Regionstyrelsen 15 oktober 2024

Ärenden till regionfullmäktige

1. Delårsrapport augusti 2024 för Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionens (VGR:s) arbete med sjukhusens ekonomi går åt rätt håll även om det fortfarande är ansträngt. Delårsrapporten för augusti visar på ett resultat på 1,3 miljarder kronor för koncernen. Det är nästan 1,7 miljarder kronor bättre än budget. 

Antalet nettoårsarbetare är lägre än under samma period förra året, och trots att kostnaderna för inhyrd personal har minskat med 187 miljoner kronor så överstiger VGR:s personalkostnader budgeten med 967 miljoner kronor. Det beror på högre löner och pensionskostnader. VGR har påbörjat flera förbättringsarbeten inom personalområdet för att minska kostnaderna. 

Precis som tidigare är det sjukhusen som har det tuffaste ekonomiska läget. Tillsammans har de en budgetavvikelse på -724 miljoner kronor.  

Vårdköerna har inte kortats i den utsträckning som skulle behövas, utan ligger kvar på ungefär samma nivåer som förra året med en liten förbättring vad gäller väntetiderna till operation. Även om det finns brister i tillgängligheten håller vården i VGR generellt en hög nivå. 

Resandet i kollektivtrafiken ökade från 2023 års 321 miljoner resor till 324 miljoner i år. Det är en utveckling i linje med verksamhetens mål.  

I augusti slöts en överenskommelse om en ny järnväg mellan Göteborg och Borås. En sådan järnväg gör det möjligt att utöka tågtrafiken, korta restiderna och erbjuda tågresor direkt till Landvetter flygplats från fler delar av Västra Götaland. VGR kommer att vara med och finansiera projektet med 2,5 miljarder kronor. 

Kulturverksamheterna visar på hög aktivitet under perioden. Göteborgsoperan har haft 150 000 besökare. Regionteater Väst har genomfört 559 dans- och teateraktiviteter för publik och under hösten kommer 15 av Film i Västs samproduktioner att ha biopremiär i Sverige. 

Prognosen visar att VGR bedöms landa på -1,3 miljarder kronor 2024. Det är bättre än vad som prognostiserades tidigare i år och närmare 1,1 miljarder kronor bättre än årets budget.

Beslut:

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar följande: 

  1. Regionfullmäktige godkänner delårsrapport augusti 2024 för Västra Götalandsregionen.
  2. Regionfullmäktige noterar att styrelserna för Göteborgsoperan AB, Film i Väst AB och Fastighet stöd och service prognostiserar en negativ budgetavvikelse samt att styrelserna för Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sjukhusen i Väster prognostiserar en negativ budgetavvikelse som är större än vad som godkänts av regionfullmäktige, och uppmanar dessa att vidta åtgärder för en ekonomi i balans.
  3. Regionfullmäktige uppmanar samtliga sjukhusstyrelser att fortsätta arbetet med genomförande av åtgärder för en ekonomi i balans vid ingången av 2025.
  4. Regionfullmäktige godkänner att det egna kapitalet för miljö- och regionutvecklingsnämnden justeras med 12,2 miljoner kronor, vilket tillförs moderförvaltningen. Miljö- och regionutvecklingsnämndens egna kapital uppgår därmed till 6,4 miljoner kronor.  

Regionstyrelsen beslutar för egen del följande: 

  1. Regionstyrelsen noterar att fem av regionfullmäktiges elva mål bedöms uppnås, fem uppnås delvis och ett uppnås inte under året. Berörda nämnder och styrelser uppmanas att intensifiera arbete för ökad måluppfyllelse.
  2. Regionstyrelsen fördelar tillkommande medel för riktade statsbidrag avseende ökad tillgänglighet och vårdkapacitet till den operativa hälso- och sjukvårdsnämnden, förutsatt att Västra Götalandsregionen uppfyller prestationskraven och erhåller mer medel än de 505 miljoner kronor som redan är utfördelade. 
     

