Regionstyrelsen 17 december 2024

Ärenden till regionfullmäktige

1. Revidering av finanspolicy i Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionens finanspolicy har reviderats. Den reviderade finanspolicyn har anpassats till standarden för Västra Götalandsregionens styrdokument.

De viktigaste uppdateringarna handlar om:

  • Etik och hållbarhet: Dessa aspekter ska omfatta hela finansverksamheten och ges en mer central roll.
  • Riskramverk: Ett enhetligt avsnitt införs för att tydliggöra hanteringen av risker, utan att förändra arbetssättet.
  • Cash Management: Uppdateras för att inkludera utvecklade betallösningar och tydligare beskrivning av risker.
  • Rekommendationer från revisionsgranskningen 2022, såsom tydliggörandet av riskramverk, har integrerats i revideringen.

Beslut: 

  1. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att godkänna Finanspolicy Västra Götalandsregionen. Finanspolicyn börjar gälla när regionstyrelsen fastställt tillhörande riktlinjer.

Förslaget går vidare till regionfullmäktige för beslut.

2. Upphörande av långsiktig inriktning för Göteborgs botaniska trädgård

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige upphäver den långsiktiga inriktningen för Göteborgs botaniska trädgård från 2016. Detta mot bakgrund av att den nya regionala utvecklingsstrategin trätt i kraft.

Göteborgs botaniska trädgård har fått ett nytt uppdrag från miljö- och regionutvecklingsnämnden för perioden 2025–2027, med en långsiktig inriktning fram till 2030. Inriktningen är att Botaniska trädgården ska vara en internationellt framstående verksamhet som bidrar till att stärka den biologiska mångfalden, främja forskning, utbildning och folkbildning samt inspirera till hållbar utveckling och hälsa genom unika upplevelser.

Uppdraget är att:

  • Utveckla arbetet med hotade arter i Västsverige och uppnå högsta ackreditering från BGCI.
  • Öka forskningsinsatserna och tydliggöra rollen som forskningsinfrastruktur genom digitalisering och dokumentation av växtsamlingar.
  • Utbilda barn och unga i naturvetenskap och sprida kunskap om biologisk mångfald.
  • Stärka trädgårdens attraktionskraft året runt genom projektet "Nya växthus och besökscentrum". 

Beslut:

  1. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att upphäva beslutet den 29 november 2016, § 201 om långsiktig inriktning för Göteborgs botaniska trädgård  

Förslaget går vidare till regionfullmäktige för beslut.

3. Anslutning till länsstrategin Jämställt Västra Götaland 2024 – 2027

Länsstyrelsen i Västra Götaland har tagit fram en jämställdhetsstrategi för 2024–2027, som består av regionala mål och regeringsutsedda fokusområden. Länsstyrelsen har bjudit in kommuner, regionen, lärosäten och myndigheter att ansluta sig till strategin via en avsiktsförklaring, där aktörerna ska välja ut vilka regionala mål de vill prioritera.

Strategin har gått på remiss till Västra Götalandsregionens (VGR:s) nämnder och styrelser, och totalt 19 nämnder och styrelser har svarat på remissen. Samtliga har uppgett att de anser att VGR ska ansluta sig till strategin. Merparten av remissinstanserna anser att VGR ska prioritera olika mål.

Genomförandet av arbetet med de prioriterade målen kommer att ske inom den ordinarie strukturen för budgetarbete och uppföljning.

Beslut: 

  1. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att Västra Götalandsregionen ansluter sig till strategin Jämställt Västra Götaland 2024 – 2027.
  2. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att Västra Götalandsregionen prioriterar följande mål;

  • Den psykiska ohälsan hos flickor, unga kvinnor och unga hbtqi+ personer i Västra Götaland ska minska. 

  • Kvinnors förutsättningar avseende anställnings-, löne- och andra arbetsvillkor samt arbetsmiljö ska förbättras i Västra Götaland.

  • Fler utrikes födda kvinnor i Västra Götaland ska vara etablerade på arbetsmarknaden och ha egen försörjning.

  • Pojkar i Västra Götaland ska uppnå goda skolresultat oavsett socioekonomisk bakgrund eller migrationsbakgrund.

Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna lämnade en anteckning till protokollet.

Förslaget går vidare till regionfullmäktige för beslut.

