Regionfullmäktige 3 december 2024

Plats: Kommunhuset, Sundsgatan 29, Vänersborg

Tid: Tisdag 3 december klockan 09.30

Handlingar till sammanträdet

Följ mötet direkt via webb-TV, webbradio och närradion

Åhörare och journalister som vill följa mötet på plats är välkomna till åhörarläktaren.

Inledande formalia (klockan 09.30)

  • Mötets öppnande
  • Upprop
  • Val av justerare
  • Justeringsdatum

Beslutsärenden

1. Avsägelser och anmälan om nyvalda i regionfullmäktige (klockan 09:32)

Nyvalda

Ledamöter: Johan Abrahamsson (M) Mariestad.

Ersättare: Carl Svedberg (KD) Göteborg, Carina Fredriksen (S) Herrljunga, Linda Högbacka (C) Göteborg, Per-Arne Brink (S) Munkedal, Hans Wessberg (-) Mölndal, Mikael Berglund (M) Ale, Anders Johansson (M) Borås, Eva Forsberg Torstensson (M) Hjo, Yvonne Palm (V) Angered, Jonas Larsson (SD) Falköping, Anette Nord (KD) Jonsered.

Avsägelser

Ledamot: Jeta Ibishi (M), Göteborg har avsagt sig uppdraget som ledamot i regionfullmäktige.

Ersättare: Per-Arne Brink (S) Munkedal, Carl Svedberg (KD) Göteborg, Yvonne Palm (V) Angered har avsagt sig uppdraget som ersättare i regionfullmäktige.

Beslut:

  1. Regionfullmäktige godkänner avsägelserna och begär en ny sammanräkning av Länsstyrelsen.

2. Frågestund (klockan 09:35)

Följande frågor har inkommit till dagens sammanträde:

  1. Lennart Jonsson (SD) frågar ordföranden i styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset Cecilia Dahlman Eek (S) angående blodbrist inför jul- och nyårshelgen.
  2. Håkan Lösnitz (SD) frågar ordföranden i styrelsen för Skaraborgs Sjukhus Anna-Karin Skatt (S) angående arbetsmiljön på Skaraborgs Sjukhus.
  3. Pär Lundqvist (L) frågar regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S) om regionfullmäktiges valurna.
  4. Maria Kornevik Jakobsson (C) frågar strategiska hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Janette Olsson (S) om rättspsykiatrisk vård.
  5. Cecilia Andersson (C) strategiska hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Janette Olsson (S) om slutenvårdsplatser vid BUP i Västra Götalandsregionen (svar från Carina Örgård (V), ordförande i beredningen för psykisk hälsa)
  6.  Frida Nilsson (C) frågar strategiska hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Janette Olsson (S) om möjligheten att lämna blod i Falköping.
  7. Cecilia Andersson (C) frågar ordföranden i styrelsen för Närhälsan Göran Larsson (MP) om närakut i Lidköping.
  8. Peter Hermansson (M) frågar infrastruktur- och kollektivtrafiknämndens ordförande Louise Jeppson (V) om lämpligheten i att regionens förvaltningar bedriver opinionsbildning utan politiskt mandat.

3. Interpellation av Conny Brännberg (KD) om kommande störningar i person- och godstrafiken på Västra stambanan (klockan 10:26)

Conny Brännberg (KD) frågar regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S) följande:

  1. Hur arbetar Västra Götalandsregionen för att bidra till att resande med kollektivtrafiken kan ske även när avstängningar av Västra stambanan måste göras?
  2. Hur säkerställer man att det finns ersättningsbussar för passagerare när tågtrafik på Västra stambanan stängs av?
  3. Hur sker informationsarbetet gentemot företag vars godstransporter kommer att påverkas under underhållsarbetet? 