2. Årsredovisning och revisionsberättelse 2023 för Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg

Västra Götalandsregionen bedriver verksamhet genom Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg (KSA) med syfte att tillhandahålla ambulansflyg. 2023 har verksamheten gått över i en förvaltningsfas med kontinuerligt och långsiktigt utvecklingsarbete exempelvis vad gäller effektivisering av flygrutter, utbildning av medicinsk personal vid helikopterverksamheten i Gällivare, beslutsstöd för sekundärtransporter och transport av högsmittsamma patienter.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige noterar informationen att förbundsfullmäktige för Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg har godkänt årsredovisningen samt beviljat ansvarsfrihet för kommunalförbundets styrelse och enskilda ledamöter för verksamhetsåret 2023.

3. Motionsbalans samt redovisning av bifallna motioner

Sedan förra redovisningen av motionsbalansen har fem motioner lämnats in. Totalt är 33 motioner under beredning och sex motioner har passerat ett år. Dessa sex motioner ska beslutas av regionfullmäktige senare i höst. 

Beslut:

  1. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att motionsbalansen och redovisningen av bifallna motioner läggs till handlingarna.

4. Yttrande över motion av Sanda Henriksson (SD) med flera om primärvårdens roll i att förebygga ensamhet hos äldre

Sanda Henriksson, Maria Lindgren, Krista Femrell, Jan Palmqvist och Helen Strand (alla SD) har i en motion föreslagit att regionfullmäktige ska ge uppdrag till strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden samt fem delregionala nämnder att utreda och främja samverkan för att förebygga och motverka ensamhet hos äldre. Motionen belyser att ensamhet bland äldre är ett omfattande problem med konsekvenser för individ och samhälle. 

Koncernkontoret bedömer att primärvården och de delregionala nämnderna redan har ansvar för att arbeta förebyggande mot ensamhet, och föreslår därmed att motionen är besvarad.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att motionen är besvarad.

Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande om bifall.

 

5. Yttrande över motion av Cecilia Andersson (C) om att införa regionalt hälsovårdsprogram för att förbättra barn och ungas hälsa

Cecilia Andersson (C) har föreslagit i en motion till regionfullmäktige att utreda hur ett regionalt hälsovårdsprogram för personer från 0 till 20 år kan utvecklas och implementeras, med tanke på ökad psykisk och fysisk ohälsa bland ungdomar. Hon menar att Västra Götalandsregionen bör agera snabbt trots pågående nationellt arbete. 

Motionen har skickats på remiss till delregional nämnd Södra, miljö- och regionutvecklingsnämnden, strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden, styrelsen för Närhälsan, styrelsen för Regionhälsan och styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Några av dem förespråkar att motionen ska bifallas medan andra anser att den redan är besvarad eller bör avslås. 

Det pågår redan idag flera regionala och nationella insatser för barn och ungas hälsa. Koncernkontoret rekommenderar att VGR väntar på resultatet av det nationella hälsovårdsprogrammet och betraktar motionen som besvarad med tanke på pågående arbete inom området.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att motionen är besvarad.

6. Yttrande över motion av Pär Lundqvist (L) om pilotprojekt studenthälsa

Beslut:

  1. Regionstyrelsen remitterar ärendet till strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden. 

Ärenden till regionstyrelsen

7. Genomförandebeslut - Sahlgrenska Life hus 1 etapp 1 (av 2)

Regionstyrelsen har beslutat att genomföra etapp 1 av investeringen Sahlgrenska Life, hus 1. Beslutet innebär att det nu är grönt ljus att påbörja byggnation av det första huset som ska ligga på Sahlgrenska.

Sahlgrenska Life är ett samverkansprojekt mellan Västra Götalandsregionen (VGR) och Göteborgs universitet, med syfte att snabba på omsättningen av nya upptäckter och innovationer till konkret nytta för fler patienter. Tre nya byggnader ska uppföras inom projektet, vilka inriktar sig på att stärka samspelet mellan hälso- och sjukvård, tandvård, akademi och näringsliv.

