låter staten upphandla trafiken för att undvika de negativa effekterna av nedlagd tågtrafik.

Beslut:

  1. Regiondirektören får i uppdrag att ta fram en skrivelse som tillställs Trafikverket samt trafikutskottet och regeringen, med anledning av SJ:s beslut att dra in nattågen mellan Göteborg-Umeå respektive Göteborg-Åre/Duved, med uppmaning att säkerställa nattågstrafiken norrut från Göteborg.