Interpellationssvar från Louise Jeppsson (V), ordförande i infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden

4. Interpellation av Stefan Svensson (KD) om återkommande avskrivningar av sjukhusens underskott effekter på ekonomistyrningen (klockan 10:45)

Stefan Svensson (KD) frågar regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S) följande:

  1. Bedömer Helén Eliasson att ovan beskrivna avvikelser från de ekonomiska styrprinciperna påverkat ekonomistyrningen i Västra Götalandsregionen och i så fall på vilket sätt?
  2. Ser Helén Eliasson något behov av att revidera nu gällande ekonomiska styrprinciper och i så fall vilka?
  3. När ämnar den rödgröna ledningen återgå till de nu gällande ekonomiska styrprinciperna och låta sjukhusen hantera eventuella framtida underskott? 

Interpellationssvar från Helén Eliasson (S) 

5. Interpellation av Pär Lundqvist (L) om produktionsplanen vid Högsbo närsjukhus (klockan 11:37)

Pär Lundqvist (L) frågar Jim Aleberg (S), ordförande för styrelsen för Sjukhusen i Väster följande:

  1. När kommer produktionsplanen på Högsbo närsjukhus att vara i fas?
  2. Vilka åtgärder vidtar styrelsen för att nå produktionsplanen?

Interpellationssvar från Jim Aleberg (S)

Lunchupphåll klockan 12-13 (interpellationer nummer 6-8 behandlas efter debatten om tilläggsbudget)

6. Interpellation av Zandra Pettersson (SD) om Västra Götalandsregionens bristfälliga säkerhets- och beredskapskultur

Zandra Pettersson (SD) frågar regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson (S) följande:

  1. Varför förbereds inte förtroendevalda i grundläggande beredskap inför krig och höjd beredskap?
  2. Nu när vi antar den nya Policyn för säkerhet och beredskap kommer dessa brister att åtgärdas? 

Interpellationssvar från Helén Eliasson (S)

7. Interpellation av Maria Lindgren (SD) om arbetsmiljön i vården i Västra Götalandsregionen (klockan 17:32)

Maria Lindgren (SD) frågar Peter Rosholm (S), ordförande i Södra Älvsborgs Sjukhus, följande:

  1. Hur ser du på det som hänt på lungavdelningen på SÄS?
  2. Skulle arbetsmiljön på lungavdelningen på SÄS kunnat hanterats på något annat sätt?
  3. Hur ska du förbättra SÄS arbetsmiljöarbete?

Interpellationssvar från Peter Rosholm (S) 

8. Interpellation av Tomas Brandberg (SD) angående Västra Götalandsregionens kraftsamlingar inom regional utveckling (klockan 17:55)

Tomas Brandberg (SD) frågar Madeleine Jonsson (MP), ordförande i miljö- och regionutvecklingsnämnden, följande:

  1. Delar ordförande de slutsatser som framkommit i de externa utredningarna med en avsaknad av mätbara och kända mål för nämndens så kallade kraftsamlingar?
  2. Hur ska VGR omarbeta sin regionala utvecklingsstrategi för att skattebetalarnas medel inte läggs på verkningslösa projekt och symbolåtgärder? 

Interpellationssvar från Madeleine Jonsson (MP)

9. Delårsrapport augusti 2024 för Västra Götalandsregionen (13:00)

Västra Götalandsregionens (VGR:s) arbete med sjukhusens ekonomi går åt rätt håll även om det fortfarande är ansträngt. Delårsrapporten för augusti visar på ett resultat på 1,3 miljarder kronor för koncernen. Det är nästan 1,7 miljarder kronor bättre än budget. 

Antalet nettoårsarbetare är lägre än under samma period förra året, och trots att kostnaderna för inhyrd personal har minskat med 187 miljoner kronor så överstiger VGR:s personalkostnader budgeten med 967 miljoner kronor. Det beror på högre löner och pensionskostnader. VGR har påbörjat flera förbättringsarbeten inom personalområdet för att minska kostnaderna.

Precis som tidigare är det sjukhusen som har det tuffaste ekonomiska läget. Tillsammans har de en budgetavvikelse på -724 miljoner kronor.  

Vårdköerna har inte kortats i den utsträckning som skulle behövas, utan ligger kvar på ungefär samma nivåer som förra året med en liten förbättring vad gäller väntetiderna till operation. Även om det finns brister i tillgängligheten håller vården i VGR generellt en hög nivå.