4. Överlämnande av allmänna handlingar mellan myndigheter

Enligt arkivlagen kräver ett överlämnande av allmänna handlingar från en regional myndighet till en annan ett särskilt beslut av regionfullmäktige. Kvalitetsregistret Väststroke har hanterats inom kvalitetsregistren för arbetsterapi och fysioterapi inom Område 3 vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset fram till och med 2022. Även Prehospital vård inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset har dokumenterat i registret under perioden 2013-2015.

Regionstyrelsen beslutade den 28 augusti 2018, om ansvar och mandat för frågor som gäller kvalitetsregister och registercentrumorganisationen. Beslutet innebär att kvalitetsregister med annan nämnd som huvudman inom Västra Götalandsregionen ska föras över till regionstyrelsen. För Väststroke sker övergången den 1 januari 2025.

Förändringarna innebär att allmänna handlingar behöver överlämnas mellan myndigheter. Den överlämnande myndigheten ansvarar för inventering av allmänna handlingar, både analogt och digitalt, samt för samråd med arkivmyndigheten och kontakter med mottagande myndighet enligt Föreskrifter och riktlinjer om arkiv- och informationshantering i Västra Götalandsregionen  innan arkivnämndens beslut.

Beslut: Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande:

  1. Styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska överlämna allmänna handlingar avseende kvalitetsregistret Väststroke för att regionstyrelsen ska kunna hantera kvalitetsregistret från och med den 1 januari 2025.
  2. Överlämnande eller överlämnande och införlivande av de allmänna handlingar som beskrivs i beslutspunkt 1 ska ske i enlighet med de beslut som fattas av arkivnämnden efter överlämnande myndighets samråd.

Förslaget går vidare till regionfullmäktige för beslut.

5. Yttrande över motion av Lisa Berglund (KD) om regionalt vaccinationsprogram för äldre

Lisa Berglund (KD) har i en motion föreslagit att:

  1. Västra Götalandsregionen (VGR) påbörjar implementeringen av ett regionalt vaccinationsprogram för äldre.
  2. VGR tydligare informerar befolkningen om vilka vaccinationsrekommendationer som finns för olika åldersgrupper samt om vilka vaccinationer som är kostnadsfria.

Koncernkontorets sammanvägda bedömning är att motionen besvaras med hänvisning till regionens följsamhet till nationella program och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Under året har det gjorts ett arbete för att tydliggöra informationen om vaccinationer för äldre på 1177.se, vilket har slutförts efter att motionen behandlades av remissinstanserna.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att motionens första att-sats är besvarad.
  2. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att bifalla motionens andra att-sats.  

Förslaget går vidare till regionfullmäktige för beslut. 

6. Yttrande över motion av Johan Fält (M) med flera om att utvidga Agnes-mottagningen för en mer tillgänglig förlossningsvård

Johan Fält (M), Stefan Svensson (KD), Emina Music (C) och Karin Veres (L) har i en motion föreslagit att regiondirektören får i uppdrag att utreda möjligheterna till att utvidga Agnes-mottagningen i regionen. Detta inkluderar att undersöka lämpliga platser för nya mottagningar samt att genomföra en kostnadskalkyl för att bedöma de ekonomiska konsekvenserna.

Motionärerna betonar vikten av att undersöka behovet av förlossningsvård inom öppenvården i olika delar av regionen för att få en klar bild av utmaningarna och möjligheterna. Motionen har skickats på remiss till operativa hälso- och sjukvårdsnämnden, strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden, styrelsen för Regionhälsan och styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Samtliga remissinstanser föreslår att motionen bifalls.

Koncernkontorets sammanvägda bedömning är att motionen bifalls.

Beslut: Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande: 

  1. Regionfullmäktige bifaller motionen.
  2. Operativa hälso- och sjukvårdsnämnden får i uppdrag att utreda möjligheterna att utvidga Agnes-mottagningen i regionen.

Förslaget går vidare till regionfullmäktige för beslut.


Ärenden till regionstyrelsen

7. Begäran om genomförandebeslut - Om- och tillbyggnad av Fristad Folkhögskola

Fristad folkhögskola står inför ett omfattande reinvesteringsbehov och behöver bättre anpassade lokaler. Den föreslagna investeringen innebär en ombyggnad av befintliga lokaler samt en nybyggnad för de estetiska ämnena. Syftet är att skapa ändamålsenliga utbildningslokaler för 250 deltagare och arbetsplatser för 42 anställda.