Investeringen i hus 1 drivs bland annat av att befintliga fastigheter på Sahlgrenska sjukhuset behöver rustas upp. En stor del av ytan i det hus som ska byggas kommer ges åt regional laboratoriemedicin. Här kan de laboratoriemedicinska verksamheterna – som idag är utspridda i delvis uttjänta lokaler – samlas i moderna, flexibla och effektiva miljöer, med bättre möjligheter att nyttja utrustning och kompetens. I våras beslutade regionstyrelsen också om tre ytterligare våningsplan för huset på Sahlgrenska sjukhuset och en ny inriktning för verksamhetsinnehållet. Det innebär att ny intensivvårdsavdelning, operationsavdelning, ambulanshall och akutmottagning också ska inrymmas i huset. Därmed skapas goda samband både för akutsjukvården på sjukhuset, och för den regionala traumasjukvården i och med den helikopterflygplats som ska byggas på taket.

Etapp 1 är den första av två planerade etapper på hus 1 och innehåller schakt- och grundläggningsarbeten samt källarvåning och stomme. Etapp 2, vilken beslutas om senare, innebär uppförande av fasad och yttertak samt att färdigställa lokalerna invändigt.

Parallellt pågår beredning av fortsatt inriktning för hus 2-3.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen uppmanar styrelsen för fastighet, stöd och service att genomföra den ägarstyrda fastighetsinvesteringen Life hus 1, etapp 1 i enlighet med fastställd genomförandeplanering inom en investeringsutgift om 1 132 miljoner kronor (löpande pris).
  2. Regionstyrelsen beslutar att styrelsen för fastighet, stöd och service behov av regionbidrag till följd av hela investeringen i hus 1 (etapp 1 och 2) om 101 miljoner kronor ska beaktas i kommande budgetarbete.
  3. Regionstyrelsen beslutar att styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhusets behov av utökade verksamhetsstyrda ramar för utrustning till projektet ska beaktas i kommande budgetarbete.

8. Västra Götalandsregionens investeringsplan 2025–2034

Regionfullmäktige beslutade i juni 2024 om en investeringsbudget på 54 miljarder kronor för perioden 2025–2034. Investeringsplanen innehåller investeringsutgifter om nästan 50 miljarder kronor inom ramen för budgeten och ytterligare utgifter om 3,4 miljarder kronor utanför budgeten. Nya satsningar inkluderar bland annat tvätteriet i Alingsås och säkrad reservkraft på NÄL i Trollhättan. Under hösten 2024 kommer Koncernkontoret att arbeta med berörda parter för att prioritera de viktigaste investeringarna. Beslut om att påbörja förstudier för nya investeringsidéer kommer inte att fattas under hösten 2024.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen fastställer Västra Götalandsregionens investeringsplan 2025–2034. 
  2. Investeringsplan 2025–2034 ersätter Investeringsplan 2024–2026.
  3. Regionbidrag om 25 miljoner kronor till styrelsen för logistik för planering och genomförande av ägarstyrda investeringar i Utvecklingsplan för Tvätteriet 2030 ska beaktas i kommande budgetarbete.
  4. Regionstyrelsen uppmanar styrelsen för fastighet, stöd och service att, i samarbete med sjukhusen, ta fram en regional standard och plan för investeringar i reservkraftförsörjning på sjukhusen.
  5. Regionstyrelsen uppmanar styrelsen för fastighet, stöd och service att, i samarbete med sjukhusen, ta fram en regional standard för rörpostsystem.
  6. Regionstyrelsen uppmanar styrelsen för fastighet, stöd och service att, i samarbete med Västtrafik, ta fram en regional standard för spårvagnsdepåer i egen regi.
  7. Upparbetade kostnader om 8,55 miljoner kronor för investeringen Resecentrum Stenungsund ska belasta moderförvaltningen

9. Begäran om genomförandebeslut för elektrifiering av egenägda fartyg

Ärendet omfattas av sekretess.