Resandet i kollektivtrafiken ökade från 2023 års 321 miljoner resor till 324 miljoner i år. Det är en utveckling i linje med verksamhetens mål.  

I augusti slöts en överenskommelse om en ny järnväg mellan Göteborg och Borås. En sådan järnväg gör det möjligt att utöka tågtrafiken, korta restiderna och erbjuda tågresor direkt till Landvetter flygplats från fler delar av Västra Götaland. VGR kommer att vara med och finansiera projektet med 2,5 miljarder kronor. 

Kulturverksamheterna visar på hög aktivitet under perioden. Göteborgsoperan har haft 150 000 besökare. Regionteater Väst har genomfört 559 dans- och teateraktiviteter för publik och under hösten kommer 15 av Film i Västs samproduktioner att ha biopremiär i Sverige. 

Prognosen visar att VGR bedöms landa på -1,3 miljarder kronor 2024. Det är bättre än vad som prognostiserades tidigare i år och närmare 1,1 miljarder kronor bättre än årets budget.

Beslut:

  1. Regionfullmäktige godkänner delårsrapport augusti 2024 för Västra Götalandsregionen.
  2. Regionfullmäktige noterar att styrelserna för Göteborgsoperan AB, Film i Väst AB och Fastighet stöd och service prognostiserar en negativ budgetavvikelse samt att styrelserna för Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Sjukhusen i Väster prognostiserar en negativ budgetavvikelse som är större än vad som godkänts av regionfullmäktige, och uppmanar dessa att vidta åtgärder för en ekonomi i balans.
  3. Regionfullmäktige uppmanar samtliga sjukhusstyrelser att fortsätta arbetet med genomförande av åtgärder för en ekonomi i balans vid ingången av 2025.
  4. Regionfullmäktige godkänner att det egna kapitalet för miljö- och regionutvecklingsnämnden justeras med 12,2 miljoner kronor, vilket tillförs moderförvaltningen. Miljö- och regionutvecklingsnämndens egna kapital uppgår därmed till 6,4 miljoner kronor.

10. Medfinansieringsavtal järnväg Göteborg Borås (kl 13:05)

Regionstyrelsen föreslår att Västra Götalandsregionen (VGR) ingår avtal om medfinansiering och samverkan för järnvägssträckan Göteborg-Borås. Avtalet innebär att VGR bidrar med maximalt 2,5 miljarder kronor till projektet. Detta är en del av den överenskomna finansieringsplanen för den nya järnvägssträckningen.

Den nya järnvägen mellan Göteborg och Borås är ett prioriterat projekt som syftar till att förbättra resmöjligheterna i regionen, särskilt genom integrationen med Västlänken. Avtalet syftar till att reglera parternas åtaganden och ekonomiska ansvar för planering och genomförande av järnvägsprojektet, inklusive stationernas anslutande åtgärder. Finansieringen, baserad på en kostnadsbedömning från februari 2021, fördelas enligt följande:

Trafikverket: 43,5 miljarder kronor
Med- och samfinansiering totalt 4,4 miljarder kronor, fördelat på:
VGR: maximalt 2,5 miljarder kronor
Regional plan för Västra Götalandsregionen: 200 miljoner kronor
Göteborg: 1 miljard kronor
Borås: maximalt 345 miljoner kronor
Mölndal: maximalt 235 miljoner kronor
Härryda: maximalt 120 miljoner kronor

Eventuella EU-bidrag ska fördelas proportionellt mellan medfinansiärerna enligt deras bidrag till projektets totalkostnad. Förslaget går vidare till regionfullmäktige för beslut.

Beslut:

Regionfullmäktige beslutar följande:

  1. Västra Götalandsregionen ingår avtal avseende medfinansiering (med maximalt 2,5 miljarder kronor) och samverkan för den gemensamma sträckningen Göteborg-Borås, enligt bilagt avtal daterat 2024-09-27.
  2. Regionfullmäktige ger regionstyrelsen i uppdrag att skriva under medfinansieringsavtalet.