Detta lösningsförslag åtgärdar brister inom arbetsmiljö och tillgänglighet, så att myndighetskraven uppfylls. Styrelsen för folkhögskolorna har begärt ett genomförandebeslut och påpekat behovet av ökade driftsbidrag på grund av de ökade hyreskostnaderna när de nya lokalerna tas i bruk, vilket beräknas till cirka 4,7 miljoner kronor. Miljö- och regionutvecklingsnämnden har inkluderat detta ökade behov i sin detaljbudget för 2025.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen beslutar att styrelsen för fastighet, stöd och service får genomföra investering i om- och tillbyggnad av Fristad folkhögskola i enlighet med fastställd genomförandeplanering daterad 2024-06-10, inom en investeringsutgift om 113,04 miljoner kronor (löpande pris), varav 1 miljon kronor avser konstnärlig gestaltning.
  2. Styrelsen för fastighet, stöd och services behov av tillkommande årligt hyresbidrag om 1,33 miljoner kronor ska beaktas i framtida budgetarbete.
  3. Styrelsen för fastighet, stöd och services behov av bidrag för evakueringskostnader om 2,22 miljoner kronor ska beaktas i kommande budgetarbete.
  4. Styrelsen för fastighet, stöd och service behov av tillkommande regionbidrag för konstinvesteringens avskrivningskostnader om 67 000 kronor per år ska beaktas i framtida budgetarbete.

8. Amortering av externa lån för Västra Götalandsregion 2025

Västra Götalandsregionen (VGR) har en extern upplåningsram på totalt 12 miljarder kronor, varav nuvarande skuldportfölj uppgår till 4,95 miljarder kronor. Denna skuld inkluderar en grön obligation på 1 miljard kronor för byggnationen av nya Regionens hus i Göteborg och 3,95 miljarder kronor i lån från Kommuninvest för investeringar i spårvägen.

Sedan VGR blev låntagare 2018 har regionens likviditet ökat avsevärt och förväntas uppgå till cirka 25 miljarder kronor för både 2025 och 2026. Detta innebär att regionen kan uppfylla sina betalningsberedskapsmål och pensionsåtaganden, samt ha ett överskott på 5–7 miljarder kronor som kan användas för att amortera lån.

Under 2025 förfaller tre lån hos Kommuninvest på totalt 1 380 miljoner kronor, med en räntekostnad på cirka 33 miljoner kronor. Koncernkontoret föreslår att dessa lån amorteras under 2025, vilket skulle minska VGR:s låneskuld till 3,6 miljarder kronor vid årets slut och stärka regionens finansiella ställning.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen beslutar att medge amortering på 1 380 miljoner kronor, vilket motsvarar tre lån från Kommuninvest som förfaller under 2025.

9. Revidering av Miljömål 2030 för Västra Götalandsregionens verksamheter

Regionfullmäktige beslutade den 13 april 2021 att godkänna §75 om Miljömål 2030 för Västra Götalandsregionens (VGR) verksamheter. Regionstyrelsen har rätt att besluta om förändringar i delmål kopplade till dessa miljömål.

Inom miljömålet "Låg klimatpåverkan" finns ett delmål om att VGR ska ha 100 procent fossilfria transporter till 2030. Ett av målvärdena var att flyg skulle vara 100 procent fossilfritt till 2025. I samband med detaljbudgetarbete för 2025 har hållbarhetsutskottet beslutat att prioritera andra insatser för att nå fossilfria transporter, vilket innebär att delmålet om fossilfria flygresor till 2025 tas bort.

Prioriteringen grundar sig på att andra insatser bedöms ge större klimatreducerande effekter till en lägre kostnad, samt att VGR:s målsättning är oproportionerlig jämfört med EU:s mål. VGR delar även Naturvårdsverkets bedömning att upphandling av biojetbränsle inte bör användas för att minska utsläppen från flygresor i tjänsten.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen stryker målvärdet om 100% fossilfria flyg till 2025 inom miljömålet låg klimatpåverkan.

Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.

10. Mentor i SKR:s modellkoncept jämställdhet

Västra Götalandsregionen (VGR) har deltagit som adept i Sveriges kommuner och regioners (SKR) modellkoncept för jämställdhet de senaste två åren. Programmet syftar till att identifiera jämställdhetsutmaningar och förbättra ledning och styrning inom organisationer.

Nästa omgång av programmet startar den 6 mars 2025 och pågår i två år. SKR har nu bjudit in VGR att vara mentor för den kommande omgången. Som mentor kommer VGR att fortsätta sitt arbete med att stärka jämställdhet och stödja nya adepter.