10. Principer för ekonomisk reglering vid flytt av vård

Regionstyrelsen och operativa hälso- och sjukvårdsnämnden har ansvar för ekonomisk styrning och utveckling av ersättningssystem i Västra Götalandsregionen. Det finns behov av att ersätta nuvarande regler för ekonomisk ersättning vid flytt av vård mellan sjukhus. De nya principerna ska stämma överens med strategiska måldokument, principer för ekonomistyrning och befintliga ersättningsmodeller. Målet är att kostnaden för regionen antingen blir lägre eller oförändrad efter flytt av vård mellan sjukhus. De nya principerna ska skapa goda förutsättningar för flytt av vård samt ge stabilitet och tydlighet i beräkningsmetoder.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen fastställer Principer för ekonomisk reglering vid flytt av vård. 
  2. Principer för ekonomisk reglering vid flytt av vård ersätter regionstyrelsens tidigare beslut om Regler om ekonomisk ersättning vid flytt av vård mellan sjukhus den 15 oktober 2019, § 288

11. Process för flytt av vård mellan sjukhusförvaltningar

Västra Götalandsregionen (VGR) har upprättat en ny process för att hantera flytt av vård mellan sjukhusförvaltningar, efter att den tidigare processen blev inaktuell på grund av organisatoriska förändringar. Den nya processen syftar till att underlätta beslut om vårdflytt mellan sjukhusförvaltningar inom specialistvården, men gäller inte för flytt av vård mellan olika vårdnivåer. Processen tar utgångspunkt i operativa hälso- och sjukvårdsnämndens befogenheter att omfördela uppdrag och resurser, men innehåller rutiner för att eskalera enskilda ärenden till strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden, regionstyrelsen eller regionfullmäktige vid behov.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen godkänner Process för flytt av vård mellan sjukhusförvaltningar enligt tjänsteutlåtande daterat 2024-09-20.

12. Reviderad övergripande riskanalys Millennium och hälso- och sjukvårdens digitalisering

Västra Götalandsregionen (VGR) har uppdaterat sin riskanalys och plan för att hantera övergripande risker kopplade till införandet som helhet av det nya digitala systemet inom hälso- och sjukvården, Millennium. Denna plan och analys har reviderats flera gånger sedan den först togs fram 2021.

Införandet av Millennium är en stor prioritet för VGR och kommer att innebära stora förändringar i arbetssätt inom hälso- och sjukvården. Det gäller därför att löpande identifiera eventuella risker och hot som kan uppstå i samband med implementeringsprocessen. Att undanröja dessa risker är viktigt för att minska negativa konsekvenser.

I den senaste uppdateringen har fyra nya risker lagts till i planen. Av dessa risker är den största att invånarna kanske inte får den vård de behöver under införandet. Andra stora risker är att de processer och metoder för digitalisering som tagits fram kanske inte följs, samt att effektiviseringslösningar kanske inte används.

Det finns en åtgärdsplan där alla uppgifter och åtgärder fördelas på ansvariga personer. Alla dessa åtgärder har även påbörjats. Detta arbete fortsätter att granskas regelbundet för att säkerställa att alla risker hanteras på bästa sätt.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen godkänner reviderad övergripande riskanalys Millennium och hälso- och sjukvårdens digitalisering och fastställer åtgärdsplanen.
  2. Uppföljning av åtgärdsplanen ska rapporteras till regionstyrelsen i anslutning till delårsrapport och årsredovisning.
  3. Uppdraget från regionstyrelsen till regiondirektören den 23 april 2024, § 93, är fullgjort.

13. Brandsäkerhet – Regional riktlinje 2025-2029

Regionstyrelsen beslutar om ny regional riktlinje för brandsäkerhet. Den uppdaterade riktlinjen preciserar ansvar och organisation för brandsäkerhetsarbetet inom Västra Götalandsregionen (VGR). Riktlinjen omfattar specifika avsnitt om brandfarliga varor och samlar information om levande ljus, litiumjonbatterier och portabla värmekällor, vilka tidigare kontrollerades av tre separata dokument.  