Beslutet avgjordes genom votering. Sverigedemokraterna reserverade sig till förmån för eget yrkande om avslag.

11. Policy för representation 2025-2029 (klockan 13:32)

Västra Götalandsregionens (VGR) policy för representation har reviderats. Revideringen innehåller mindre justeringar och anpassningar för att stämma överens med regionstyrelsens reglemente.

VGR:s representation ska främja VGR:s verksamhet och intressen. VGR:s värdskap ska vara välkomnande och bidra positivt till verksamhetens anseende. Representationen ska alltid ha ett samband med, och värde för, verksamheten och representanter från VGR ska agera professionellt och förtroendeingivande. Representationen ska vara måttfull och kostnadsmedveten samt ha ett tydligt syfte. 

VGR:s uppdrag är att verka för god hälsa. Huvudregeln är därför att alkohol inte ska förekomma vare sig vid intern eller extern representation. Undantag kan vara motiverat av särskilda skäl. Policyn omfattar VGR:s samtliga nämnder och styrelser och majoritetsägda bolag och gäller  situationer där VGR representerar, externt eller internt, såväl i som utanför Sverige. Regionstyrelsen kommer att ta fram mer detaljerade riktlinjer för representation.

Beslut:

  1. Regionfullmäktige antar Policy för representation 2025–2029

12. Policy för säkerhet och beredskap 2025 - 2029 (klockan 13:35)

Regionfullmäktige har antagit en ny policy för säkerhet och beredskap som ska gälla för perioden 2025-2029, med start den 1 januari 2025. Policyn innehåller värderingar, riktlinjer och avsiktsförklaringar inom säkerhet och beredskap för Västra Götalandsregionen (VGR) och gäller alla styrelser, nämnder, förvaltningar och bolag. Den nya versionen inkluderar uppdateringar enligt nya lagar och föreskrifter och har tydligare avsnitt om värderingar och säkerhetskultur för att underlätta förtroendevaldas, chefers och medarbetares förståelse av hur de ska agera inom säkerhetsområdet.

Beslut:

  1. Regionfullmäktige fastställer Policy för säkerhet och beredskap 2025-2029 att gälla från och med den 1 januari 2025.

13. Konsekvensändring av ägardirektiv för GöteborgsOperan AB (klockan 13:36)

Regionfullmäktige beslutar att GöteborgsOperans ägardirektiv ändras så att verksamheten bättre når ut till alla invånare i Västra Götaland, oavsett ålder, kön och/eller social bakgrund. Verksamheten utgår från operahuset i Göteborg, från scener i hela regionen samt via turnéer, gästspel och digitala medier.

Styrelsen för GöteborgsOperan har tidigare i år beslutat att inte längre prioritera Skövde som spelplats utan likställer Skövde med andra platser i regionen. Detta innebär att regionala premiärer lika väl kan äga rum i till exempel Trollhättan eller Borås.

GöteborgsOperan är ett helägt aktiebolag i Västra Götalandsregionen med uppdrag att ge alla invånare tillgång till opera, dans och musikal.

Beslut:

  1. Regionfullmäktige beslutar att tredje stycket i del C i GöteborgsOperans ägardirektiv får följande lydelse: ”Bolaget ska utifrån operahuset i Göteborg och scener runt om i Västra Götaland, samt genom turnéer, gästspel och digital media, nå invånarna i Västra Götaland oavsett ålder, kön och/eller social bakgrund.”

14. Inriktning för vårdvalssystemet i Västra Götalandsregionen 2024-2028 (klockan 13:37)

Regionfullmäktige beslutar om en ny övergripande inriktning för vårdvalssystemet i Västra Götalandsregionen för perioden 2024-2028. Inriktningen ska ligga till grund för framtida avtal, uppdrag och ersättningsmodeller inom vården.

Inriktningen baseras på omställningsstrategin för hälso- och sjukvården och tar hänsyn till faktorer som jämlik tillgång till vård över hela regionen, primärvårdens roll, kompetensförsörjning samt vårdutbudsstruktur. Fem prioriterade områden lyfts fram:

  • hälsofrämjande och förebyggande arbete
  • förbättrad samverkan
  • ökad personcentrering
  • kvalitet och kunskap samt
  • prioritering och differentiering.  