Förtroendevalda Maria Adrell (V) och Gunilla Lindell (KD) föreslås fortsätta sitt engagemang i programmet om VGR blir mentor.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen beslutar att Västra Götalandsregionen deltar som mentor i SKR:s modellkoncept jämställdhet 2025 - 2027.
  2. Regionstyrelsen utser Maria Adrell (V) och Gunilla Lindell (KD) som representanter till SKR:s modellkoncept jämställdhet.

11. Utredning om extra lönepåslag för veteraner 

Regionfullmäktige har bifallit en motion från Lars Holmin (M) och gett regionstyrelsen i uppdrag att utreda hur ett extra lönepåslag, motsvarande skillnaden i arbetsgivaravgiften, kan tillämpas inom regionens verksamheter där bemanningen är en flaskhals.

För att möta kompetensutmaningen behövs nya arbetssätt och utveckling av befintlig personal inom Västra Götalandsregionen (VGR). Ekonomiska överväganden är viktiga för seniora medarbetare som överväger att stanna kvar i arbetslivet. En samlad åtgärdsplan med konkreta insatser föreslås för att underlätta för fler att arbeta mer och längre.

Koncernkontoret bedömer att en åtgärdsplan som beaktar olika perspektiv, inklusive villkorsfrågor, bör tas fram för att öka heltidsarbetet och förlänga arbetslivet.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen godkänner utredning om extra lönepåslag för veteraner.
  2. Regionstyrelsen ger personalutskottet i uppdrag att ta fram en åtgärdsplan med konkreta insatser som underlättar för fler att arbeta mer och längre.


12. Dispens från regler om dygnsvila

De nuvarande bestämmelserna i kollektivavtalet Allmänna bestämmelser (AB) har anpassats till EU:s arbetstidsdirektiv om minsta dygnsvila. Förändringarna innebär att arbetstagare har rätt till minst 11 timmars dygnsvila under varje 24-timmarsperiod. Vid planerad förläggning av arbete i kombination med jour får den sammanlagda arbetstiden vara högst 20 timmar, men dispens kan ges för upp till 24 timmar.

För att säkerställa en säker och effektiv vård föreslår Koncernkontoret att Västra Götalandsregionen (VGR) ska begära dispens för ambulanshelikoptern på Sjukhusen i väster. Beslut om dispens fattas av centrala parters arbetstidsnämnd och gäller i upp till 12 månader.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen begär dispens från regler om dygnsvila, Allmänna bestämmelser § 13 mom. 5, för ambulanshelikoptern på Sjukhusen i väster i Västra Götalandsregionen.

13. Reviderad uppdragsbeskrivning för Västra Götalandsregionens företrädare i samordningsförbunden

Regionstyrelsen har beslutat om den reviderade uppdragsbeskrivningen för Västra Götalandsregionens (VGR:s) företrädare i samordningsförbunden. De viktigaste ändringarna inkluderar:

  • VGR:s strategiska roll i samordningsförbunden lyfts fram.
  • Personer med funktionsnedsättningar läggs till som en prioriterad målgrupp.
  • Betoning på att våld i nära relationer har omfattande konsekvenser för individens hälsa och sociala situation, vilket kräver insatser från flera samhällsaktörer.
  • Revideringen har även inneburit redaktionella ändringar och har föregåtts av workshops med politiker från samordningsförbunden.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen antar reviderad uppdragsbeskrivning för Västra Götalandsregionens företrädare i samordningsförbunden. 

14. Åtgärder för att säkra elförsörjningen i Västra Götaland

Vid regionstyrelsens sammanträde den 24 juni 2024 väcktes ett ärende om åtgärder för att säkra elförsörjningen i Västra Götaland. Det föreslogs att regiondirektören ska ta fram förslag på hur ett gemensamt ställningstagande från Västra Götalandsregionen VGR kan utformas. Förslaget efterfrågar en skyndsam installation av systemstödjande förbränningsturbiner i länet samt att regionstyrelsen åtar sig att avsätta regionala medel till kostnader för nödvändiga förarbeten som kan accelerera eller korta processen för en installation.