Framför allt markerar den nya riktlinjen ett totalförbud mot levande ljus i alla VGR:s lokaler och gör avsnittet om litiumjonbatterier bindande istället för bara vägledande.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen godkänner Brandsäkerhet – Regional riktlinje 2025-2029.
  2. Brandsäkerhet – Regional riktlinje 2025-2029 ersätter: Brandsäkerhet – Regional riktlinje 2023-2027, Riktlinje levande ljus 2023-2025 samt Riktlinje för portabla elanslutna värmekällor
  3. Regionstyrelsen delegerar beslut om fastställande av regionala riktlinjer för brandskydd till regiondirektören. Beslutet kan vidaredelegeras.

14. Riktlinjer för lönepolitiken 2025-2027

Riktlinjerna för Västra Götalandsregionens (VGR) lönepolitik beskriver hur lönearbetet ska stödja kompetensförsörjning och karriärutveckling samt bidra till att verksamhetens mål uppnås. Lönepolitiken fungerar som ett styrinstrument för chefer och verksamheten. Ett fokusområde i budgeten för 2025 är att fortsätta arbeta med konkurrenskraftiga löner för att rekrytera och behålla rätt kompetens.

Riktlinjerna för 2025–2027 anger hur lönebildningsarbetet ska bedrivas och hur marknaden påverkar VGR:s lönestruktur. Målbilden för lönepolitiken visar att yrkesgrupper inom vården, särskilt kvinnodominerade med medellång högskoleutbildning, fortsatt behöver prioriteras. Tidigare satsningar på jämställda löner kvarstår, men det finns inga nya lönesatsningar för 2025.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen godkänner Riktlinjer för lönepolitiken 2025-2027.

15. Vårdproduktion, bemanning och patientsäkerhet sommaren 2024

Samarbetet mellan sjukhusen, kommuner och andra regioner under sommaren 2024 fungerade väl även om bemanningen var ansträngd. Det framgår av rapporten "Vårdproduktion, bemanning och patientsäkerhet 2024". 

Belastningen var hög inom flera verksamheter inom slutenvården. Barn- och ungdomspsykiatrin fungerade väl trots färre utbudspunkter och heldygnsplatser. Väntetiderna för canceroperationer var generellt rimliga och särskilt fokus fanns för att hantera de ökade ledtiderna för kolorektal cancer.

Vissa åtgärder infördes tidigt för planeringen, bland annat samordnad hantering av bemanningsföretag och tidig anställning av vikarier. Sjukfrånvaron var marginellt högre än föregående år. Lärdomarna från 2024 kommer att tas med in i planeringen inför 2025.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen noterar informationen om Vårdproduktion, bemanning och patientsäkerhet 2024.

16. Utredning om förutsättningarna för att göra Åter-i-bruk till en ägarstyrd tjänst

År 2022 startade Västra Götalandsregionen tjänsten Åter-i-bruk för att öka återanvändningen av kontorsmöbler inom Västra Götalandsregionens verksamheter. Målet är att minska klimatpåverkan och kostnader genom att återanvända möbler. 
Regionstyrelsen ger nu regiondirektören i uppdrag att utreda förutsättningarna för att göra Åter-i-bruk till en ägarstyrd tjänst där den fasta kostnaden för verksamheten finansieras av samtliga förvaltningar. 
Sverigedemokraterna yrkade att regiondirektören får i uppdrag att utreda möjligheten att förlägga verksamhetsuppdraget på extern aktör samt vilka fördelar och nackdelar detta skulle medföra. Efter votering bifölls Sverigedemokraternas yrkande. 
 
Beslut:
  1. Regionstyrelsen ger regiondirektören i uppdrag att utreda förutsättningarna för att göra Åter i bruk till en ägarstyrd tjänst där den fasta kostnaden för verksamheten finansieras av samtliga förvaltningar.
  2. Regiondirektören får i uppdrag att utreda möjligheten att förlägga verksamhetsuppdraget med återanvändning av möbler på extern aktör samt dess fördelar och nackdelar i att lägga ut det på extern aktör.

17. Översyn av kostnader för externa konferenser, studiedagar och utbildningsdagar 

I juni 2023 fick regiondirektören i uppdrag att se över kostnaderna för externa konferenser, studiedagar och utbildningsdagar med målet att minska dessa kraftigt. De uppmanade också andra nämnder och styrelser att göra likadant. Uppföljningen visar att Koncernkontoret inte använde hela sin budget för detta ändamål under 2023, och att kostnaderna har minskat ytterligare under perioden januari-augusti 2024. 