Målet är en jämlik, sammanhållen och tillgänglig vård av hög kvalitet och patientsäkerhet som utgår från individens behov.

Beslut:

  1. Regionfullmäktige antar Inriktning för vårdvalssystemet i Västra Götalandsregionen 2024-2028.

15. Kommunalförbundet Skandionkliniken, verksamhet och ekonomi 2025 och plan för ekonomi 2026-2027 (kl 13:55)

Kommunalförbundet Skandionkliniken har överlämnat sin verksamhets- och ekonomiplan för 2025 samt en ekonomiplan för 2026-2027 till sina medlemsregioner. Enligt förslaget ökar abonnemangsavgiften, som står för 70 procent av Skandionklinikens intäkter, med 2 procent 2025. Detta innebär en kostnadsökning på cirka 0,6 miljoner kronor för Västra Götalandsregionen (VGR). Även behandlingskostnaden per fraktion höjs med 2 procent. Enligt förbundsordningen ska varje medlemsregion ta ställning till budgeten i sina respektive fullmäktigeförsamlingar.

Beslut:

  1. Regionfullmäktige godkänner planen för verksamhet och ekonomi 2025.
  2. Regionfullmäktige godkänner planen för ekonomi 2026-2027

16. Årsredovisning och revisionsberättelse 2023 för Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg (klockan 13:59)

Västra Götalandsregionen bedriver verksamhet genom Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg (KSA) med syfte att tillhandahålla ambulansflyg. 

2023 har verksamheten gått över i en förvaltningsfas med kontinuerligt och långsiktigt utvecklingsarbete exempelvis vad gäller effektivisering av flygrutter, utbildning av medicinsk personal vid helikopterverksamheten i Gällivare, beslutsstöd för sekundärtransporter och transport av högsmittsamma patienter.

Beslut:

  1. Regionfullmäktige noterar informationen att förbundsfullmäktige för Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg har godkänt årsredovisningen samt beviljat ansvarsfrihet för kommunalförbundets styrelse och enskilda ledamöter för verksamhetsåret 2023.

17. Motionsbalans samt redovisning av bifallna motioner (klockan 14:03)

Sedan förra redovisningen av motionsbalansen har sex motioner lämnats in. Inga motioner har bifallits. Totalt är 27 motioner under beredning och en motion har passerat ett år. Denna motion återremitterades av regionstyrelsen den 15 oktober 2024.

Beslut:  

  1. Regionfullmäktige beslutar att motionsbalansen och redovisningen av bifallna motioner läggs till handlingarna.

18. Motion av Sanda Henriksson (SD) med flera om primärvårdens roll i att förebygga ensamhet hos äldre (klockan 14:04)

Sanda Henriksson, Maria Lindgren, Krista Femrell, Jan Palmqvist och Helen Strand (alla SD) har föreslagit att regionfullmäktige ska ge strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden och de fem delregionala nämnder i uppdrag att utreda och främja samverkan för att förebygga och motverka ensamhet hos äldre. Motionen belyser att ensamhet bland äldre är ett omfattande problem med konsekvenser för individ och samhälle.

Regionstyrelsens bedömning är att primärvården och de delregionala nämnderna redan har ansvar för att arbeta förebyggande mot ensamhet, och föreslår därmed att motionen är besvarad.

Beslut:

  1. Regionfullmäktige beslutar att motionen är besvarad. 

Beslutet avgjordes genom votering.

Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande om bifall

19. Motion av Cecilia Andersson (C) med flera om att införa regionalt hälsovårdsprogram för att förbättra barn och ungas hälsa (klockan 15:08)

Cecilia Andersson (C) har föreslagit att en utredning genomförs för att undersöka hur ett regionalt hälsovårdsprogram för barn och unga mellan 0 och 20 år kan utvecklas och implementeras. Detta mot bakgrund av den ökade psykiska och fysiska ohälsan bland ungdomar.

