Konjunkturläget
Sammanställning av läget i Västsverige (pdf)
Konjunkturläget redovisar kortfattat resultatet av Konjunkturinstitutets senaste mätning av konjunkturläget i Västsverige. Rapporten uppdateras varje kvartal.
Konjunkturläget kvartal 3 2024
Det råder fortsatt lågkonjunktur i Sverige och det förväntas även göra så under 2025. Under det första kvartalet innevarande år fanns tecken på viss förbättring, men därefter har återhämtningen avstannat. I skrivande stund ökar såväl konkurser som arbetslöshet något, samtidigt som det inom vissa branscher råder arbetskraftsbrist.
Det finns ett antal orosmoln som gör det svårt att sia om den närmsta framtiden. Orosmoln som i betydande utsträckning förklaras av osäkerhet och konflikter i omvärlden. De geopolitiska spänningarna består inte enbart av väpnade konflikter utan även på handelsområdet är läget besvärligt. Utgången av presidentvalet i USA har bidragit ytterligare till osäkerheten, då den tillträdande presidenten har flaggat för införande av höga tullar vilket riskerar generera ett handelskrig som kan hämma återhämtningen i de europeiska ekonomierna.
Ytterligare en hämmande faktor anses vara ränteläget, som har menlig inverkan på den inhemska efterfrågan, och ekonomer efterlyser löpande sänkningar från Riksbankens sida. Med detta sagt har penningpolitikens räntedel fungerat och inflationen har tryckts tillbaka under året. Eftersom inflationen nu är nere på acceptabla nivåer har en dubbelsänkning av styrräntan genomförts i början av november och Riksbanken har flaggat för att ytterligare sänkningar kan genomföras under återstoden av 2024.
Konjunkturinstitutets prognos för svensk BNP-tillväxt har satts till cirka 2,0 procent för 2025 och ett något bättre konjunkturläge väntas under 2026, även om osäkerheten som sagt är betydande.