Koncernkontoret fortsätter att vara försiktiga med att använda externa lokaler för utbildningar och konferenser. Samtidigt är det viktigt att medarbetarna får möjlighet till kompetensutveckling för att trivas och stanna inom Västra Götalandsregionen (VGR) och Koncernkontoret, samt kunna möta framtida krav på kompetens. Regiondirektören har därför gett ekonomidirektören i uppdrag att göra en översyn av behovet och användandet av konferenslokaler inom VGR, med målet att förenkla och öka användningen av interna konferenslokaler.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen noterar informationen.
  2. Uppdraget från regionstyrelsen den 20 juni 2023, § 152, är fullgjort

18. Redovisning av regionstyrelsens uppdrag till utskott och regiondirektör

Två gånger om året ska Koncernkontoret rapportera till regionstyrelsen  om hur det går med de uppdrag som styrelsen gett till utskotten eller regiondirektören. Sedan förra rapporten har 4 nya uppdrag tillkommit, 13 uppdrag har slutförts, och det finns totalt 36 uppdrag som fortfarande pågår. Två uppdrag avslutas.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen godkänner redovisningen av regionstyrelsens uppdrag till utskott och regiondirektör. 
  2. Uppdragen från regionstyrelsen den 13 november 2018, § 318 och den 28 mars 2023, § 65, avslutas.

19. Ansökan om att bedriva viss vård inom vårdområdet rekonstruktiv kirurgi vid inflammatorisk tarmsjukdom som nationell högspecialiserad vård

Västra Götalandsregionen ansöker om tillstånd att på Sahlgrenska Universitetssjukhuset få bedriva viss vård inom vårdområdet rekonstruktiv kirurgi vid inflammatorisk tarmsjukdom som nationell högspecialiserad vård.

Rekonstruktiv kirurgi vid inflammatorisk tarmsjukdom bedrivs idag vid flera sjukhus i landet. Den nationella högspecialiserade vården ska bedrivas vid fyra enheter varav två enheter ska utföra kirurgi för Kocks reservoar och re-do-kirurgi. Vården som omfattas av NHV-tillståndet är redan koncentrerad i VGR och bedrivs på SU.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen beslutar att Västra Götalandsregionen ansöker om tillstånd att på Sahlgrenska Universitetssjukhuset få bedriva viss vård inom vårdområdet rekonstruktiv kirurgi vid inflammatorisk tarmsjukdom som nationell högspecialiserad vård

20. Ansökan om att bedriva viss vård inom vårdområdet Differences in sex development som nationell högspecialiserad vård

Västra Götalandsregionen ansöker om tillstånd att på Sahlgrenska Universitetssjukhuset få bedriva viss vård inom vårdområdet differences in sex development som nationell högspecialiserad vård. 

Differences in sex development (DSD), på svenska kallat ”tillstånd som påverkar könsutvecklingen” eller ”avvikande könsutveckling”, är ett samlingsnamn för många olika tillstånd. Gemensamt för alla DSD-diagnoser är att tillståndet är medfött och att det innebär en avvikelse i den biologiska utvecklingen av de inre och/eller yttre könsorganen.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen beslutar att Västra Götalandsregionen ansöker om tillstånd att på Sahlgrenska Universitetssjukhuset få bedriva viss vård inom vårdområdet differences in sex development som nationell högspecialiserad vård.