Det råder enighet kring behovet av en lösning, men finansieringsfrågan är ännu olöst, med olika argument för statlig respektive industriell finansiering.  Ett Utredningsarbetet ska samordnas med det pågående arbete som VGR redan bedriver inom energiförsörjningsområdet.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen ställer sig bakom ställningstagandet kring gasturbiner från dokumentet ”Budskap för framdrift av den regionala energiöverenskommelsen”, vilket efterfrågar en skyndsam installation av systemstödjande förbränningsturbiner i länet.
  2. Regionstyrelsen ger regiondirektören i uppdrag att utreda om och i så fall hur Västra Götalandsregionen kan avsätta medel till kostnader för nödvändiga förarbeten som kan accelerera eller korta processen för en installation av systemstödjande förbränningsturbiner.
  3. Uppdraget från regionstyrelsen till regiondirektören den 24 juni 2024, § 193, är fullgjort.

Sverigedemokraterna lämnade en anteckning till protokollet. 

15. Avgift och gemensam process för utlämnande av data för forskningsändamål inom hälso- och sjukvård

Västra Götalandsregionen har beslutat om en gemensam process för utlämnande av patientdata för forskningsändamål. Syftet är att säkerställa att datautlämnanden sker på ett rättssäkert och effektivt sätt, med hänsyn till sekretess och menprövning. Förslaget inkluderar en avgiftsmodell med en grundavgift på 6 125 kr och timkostnader för datauttag. Detta ska underlätta för forskare att få tillgång till nödvändig data och bidra till förbättrad vård och utveckling.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen beslutar att en gemensam process för utlämnande av data för forskningsändamål inom hälso- och sjukvård i VGR införs.
  2. Regionstyrelsen uppmanar de styrelser och nämnder som hanterar personuppgifter och som ska ingå i en gemensam process för utlämnande av data för forskningsändamål, att fatta beslut om att delegera uppgiften att lämna ut allmän handling samt fatta avslagsbeslut på utlämnande av allmän handling till tjänsteperson vid regionstyrelsen. Delegeringen avser endast utlämnande till forskningsändamål.
  3. Regionstyrelsen beslutar att avgift debiteras vid utlämnande av data för forskningsändamål inom hälso- och sjukvård.

16. Avtal om förstärkt förvaltningsforskning och mer kvalificerad förvaltningsutbildning i Västsverige, KOLV, mellan Göteborgs Universitet, Göteborgsregionen och Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionen förlänger sitt samarbete med Förvaltningshögskolan vid Göteborgs Universitet. Samarbetet, som inleddes 1995, syftar till att stärka förvaltningsforskningen och utbildningen i regionen. Det nuvarande avtalet, som gäller från 2019 till 2024, har förlängts för att gälla hela perioden. Målet är att befästa Västsverige som ett kunskapsnav och förbättra VGR:s tillgång till högre utbildning och forskning. För 2025 uppgår regionens avgift till 924 149 kronor.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen förlänger avtal om förstärkt förvaltningsforskning och mer kvalificerad förvaltningsutbildning i Västsverige med giltighet från den 1 januari 2025.

17. Helårssammanställning av visselblåsningar inom Västra Götalandsregionen

VGR inrättade en visselblåsarfunktion den 17 juli 2022 för att rapportera missförhållanden i arbetsrelaterade sammanhang av allmänintresse. Två år senare presenteras nu den andra sammanställningen av inkomna rapporter. På grund av sekretess och skydd för både visselblåsare och anklagade personer, begränsas informationen om enskilda ärenden. Under det andra året bedömdes åtta rapporter uppfylla kriterierna för visselblåsning enligt lag, varav tre tillhör samma ärende, vilket resulterar i totalt sex ärenden. Syftet med rapporteringen är att ge en översikt och identifiera områden för förbättringsåtgärder. I samtliga ärenden som uppfyller kriterier för visselblåsning har en utredning skett.

Beslut

  1. Regionstyrelsen noterar informationen.

18. Yttrande över remiss Ökat informationsutbyte mellan myndigheter – Behov och föreslagna förändringar

VGR har haft möjlighet att yttra sig över delbetänkandet "Ökat informationsutbyte mellan myndigheter - Behov och föreslagna förändringar" (SOU 2024:63). Utredningen föreslår en ny generell sekretessbrytande bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen för att möjliggöra informationsutbyte mellan myndigheter och bekämpa fusk och brottslighet. Hälso- och sjukvården undantas dock från denna bestämmelse.

VGR anser att det i vissa fall finns skäl att bryta sjukvårdssekretessen, exempelvis för att utbyta information om kriminella aktiviteter och välfärdsbrott. VGR uttrycker oro över att inga förslag lämnas för hälso- och sjukvården och att det saknas en plan för hur denna fråga ska hanteras framöver.