Motionen har skickats på remiss till delregional nämnd Södra, miljö- och regionutvecklingsnämnden, strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden, styrelsen för Närhälsan, styrelsen för Regionhälsan och styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Några av dem förespråkar att motionen ska bifallas medan andra anser att den redan är besvarad eller bör avslås.

Det pågår redan idag flera regionala och nationella insatser för barn och ungas hälsa. Koncernkontoret rekommenderar därför att VGR väntar på resultatet av det nationella hälsovårdsprogrammet.

Beslut:

  1. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att motionen är besvarad.

20. Motion av Lars Holmin (M) med flera om att införa vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin (klockan 15:13)

Beslut:

Ärendet återremitteras genom en minoritetsåterremiss.

Beslutet avgjordes genom votering.

21. Tilläggsbudget 2025 för Västra Götalandsregionen – Fastställande av budget 2025 samt plan 2026 – 2027 (klockan 15:26)

Regionfullmäktige beslutar att fastställa RödGrön lednings (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet) förslag till tilläggsbudget 2025 och plan 2026-2027 för Västra Götalandsregionen.

Beslutet innebär bland annat att sjukhusen tillförs ytterligare 654 miljoner kronor för att korta vårdköerna, förbättra arbetsmiljön och skapa långsiktiga villkor för vården.

Medlen fördelas enligt följande: 

  • Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 376 miljoner kronor
  • NU-sjukvården: 102 miljoner kronor
  • Södra Älvsborgs Sjukhus: 87 miljoner kronor
  • Sjukhusen i väster: 52 miljoner kronor
  • Skaraborgs Sjukhus: 37 miljoner kronor  

Dessutom tillförs ytterligare 50 miljoner kronor för att finansiera utökad rättspsykiatrisk vård och att underlätta arbetet mot målet om en ökad psykisk hälsa i regionen.

Beslutet innebär också att bidraget till infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden minskas med 100 miljoner kronor med hänvisning till Västtrafiks minskade behov av driftbidrag samt med ytterligare 200 miljoner kronor för 2027 med hänvisning till felaktig budgetering i regionfullmäktiges budget från juni. 

Beslut:

Regionfullmäktige beslutar följande:

  1. Regionfullmäktige fastställer förslag till justerad budget 2025 samt plan 2026-2027 enligt upprättat förslag från RödGrön ledning (Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet)

22. Anmälan av inkomna motioner (klockan 16:58)

Följande motioner anmäls till regionfullmäktige:

  • Motion från Stefan Svensson och Pernilla Wendesten (båda KD) om finansiering vid operation av grå starr.
  • Motion från Jonas Eriksson (SD) med flera om fler regionala flygplatser i Sverige
  • Motion från Håkan Lösnitz (SD) med flera om rutiner för tillgång till information på minoritetsspråk på VGR:s sjukhus
  • Motion från Håkan Lösnitz (SD) med flera om att införa Vårdval inom den specialiserade ögonsjukvården
  • Motion från Pernilla Wendelsten och Gunilla Lindell (båda KD) om att stödja kompetensförsörjningen inom de maritima näringarna
  • Motion från Micaela Kronberg (M) om förbättrad och effektiviserad cancerdiagnostik och behandling för bröst-, kolorektal-, lung- och prostatacancer genom integrering av AI
  • Motion från Karin Veres (L) om att permanenta verksamheten vid Ryggmärgsskadecentrum Göteborg 

Beslut: 

  1. Motionerna remitteras till regionstyrelsen för beredning.

23. Anmälningsärenden (klockan 17:03)

Följande ärenden anmäls till regionfullmäktige:

  • Granskning av kontroll och uppföljning av privata utförare inom Vårdval Rehab samt åtgärder mot välfärdsbrott
  • Granskning av produktionspåverkan vid införande av program Millennium

Beslut: 

  1. Regionfullmäktige noterar informationen

24. Valärenden

  • Revisorernas förslag till val
  • Valberedningens förslag till val
     

Beslut:

  1. Regionfullmäktige beslutar enligt valberedningens förslag.

 

Sammanträdet avslutas (klockan 18:21)