21. Ansökan om att bedriva viss vård inom vårdområdet medfödd immunologisk sjukdom som nationell högspecialiserad vård 

Västra Götalandsregionen ansöker om tillstånd att på Sahlgrenska Universitetssjukhuset få bedriva viss vård inom vårdområdet medfödd immunologisk sjukdom som nationell högspecialiserad vård. Delar av vården vid medfödda immunologiska sjukdomar bedrivs idag regionalt vid flera enheter. Den del av vården som i framtiden ska bedrivas vid NHVe gällande barnen, är redan koncentrerad i VGR och bedrivs på SU. Vad gäller de vuxna patienterna är vården inte formellt koncentrerad i VGR.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen beslutar att Västra Götalandsregionen ansöker om tillstånd att på Sahlgrenska Universitetssjukhuset få bedriva viss vård inom vårdområdet medfödd immunologisk sjukdom som nationell högspecialiserad vård

22. Ansökan om att bedriva vård inom vårdområdet lymfödemkirurgi som nationell högspecialiserad vård 

Beslut:

  1. Regionstyrelsen beslutar att Västra Götalandsregionen ansöker om tillstånd att på Sahlgrenska Universitetssjukhuset få bedriva vård inom vårdområdet lymfödemkirurgi som nationell högspecialiserad vård.

23. Yttrande över remiss Nätt och jämnt – Likvärdighet och effektivitet i kommunsektorn

Västra Götalandsregionen (VGR) har fått tillfälle att yttra sig över utredningen Nätt och jämnt, likvärdighet och effektivitet i kommunsektorn (SOU 2024:50).

Utredningen föreslår förändringar i det kommunalekonomiska utjämningssystemet. VGR stödjer förslaget men betonar behovet av stabila planeringsförutsättningar. Det är också viktigt att systemet är väl genomarbetat och rättvisande och har hög legitimitet.

Utredningen föreslår att systemet ändras från att omfatta fyra delar till att omfatta sex delar för att förenkla och tydliggöra systemet. För VGR innebär förslaget ett höjt bidrag med cirka 18 miljoner kronor.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen avger yttrande över Nätt och jämnt – Likvärdighet och effektivitet i kommunsektorn (SOU 2024:50), enligt upprättat förslag.

24. Yttrande över remiss Tillfälligt statsbidrag för åtgärder för en effektiv hälso- och sjukvård

Västra Götalandsregionen (VGR) har fått möjlighet att yttra sig över promemorian Tillfälligt statsbidrag för åtgärder för en effektiv hälso- och sjukvård. Syftet med det tillfälliga statsbidraget är att stärka effektiviteten i hälso- och sjukvården genom omstrukturerings- eller effektiviseringsåtgärder i verksamheten och i administrationen. 

VGR är positiv till förslaget från Finansdepartementet om mer medel och till innehållet i förslagets innehåll. VGR menar dock att ett tillfälligt riktat statsbidrag inte att föredra då det innebär att regionen ska ansöka om medel vilket i sin tur ger en ökad administration och kortsiktiga insatser. 

VGR fokuserar redan idag på att ställa om vården till en mer effektiv hälso- och sjukvård och förordar därför ett generellt statsbidrag för att förstärka det pågående arbetet. 

Beslut:

  1. Regionstyrelsen avger yttrande över remiss Tillfälligt statsbidrag för åtgärder för en effektiv hälso- och sjukvård, enligt upprättat förslag.

25. Initiativärende från Kristdemokraterna om regionens representation

Kristdemokraterna (KD) lämnade ett initiativärende om regionens representation. KD föreslår att regionstyrelsen ger regiondirektören i uppdrag att säkerställa att det finns rutiner som innebär att extern representation föregås av politisk avstämning enligt ovanstående kriterier där såväl regionfullmäktiges som regionstyrelsens presidium, vid behov, är involverade.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen remitterar ärendet till Koncernkontoret för fortsatt beredning.

26. Initiativärende från Rödgrön ledning om en samlad organisation för psykiatri

Rödgrön ledning (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet) lämnar ett initiativärende om att samla regionens psykiatri i en organisation. Rödgrön ledning föreslår att regionstyrelsen beslutar att:

  1. Uppdra till regiondirektören att återkomma till regionstyrelsen med förslag på hur en enhetlig och samlad organisation för specialiserad psykiatri kan införas och organiseras.
  2. Uppdra till Strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden att utse en politisk referensgrupp för att fortlöpande följa och stämma av arbetet. 

Beslut:

  1. Regionstyrelsen remitterar ärendet till Koncernkontoret för fortsatt beredning.