VGR betonar att angreppen mot välfärden är systematiska och att regionerna har tillgång till viktiga uppgifter för att bekämpa organiserad brottslighet och välfärdsbrott. VGR föreslår att departementet överväger tilläggsdirektiv för att prioritera området och att sekretessbrytande bestämmelser utreds vidare för att bli mer ändamålsenliga, samtidigt som patientens integritet beaktas. VGR framhåller också vikten av utvidgad myndighetssamverkan och en stödjande infrastruktur för informationsdelning.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen avger yttrande över remiss Ökat informationsutbyte mellan myndigheter - Behov och föreslagna förändringar (SOU 2024:63), enligt upprättat förslag.

19. Yttrande över remiss Mottagandelagen – En ny lag för ordnat asylmottagande och effektivt återvändande

VGR har fått möjlighet att yttrat sig över betänkandet "Mottagandelagen – En ny lag för ordnat asylmottagande och effektivt återvändande" (SOU 2024:68). Utredningen föreslår en ny lag, mottagandelagen, som ska reglera mottagandet av asylsökande och ersätta den nuvarande lagen från 1994. Förslagen inkluderar att asylsökande ska bo på större anläggningar inom specifika län, vilket påverkar de lokala verksamheterna.

VGR betonar behovet av att beskriva konsekvenserna för hälso- och sjukvården, särskilt då Mölndal är utpekat som ort för ett av de sex mottagningscentren. Detta innebär ökade krav på både somatisk och psykiatrisk vård, då asylsökande ofta har större vårdbehov. VGR framhåller även vikten av god kompetens inom psykisk hälsa i närområdet.

VGR lämnar synpunkter på flera områden, bland annat behovet av tydliga krav på vård vid mottagningscentren, undantag i Lagen om valfrihetssystem för att förbättra primärvården, och att säkerställa bästa möjliga hälsa för asylsökande enligt internationella konventioner. VGR understryker också vikten av att beakta ett barnrättsperspektiv och att analysera konsekvenserna för mänskliga rättigheter.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen avger yttrande över remiss Mottagandelagen – En ny lag för ordnat asylmottagande och effektivt återvändande (SOU 2024:68), enligt upprättat förslag.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.
 

20. Yttrande över remiss Stärkt stöd till anhöriga – Ett mer ändamålsenligt stöd till barn och vuxna som är anhöriga

VGR har fått möjlighet att yttra sig över remissen "Stärkt stöd till anhöriga - Ett mer ändamålsenligt stöd till barn och vuxna som anhöriga" (SOU 2024:60). Utredningen föreslår åtgärder för att säkerställa ett individanpassat stöd till anhöriga till långvarigt och kortvarigt sjuka samt till barn som anhöriga.

VGR är i stort positiva till förslagen och betonar vikten av att inkludera alla viktiga personer i en individs liv, inte bara släktingar. VGR framhåller behovet av att hälso- och sjukvården förbättrar sitt anhörigperspektiv och involverar anhöriga mer. För att uppnå detta krävs kompetenshöjande insatser och förändrade arbetssätt.

VGR instämmer i förslaget om en nationell informationsportal för anhöriga men ser utmaningar i att balansera nationell, regional och lokal information samt civilsamhällets roll. VGR ser positivt på att frågan bereds ytterligare.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen avger yttrande över remiss Stärkt stöd till anhöriga - Ett mer ändamålsenligt stöd till barn och vuxna som är anhöriga (SOU 2024:60), enligt upprättat förslag.

21. Modern krisreglering för verksamheter på skolområdet

VGR har fått möjlighet att yttra sig över promemorian "En modern krisreglering för verksamheter på skolområdet". Promemorian föreslår en ny förordning som ska ersätta de nuvarande regleringarna och tillämpas vid fredstida krissituationer och höjd beredskap. Förslagen syftar till att skolhuvudmän ska kunna fortsätta bedriva skolverksamhet genom att exempelvis övergå till fjärr- eller distansundervisning.

VGR ställer sig i stort positiva till förslagen men önskar att rektorer ges möjlighet att göra nödvändiga avvikelser från förordningen när kommunikation med huvudmannen inte är möjlig. Detta skulle ge rektorer och skolenheter större handlingsutrymme i akuta situationer.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen avger yttrande över remiss En modern krisreglering för verksamheter på skolområdet, enligt upprättat förslag.